Tuesday, 20 August 2019

Musim buah

Lamanya bersawang blog nihhhh....ape jadi ngan ibu tahun 2019 niiiiiii....byk sungguh benda yang kena diberi tumpuan penuh....semua menuntut komitmen n perhatian yang jitu dr ibu gitewww...

Dah lama bersawang...nak mula kat mn pun dh xtau...citer ape nak jadi pembuka tirai labuhan ni...citer kebun ke...makan2...bunga2...ke jalan2..or anak2...mana satu patut start dulu....

Adoiiiiii....xtau nak mula cam mn...tolongggggggg

.
.
.
.
.

Disebabkan ni musim buah...maila kita update aktiviti makan2 buah masa blk kg cuti aidiladha mgg lps....masih baru lg so senang nak huraikan....

Mmg kena ngan musim buah-buahan tempatan blk raya kali ni...puas makan...mekasih arwah tok ayah disambung ma abah yang tanam mcm2 pokok buah-buah...mmg puas anak cucu makan...giliran kami plak tanam utk generasi akan datang...

Ayah ngan siap2 dh tanam musang king...hahahha....gigih tanam harap semua sihat subur...



Masuk kebun mmg aktiviti wajib kalu nok makan buah fresh...g petik sendiri baru feel...






Dah penat panjat pokok bagai...mohla kita jamu buah-buahan...













Dek kerana banyak sgt...xtau nak makan mana dulu...ape pun raja buah la paling terbaik...mmg puas makan durian sendiri...pasal tulah ibu xpandang durian yg org jual...sbb yg kat dusun sendiri lg best...xcaya...mai tgk isi dia...xkalah ngan yg duk jual tu...






Alhamdulillah...rezeki tahun ni...semua pokok buah menjadi2...mmg xabis makan anak beranak...rezeki tokma & tokbah...berbudi pada tanah...mmg berbaloi...ringankan tangan utk berbudi pada tanah...




Monday, 7 January 2019

Update kebun atasan ibu...

Lama dh xupdate tanaman kat laman ibu...hujung 2018 aritu kami decide nak mengimarahkan laman balkoni kat atas tungan tanaman sayuran plak...sblm ni ibu cuma letak pokok2 amaryllis, rain lily n siki2 yang lain....

Bersempena ibu ade semai kobis, timun jepun & kacang panjang ular....kami nak try tanam kat balkoni atas plak...alhamdulillah semua menjadi subur....walaupun dalam cuaca panas...cuma kena rajin siram xboleh culas...dalm cuaca panas cam skrg...

nmpk tak dlam pasu tu menyelit kacang
panjang 2 pokok....menumpang di situ
sbb xcukup pasu



Timun jepun ni mmg kesukaan kami...sbb dia rapuh sedap buat ulam mcm tu aje...kobis ni plak ibu br belajar tanam...first time tanam...alhamdulillah naik menjadi...nak semai lebih sikit lps ni...kita start ngan 3 dulu...

yang ni umur sebulan...


Alhamdulillah....stakat ni semua positif subur...ini menaikkan semangat ibu utk semai lebih lagi...hehehhehe...

Wednesday, 5 December 2018

Tanjung Dawai - Rumpun Mambu

Antara tempat peberet kami kalau nak makan santai2 sambil jalan2...xde lain mesti destinasinya Tanjung dawai...tempat yang rileks n santai untuk makan...makanan pun sedap...kepada yang nak mencari kelainan bleh singgah ke kedai 'Rumpun Mambu - Tanjung dawai'.

Sekarang tempatnya dah makinn updated, berbanding sblm ni warung kecil aje...boleh klik link ini utk tgk post yg lalu...rumpun mambu-tanjung dawai menu pun dh bertambah...selain mee udang, kuew teoy udang...ade disediakan juga mee tulang...memang sedap hingga menjilat jari...




Ni menu wajib kalau singgah ke sini...memang berbaloi2...udang fresh n besar2...kenyang smp esok pagi...

Monday, 3 December 2018

Bird Park Penang

Bulan lepas slps habis anak2 exam...diaorg ajak abahnya p jalan2 zoo...mana ade zoo kat kedah n penang nih...paling dekat pun zoo taiping...tp xmau p dh....asyik p zoo sama je....last2 ibu teringat kita xpernah p lagi taman burung penang...aritu ade lalu tp pasal pergi penang atas urusan lain makanya xsinggahla...

So...mlmnya bila abah depa stuju nak p taman burung...depa semua pakat tidur awal konon nak bgn awal....hmmmmm....excited....

Makanya pagi2 lg semua dh bgn n siap2...kami smp taman burung awal lg...dlm pukul 10 pg...so xde orang pun...tiket dewasa RM25 n kanak2 RM15....mulanya nmpk macam kecik je taman burungnya...tp bila masuk ke dalam agak besar n banyak burung sebenarnya...puas jugak pusing...lepas jugak hajat si bujang kenit ibu nak tgk buaya...sbb ade buaya seekor dlm taman burung tu...jadilah utk dia...gajah je xde...heheh

Tempat dia ibu suka sbb memang bersih terjaga...xde bau2 yg kurang enak pun...najis burung pun xjumpa...mmg depa jaga bersih....yang kat bawah ni hanyalah sebahagian kecil aje...ade banyak lg jenis burung, ayam...dr yang paling besar mcm ostrich smp ke yang kenit ade...








Masa dekat sangkar merpati nih...boleh bagi makanan kat burung...beli makanan RM2 aje...memang kena serbu xtahan...


Yang ni plak tiba2 tegur kita...terkejut ibu...ingatkan sape dia duk hello hello hello...



Oraitlah...ni rangkuman pic lawatan sambil  belajar kanak2 ribena...balik umah terus ajak tengok movie 'Rio'..."sama la ibu mcm bird kat sana"...memang species kakak tua ni yang paling banyak...macam2 jenis n color ade...







Hepi Oliday...

Sunday, 2 December 2018

Chicken pox

Last 2 week....masa minggu cuti maulidur Rasul...ammar uzair kena chicken pox....kesianla kali ni naik teruk abis satu badan...besar2 penuh di kepala sampai ke dalam mulut pun ade...demam tinggi jugak average 38.9 degree sampai ari ke-5...bila dh penuh naik n start nak kering tu baru xdemam...

muka xlarat dh...otw nak ke klinik

Ibu awal2 lagi dh ambik daun semambu untuk di blend buat bedak sejuk supaya nak elak gatal n cepat kecut...bila dia cepat kecut dia xkan berparut...sebelum ni ammar uzair dh pernah kena campak besar...boleh klik link ni Ammar demam campak ....memang berkesan sapu bedak sejuk daun semambu nih...selebihnya buat air rebusan untuk mandi...alhamdulillah ammar uzair xdelh mengaru sangat...

basuh bersih2 daun tu n blend...tapis ambik airnya...
boleh campur ngan bedak sejuk or calamine lotion tu..

Cumanya malam ajelah boleh sapu bedak sejuk tu...sbb dia xmau bg sapu ade putih2 di badan dia...n bila bedak tu kering yang kat muka tu akan masuk dlm mata dia...so...skali lg ibu buat RnD lain...campurkan plak lotion calamine tu dengan air daun semambu....bolehla sapu kat muka n kepala dia...

Orang yg kena chicken pox ni makan kena pantang...so memang untuk 2 minggu ni makan sup ayam ajelah...ibu buat bone broth campur ngan nasi bubur...bolehla dia makan sbb sakit dlm mulut...xleh nak makan sgt...

2 minggu kami pun duk makan sup ayam ajelah...
ibu xmasak yg lain dh...hehehe
Memang penuh satu badan...hari ke-4, abahnya pujuk utk trim rambut bg pendek sikit supaya senang nak sapu ubat...atas kepala pun besar2...kat badan pun penuh...sib baik cepat kering n xde tinggal parut pun...cuma tinggal yang besar2 je lg berparut sikit...sib baik ensem lg anak ibu walau berparut pun...

Day-3
Day-4
Day-5
Day-7

Hari ke-9 boleh p taska dh...semua dh kering...cuma muka masih berbintik2...tp senyuman dh ade dh...slps lebih kurang seminggu xsenyum....



Wednesday, 14 November 2018

Keputusan peperiksaan 2018

Alhamdulillah...semua results exam dh pun blh tengok kat portal ibu bapa....walaupun results kakak bukanlah yang terbaik kali ni...ape pun tahniah jugak ibu abah ucapkan sebabnya tahun ni kakak xdemam pun waktu exam math...hahahhaha....slalunya asal nak exam math mesti kakak akan demam...

dan tahniah jugakla buat anak ibu abah atas usaha n kesungguhan...kakak dapat anugerah untuk cemerlang matapelajaran bahasa arab n kehadiran terbaik untuk KAFA...adik hanan plak anugerah cemerlang kategori nilam/ICT...tahniah...tahun2 sblm ni xpernah dapat anugerah pun...slalunya hari anugerah kita dapat cuti...hihihihihi...kali ni ibu abah pun kena p sekolah jugak...alhamdulillah rezeki...



Alahmdulillah...semua moderate jika dibandingkan dengan yang exam pertengahan tahun...Semoga anak2 semua lebih maju n terus berusaha tambah ilmu untuk dan perbaiki akhlak untuk hidup kita sentiasa dalam rahmat kasih sayang-Nya & keredhaan-Nya....


Wednesday, 31 October 2018

Bunga raya bunga kebangsaan

Banyak variety bunga raya ni...ade macam2 kaler n macam2 bentuk...berkelopak2 pun ade...besar kecik semua ade...stakat ni ibu ade yang merah double petal n warna kuning mcm kat bwh ni...



Ni asal pokoknya...berbunga nan sekuntum masa beli...kecik cenonet aje lam pasu...risau kalau2 xbesar...beli dulu RM20...agak mahal jugak...tp skrg dh besar n berbunga sentiasa...puas hati...macam kat bawah ni...tp bunganya xbrape kuning...dh jadi agak2 kaler oren sikit...



Agak berbeza kaler dia kalau compare awal2 n skrg...agaknya faktor pencahayaan kot....dulu letak kat dlm pagar agak terlindung ngan direct sunlight...skrg duk kat luar...dapat sepenuhnya cahaya...itu agaknya yang membuatkan kaler dia lebih terserlah...