Wednesday 24 October 2018

Kerabu Mangga @ pelam sala

Balik keje aritu ade singgah beli pelam salam kat pasar malam...cadang nak jeruk ngan asam boi...tp asyik lupa je nak beli asam...last2 tgk dh nak masak...ade 2 biji yang agak keras lagi bolehla buat kerabu mangga...siapkan bahan2...kebetulan semua bahan ade je lam peti ais tu...kacang tanah n ikan bilis pun dh siap goreng...yang lebih buat nasi lemak aritu...

so...guna bahan yang ade aje...maka jadilah kerabu ringkas n sedap ikut citarasa ibu nih utk makan malam...sebenarnya boleh dijadikan salas makan ratah2 macam tu aje...


ini pun dh agak nak masak
mangganya...tp bolehla 

mangga tu di sagat dulu...



Caranya: ikan bilis n kacang tanah goreng ditumbuk kasar...jangan halus nanti xsedap sgt...nak masa gigit tu masih rasa tekstur ikan n kacang tu...yang lain plak potong hiris nipis2 aje...campur n gaul sekali semua bahan then tambah la perasa (gula garam) ikut kesesuaian masing2...

ade jugak kadang2 ibu akan letak udang kering...pun sedap jugak...menu sihat n ringkas....xperlu pikir payah2 pun...tp yang penting mesti sedaaaaapppp...


memang berbaloi untuk dicuba...ulaman boleh campur ape jenis daun yang suka...ibu pernah buat campur daun kaduk....lagi sedap......tp memandangkan xde bekalan daun kaduk kat umah...maka guna daun pudina n bunga kantan aje kali ni...ini jugak antara kegunaan lain pudina yang banyak kat rumah...asyik2 buat minum teh n ulam laksa penang...boleh jugak buat kerabu

No comments:

Post a Comment