Monday, 14 August 2017

Cuba2 tanam peria

Benih peria ni simpanan ibu dari buah peria yang tokma bawak dari kampung masa datang sungai petani raya puasa haritu...biji dia yang dh tua ibu ambik simpan tuk tanam....berkesempatan tanam aritu...alhamdulillah tumbuh subur semua 4 biji benih yang ibu semai...cepat membesar...cuma xpasti plak pokoknya memang halus kecik aje ye....xpernah tanam peria sblm ni...ibu bayangkan pokoknya besar sikit....tp dari daunnya kecik2 aje...

Xkisahla...janji dia hidup subur....mgg lepas sempat la mintak abah buatkan trelisnya....dah mula nak memanjat...xsabar plak nak tgk dia berbunga lebat...macam mn rupa nanti bila ade buah....coz batangnya halus aje...kukuh ke nak tampung berat buah....hihihi...berangan ibu buahnya besar bakul...

Nanti kita tgg tengok ye...if ade perkembangan positif pokok peria ni...

yang ni selepas 8-9 hari dari tarikh semai....

yang ni plak almost 4 minggu dr tarikh semai...cepat membesar tapi pokoknya kurus panjang....



Hepi Gardening XoXo

Drypers point shop

Sebenarnya ni dh citer lama....sblm puasa aritu lagi...tapi baru sempat share arini....saja nak share ngan kawan2 semua...sape2 yang masih ade baby yg pakai drypers...bolehla register utk point shop drypers ni....agak berbaloi jugakla...collect points n redeem barangan di points shop dia...ada banyak jugak barang yg boleh di redeem...yang ni kali ke2 ibu try redeem...servis agak pantas jugak...dlm tempoh xsampai 2 mgg barang dh sampai...
Untuk mommy2 yang blum tahu ttg drypers point shop ni, boleh try intai2 kat link ni...Drypers Point Shop

Selain collect point...banyak jugak info lain yg boleh kita dapat...sharing is caring...
Masa fisrts time dulu ibu redeem pampers drypers touch tu...yang kali ni tgk points dh agak banyak sikit bolehla redeem mainan utk bb Ammar...mcm yang kat dlm pic bawah ni...

kalu nak beli sendiri parak jugak duit kan...
Ibu sebenarnya aim benda lain...tp xsabar nak redeem dh...bolehla dulu...nanti kita collect points banyak2 lagi utk next cycle...
Skrg ni duk rajin nak baca buku plak...bangun tido pagi2 pun boleh trus p ambik buku nak baca...nanti bila ibu n abah dapat kad siswa tu kita p cari buku banyak2 ye...

rajin2 baca buku yang berfaedah ye anak...

Saturday, 5 August 2017

Gaya yang terserlah

Ibu memang sayang sangat nak potong rambut bb Ammar....walau bergulung mcm mn pun nampak comei aje...kami plan tunggu besday bb Ammar yg ke-3 baru nak potong pendek rambut dia...tp nmpknya xkesampaian angan2 ibu tu....

Kisah potong rambut bb Ammar bermula bila.....last week...Ammar dh 2-3 ari asyik duk panas suam2 badan...asal malam je demam walaupun xtinggi tapi cukup buat ibu risau...bangun pagi jumaat tu tiba2 abah cakap dia nak p potong rambut n basuh kete....jom la ikut skali...since Ammar pun bangun awal pagi tu....lepas2 breakfast...kami 3 beranak pun keluar...kakaknya tinggal kat umah sbb xbangun lg waktu kami kluar...haishhhhhh la anak dara kami nih....

Makanya dah siap tengok abah potong rambut...tiba2 abah tanya...xnak potong rambut bb ke...alang2 dh ade kat kedai n xde orang nih...ibu dengan xde rasa terganggu perasaan boleh aje letak Ammar atas riba abah...then uncle pun trus potong rambut Ammar....huhuhuhu....spontan aje benda ni terjadi...kesian ibu...tindakan luar kawalan...

Ammar plak xde kerenah masa potong rambut...sekejap aje dh siap...bila dah siap tu barulah macam tersedar gitew....eh dah pendek rambut bb...huhuhuhuhu....dh xleh panggil bb dah....dh matured jadi abang2 plak gitew....balik rumah kakak2 semua terkejut tgk bb....kakak afrina siap nangis kenapa potong rambut bb....bb dah nampak lain dah....dah xjambu dh...huuuuuuuuuu



Muka ceria aje nak kena potong rambut...kesian bb...ralit duk tgk diri sendiri lam cermin besar kat depan...dia xtau rambut dia orang nak potong...rambut ni dari usia bb lam pantang lg...last cukur masa lam pantang smp lah ke hari kejadian ni...huhuhuhu...xdelah bb ibu yang comei....dah transform jadi......





Abang ensem...


Wednesday, 2 August 2017

Dried Butterfly Pea

Cuaca sekarang ni asyik xmenentu aje...anak2 pun jap sihat jap demam...walaupun xmelarat tapi ibu tetap kena berjaga2 jugak coz bimbang mcm2 penyakit berjangkit skrg esp anak2 duk taska...kena boost immunity diorg ke tahap maksima sentiasa supaya xmudah berjangkit...

Salah satu caranya...frequently bagi diorg minum air masak bersih...terutama kakak kena pastikan depa bawak bekal air masak p sekolah pagi n KAFA sblh ptg...kadang2 jugak bagi anak2 minum air kelapa muda penawar bagi racun n toksin2 lam badan...

Ehhhh....sebenarnya bukan nak citer pasal cuaca...nak citer pasal bunga telang (Butterfly Pea)....rajin bebenor dia berbunga bln lepas...ibu plak yg xsempat nak buat ape2...sempat kutip2 keringkan aje...kumpul2 dapat banyakla jugak....nanti mood rajin nak masak nasi kerabu boleh la guna...selain dari guna untuk masak n minum n food coloring ape lg boleh guna pakai bunga telang ni ye...





Saturday, 22 July 2017

Cili terpedas di dunia

'Trinidad Moruga' antara 5 cili terpedas di dunia...berasal dari trinidad & tobago...ibu dapat benih cili ni dari kawan yang bawak balik dari sarawak....kalu  kat sarawak katanya diorg panggil 'cili antu'...knapa panggil antu...mungkin sebab kepedasannya melampau kot....

Ibu semai benihnya banyak...tapi yang kekal tumbuh 3 pokok aje..itu pun pokoknya tumbuh macam xnak tumbuh jew....tp ibu tetap jugak pelihara...sbb sayang nak buang...kot2 dia kluar hasil nanti2...
xsangka plak lepas raya ni tiba2 dia berbunga n ade la lekat 2-3 biji buah...walaupun xseberapa cukup buat hati ibu berbunga kepedasan gitew....:)

Bolehla nak tengok rupanya macam mana...sama tak mcm yang dlm google tu...ni buahnya masih muda n hijau...tunggu dia matang...tapi buah xlebat sebab pokok xbrapa subur...terabai lama xterjaga...nanti ibu pelihara balik kasi gemuk2...




Tuesday, 18 July 2017

Beli rumah subsale Part 3

Orite....kita sambung story balik pasal rumah ni...Haaaaaaaaaaaaaa......part ni paling mencabar emosi dan tenaga....part renovation n dekorasi teratak lama kami nih supaya nampak baru sikit...sesuai dengan budget pokek encik husben....heheheheh
Memandangkan kami dijangka akan dapat pindah masuk pada awal mei...jadinya kami nak buat sedikit proses naik taraf sebelum masuk...esp bahagian dapur...opkos la bahagian jantung hati ibu kena kemas n cantik...baru ade mood nak masak sedap...ye tak...


So....kami call lawyer untuk tanyakan prosedurnya...so lawyer nasihatkan kami untuk hold dulu sehingga awal bulan 3 untuk buat major renovation tuh...sbb kalau minor xde masalah tapi kalu nak kena pecah dinding bagai dia mintak hold dulu sehingga halfway urusan dia selesai...orait...so kami pun just survey2 kontraktor yang possible untuk dilantik mendeko ruang dapur kami...



So, sementara menunggu tu...kami bercadang untuk cat dulu ruang tengah rumah ala kadar mengikut kemampuan kami n tukar lampu2 n buat pertambahan plug point...untuk kerja2 pendawaian elektrik encik husben mintak jasa baik kawan dia untuk buat part time kat rumah kami...boleh dikata semua lampu kami tukar...kebetulan kami ade pergi satu kedai lampu tu...diaorg tengah buat clearance untuk pindah kedai...so diaorg offer buy 1 free 1...apa lg...jadilah kerja kami...sbb untuk grill rumah kami dah jimat sbb rumah dah sedia ade grill...pakai je yg tu dulu



Untuk kerja2 mengecat plak bila kami tanya2 ngan pekerja indon n bangla kat area perumahan ni diaorg caj upah RM1500 untuk cat luar n dalam rumah, kelengkapan cat kami kena beli...ishhhhh mahal yang amat ibu rasa...xpelah ibu sanggup ganti indon bangla tu untuk cat...maka bermula la kerja overtime kami malam2 pergi mengecat rumah...oooo...sebelum tu kami dah dapat kunci rumah dari ejen mealui persetujuan dengan tuan rumah....untuk serahkan kunci kepada kami, selepas kami bayar deposit rumah aritu...so bolehla kami p buat apa yang patut dulu...



Terima kasih la pada kawan2 encik husben yang banyak tolong siapkan kerja2 menaik taraf lampu2 kat rumah kami ni...bukan senang ye...kalu nak kira upah kat orang mau beribu kami kena bayar...tapi harga kawan2 dia cuma caj RM500 je untuk keseluruhan kerja buka n pasang semua lampu...buat pertambahan plug point kat ruang bawah tangga n ruang legar atas, pasang rill langsir, pasang TV n rack TV DIY ibu tu lagi....terima kasih sangat2...terharu bila orang sudi bantu kita...



Ini ajelah antara rangkuman pic sepanjang kerja2 mengecat n tukar lampu dibuat...sebelum ni semua ruang pakai lampu kalimantang....so nak nampak lain n baru sikit....kami ganti sana sini sikit2...







Untuk kerja2 mengecat...ibu akan buat satu entry khas yg lain sebab ade dekorasi skit sambil2 mengecat yg kami buat...tunggu mood kerajinan sikit lagi...tp ini antara pic kenangan yg sempat ibu snap...hehehee...sila abaikan model yg ada...


 






Ok...stop sini dulu...nanti part deko ngecat rumah kita update lain kali plak...panjang sangat nak tulis kat sini pun...nanti boring plak nak bacakan....till then...XoXo





Monday, 29 May 2017

Anak Bulus Kami

Dah agak lama ibu xde pelihara haiwan2 kesayangan ni...sejak2 kahwin ade bb trus kena hadkan segala aktiviti berkaitan anak2 bulus...nak pelihara kat umah lagi mmg tak boleh...budak2 3 beradik tu semua xtahan dengan bulu kucing masa kecik2 dulu...skrg ni dah besar ok kot...

Lagi plak mmg diaorg duk mintak nak pelihara kucing...semua suka kucing...memang pure genetik ibu.....hehehehhehe.....tapi bila duduk menyewa ni xsyok nak pelihara kucing bagai...nanti banyak masalah timbul...tunggu bila kita dah pindah masuk umah sendiri n kita buat tempat dia elok2 sikit....bagi jiran2 semua xrasa masalah...kena ingat bila duduk rumah taman ni kena jaga kebersihan persekitaran betul2...jgn sampai jiran komplen kucing kita buat hal macam2.....xsama macam duk kat kampung...boleh lepas bebas kucing macam tu ajew....xde risau..

So....sama tarikh dengan kami pindah masuk rumah...diorang 2 ekor ni pun pindah masuk sama2 dgn kami jugak....kisahnya anak2 kucing ni kawan en.husben yang punya...kucing dia beranak ekor sekali...so dia nak bagi pada sape2 yang nak  2 ekor sbb cramp kat umah dia nanti....so en.husben pun bila p bwk anak2 tgk pada mulanya tu, trus diaorg suka...tiap2 hari duk tanya bila nak bawak balik kucing ....kami stuju nak ambil cuma tunggu kami pindah masuk rumah dulu...

Disebabkan 2 ekor...so kami kena sediakan sangkar yang besar sikit kat diaorg nih....ialah kesian nanti bila kita kurung nak tinggal kat rumah....n bagi keselesaan kat diaorg sama utk lompat2 n main...seharian jugak nak kena tinggal bila semua org keluar kerja n sekolah...so...inilah dia Bubu & Jimi nama diberi...klasik n moden gitew namanya...hikhikhikhik...bolehla anak2 oiiiii...


Mulanya memang ibu agak keberatan nak tambah 2 ekor anak angkat ni...tp bila tengok muka cute n aksi lincah kedua2nya...hmmmmm...cair jugak hati ibu...tp bertambah2 lagi lah komitmen ibu nih...elok2 ammar sorang aje yg nak kena sedia semua tambah plak si bubu n jimi ni plak...
Comelkan anak bulus kami...pink color lagi rantai loceng diaorg nih...kakak2nya yang pilih...





Muka baik n sopan sangat...