Tuesday, 15 December 2020

Urap Pegaga Simple

Ibu memang pengemar ulaman jenis daun2 pucuk kayu ni...pegaga salah satu kegemaran dan mesti ade tanam di laman edible ibu...senang bila2 nak makan...tinggal petik aje kat laman...bukan nak makan byk pun...skali teringin blh petik fresh2...untung lagi bebas racun...

Nahhhh...sebabkan pegaga ibu tengah merimbun skrg ni....mai la kita petik dia n buat urap...ala2 kerabu cuma xpakai kelapa...urap pegaga ni salah satu menu dalam pantang ibu...sangat sihat n berkhasiat...nak buat pun mudah yang amat dan xperlu bahan banyak pun...tapi mula2 kena ade daun pegaganya dulu...

nampak tu...pak belalang pun suka ngan daun pegaga nih...

Dah ade daunnya...mai kita sediakan bahan2 untuk buat urap...ikan bilis goreng, bawang, lada hitam, gula garam dan kalu nak tambah daun2 ulam lain jika ade pun boleh jugak...jika nak tambah kacang tanah goreng pun boleh...cuma kalu utk org pantang xbolehla mkn kacang ye...

petik fresh2 ye...sedap amat

bahan seperti dalam pic tu wajib...jika ade tambahan silakan mengikut selera
 
Potong/hiris halus2 semua...lada hitam ngan ikan bilis tu tumbuk kasar...then gaulkan semua bahan sekali...akhir masukkan perasa...dah siap...tadaaaaa...blh makan nasi panas...kena plak ngan asam pedas ikan temenung...perghhhhhhh...makan bertambah pun xsedar ye kawan2...



Selamat menjamu selera 😚

No comments:

Post a Comment