Saturday, 9 September 2017

Aidiladha 1438H

Citer raya haji baru ni...seperti biasa balik kampung olalalala untuk raya korban...kami bertolak balik slps solat raya di sp...coz raya kedua ade kenduri kecik2 skit kat umah kg...

Sepanjang jalan semasa otw balik hujan smp ke setiu...budak2 pun behave aje semua...alhamdulillah bertolak pkul 12 tengah hari...kul 730 jugak baru smp kg...

Ammar sorang aje tgk kat ibu...yg lain ngadap henpon aje...hehhhhhh

Malam xde buat ape...semua berehat coz esok nak bangun awal pg...nak ikut tok abah pg sembelih lembu korban...mcm jauh je...sembelih tepi rumah je pun...lembu sendiri n tukang sembelih pun tuan sendiri...xde lorat lah...hehehheh

Semua bangun pg...ammar uzair xsempat mandi pun...sejuk sgt air kat umah tokma ni...takut beku kalu mandi...hehehehhe....xpelah xyah mandi lps blk tgk lembu nanti mandi...

pok su ammar pun xmandi ape...
Semua dah ready...masing2 ambik tempat masing...ammar uzair pun sama sibuk...mula2 tgk kat tepi jalan tu saje...lps tu dia duk menjerit...ingatkan dia takut...rupanya dia nak turun pegi dekat lembu...nak pegang jugak...sama kalut ngan yg nak proses lembu...haishhh la cucu sape nih...








Xtaula ape perasaan dia bila tgk lembu tu kena sembelih...dia xcited tgk org korban lembu tu...xmau balik...last2 bg dia daging lembu seketul ajak blk bg tokma nak masak br blh balik rumah...

Tahun depan plak kita tgk korban lembu kalu panjang umur ye anak2...

Monday, 28 August 2017

Desaku MBI

Agak lewat jugak mengupdate story ni...coz banyak benda yang berlaku past 2 weeks yg menyentap hati ibu pun ada...makanya tertangguh utk update citer jalan2 ke desaku MBI ni....

Hari yang sama kami pergi melawat kawasan yg viral ni...malamnya kami dikhabarkan berita pemergian bapa saudara kami...Pakteh (adik abah) yang sememangnya mengejutkan kami semua....pemergiannya disebabkan accident kereta yg beliau pandu merempuh kren rosak yang berhenti dibahu jalan...maka kami semua bergegas balik ke terengganu kerana arwah akan disemadikan disana....al-fatihah buat pakteh semoga segala amalan beliau didunia diberikan ganjaran pahala seperti amalan orang2 soleh...amin

Jadinya...hari ni baru boleh update jejak kawasan kami ke tempat yang diviralkan dalam facebook tu...'Desaku MBI'....xjauh dari rumah...xsampai pun 40 minit perjalanan...kami pergi petang slps asar...agak ramai orang sejak2 diviralkan....sblm ni xramai sgt...tp xpernah sempat berhenti sbb slalunya anak2 xde tiap kali ibu abah lalu kawasan ni...

Petang tu sempatlah kami anak beranak mengexplore taman tu...memang cantik n kemas...anak2 berlari sakan sana sini bila tgk patung2 kartun peberet diaorang ade kat sana...tapi xsempat nak ambik gambar semua sbb ramai sgt orang...tahniah utk warga kerja Desaku MBI yang kreatif dalam menaiktaraf taman mereka....dan pada pengunjung semua pula jagalah kebersihan taman kita....walu bukan duit kita yg digunakan tapi tetap hargailah sprt taman kita sendiri...jom tgk apa yg ade ditaman viral ni...





Ape tu......?????







xmau ambik pic ngan hulk...takut tgk hulk macam tu






Ape yang difikir...lawan tenung mata ke budak 2 beradik ni....













Ibu paling berkenan kat pokok ni...cantik
Next time kita p malam plak...boleh tgk panorama sblh malam...mesti cantik cahaya lampu led...

Saturday, 19 August 2017

Renovation bahagian dapur - Part 4

Orite...last aritu kite benti kat mana ye citer hal rumah ni...utk yang baru terbaca post ibu ni...boleh survey2 citer lepas kat sini ye....


Entry kali ni mood nak citer pasal renovation dapur plak la...deko2 nanti dulu sbb smp skrg duk mendeko xabis lagi...hahahahhaha
Rasanya semua mommy n mama mesti stuju kalau ibu katakan nadi rumah bagi seorang suri rumahtangga adalah ruang dapur....masa housmate ibu tanya ruang mana kita nak mula renovate dulu...ibu dengan pantas n jelas cakap opkosla ruang dapur dulu....ruang utk ibu berkarya mestilh rapi n tersusun...cantik tu subjektif pada mata yang memandang...betul tak...xsemestinya kena install ngan barang2 mahal...just sekadarnya tersedia....gitewww...

So....mulalah kerja2 gigih mencari idea macam mana nak realisasikan dapur idaman kami nih...dengan budget yang paling minima kalau boleh...maklumlah budget bukannya banyak sgt pun...just ade cukup2 aje...maka memandangkan abah lebih seni sikit dari ibu....jadi tugas abah buat lakaran draf dapur kita utk dipresent pada kontraktor nanti....

tadaaaaaaaaaaaaa...

inilah dia hasil sketch ruang dapur idaman kami...ideally mcm nilah yg kami nak...apepun kena submit pada kontraktor dulu utk dibuat anggaran sesuai tak dgn budget kami...
Makanya...adelah 2-3 kontraktor yang dipanggil...tgk kan pada lakaran design dapur n dgn keluasan ruang dapur kami...rata2 bg anggaran kos siap semua 20k....huhuhuhuhu....terlebih budget sudah...cancel....last2 ade sorang kontraktor melayu...bg anggaran kos dlm 15k siap semua...hmmmmm...rasanya xde dh yg boleh lebih murah dari  tu....dia pun janji akan siapkan semua kerja dlm tempoh sebulan...coz kami nak masuk rumah sblm bulan ramadhan...kira oklah...en.somi pun stuju...tapi ade beberapa perubahan minor yg kena adjust utk suit budget tu....xpelah yg lain slow2 kami buat lain kali plak....so...inilah dia lakaran kontraktor tu...rasanya paham tak bila tgk sketch dia...hahahhahahah

agak2 paham tak....
Orait...bila semua dh stuju...maka kontraktor N ni pun mulalah kerja2 dia...pekerja dia semua indon...semua indon ni akan buat...kecuali kitchen cabinet aje dia sub kat org lain...
so...pic kat bawah ni overal keje2 kasar yg diorg mula buat...naikkan dinding belakang dapur yg kami extend, pasang tile lantai, kitchen top, syiling kapur ruang extend n wiyering semua...

ini ruang belakang dapur yg akan digunapakai

masa kerja2 naikkan dinding belakang
Atas nasihat beberapa org kawan n jiran yg dh lama duduk disitu...mereka nasihat kami utk buat pest control sblm kerja2 pasang tile dilakukan...sbb kebanyakan rumah kawasan tu ada masalah anai2...ibu pun notice kat dalam bilik air atas ade kesan anai2 dh menyerang....jadi en.somi pun cari plak org yg buat pest control sblm tukang indon tu nak boleh pasang tile....nak dijadikan rezeki kami...jiran belakang rumah baru kami ni dia ade buat servis pest control....so en.somi call mintak dia datang n estimate brapa yg kami kena spend untuk keseluruhan rumah...biasanya dlm 2k coz rumah double storey org cakap...tapi rezeki kami jiran baru kami yg baik hati ini...hanya caj RM1200 aje + 5 thn warranty lagi...utk keseluruhan rumah...mula2 dia akan buat semburan kat atas n bawah...utk lantai dia akan buat soil treatment semua...alhamdulillah rezeki berjiran walaupun baru kenal...

kerja2 semburan ubat anai2 agaknya lah...heheheh
Lepas dah buat semburan ni bolehla tukang tu pasal tile kat dapur...tertangguh lebih kurang 1mgg jugak kerja2 diaorg...ni plak pic top kitchen yg siap dipasang...

so...ini rupa bila dh siap pasang tile lantai semua...top pun dh siap semua...tgg wiyering n kitchen cabinet aje lg xpasang...
Kitchen cabinet plak tiba2 ade delay....mgg yg dijanjikan utk diaorg datang pasang iaitu seminggu sblm kami pindah masuk...tukang pasang cabinet tu plak kena demam campak...xleh datang pasang lagi...huhuhuhuhu....ibu dh frust dh...kalu boleh nak semua siap sblm kita cuci n pindah masuk barang2....tapi nak buat macam mn...terpaksa redha dah dia sakit plak kan...sabar ajelah...

Last2....dekat 2 mgg jugakla kami tgg...baru lah org pasang cabinet tu mai pasang....so 2 mgg awal tu xdelah cabinetnya....berlonggok ajelah barang semua...sbb kalu kemas elok2 pun nanti nak kena kemas lg bila dh pasang cabinet...

sila abaikan yg berselerak tu ye...ini lepas siap siap pasang cabinet....blum kemas ape2 yg patut lagi...berselerak dapur ibu...tolong jangan kecam ye...bukan ibu malas....
Alhamdulillah...overall sangat berpuas hati dengan kerja2 yg dijalankan...walaupun ade delay sikit2...tapi hasil  kerja semua seperti yg dijanjikan...terima kasih banyak2 utk en.somi coz hadiahkan dapur ruang berkarya ibu yg cantik dimata kita ini...nanti2 kita deko2 bagi lebih kemas n menarik...

Oraite...panjang dh plak citer kita....lain kali plak ye...penat menaip dah...



Monday, 14 August 2017

Cuba2 tanam peria

Benih peria ni simpanan ibu dari buah peria yang tokma bawak dari kampung masa datang sungai petani raya puasa haritu...biji dia yang dh tua ibu ambik simpan tuk tanam....berkesempatan tanam aritu...alhamdulillah tumbuh subur semua 4 biji benih yang ibu semai...cepat membesar...cuma xpasti plak pokoknya memang halus kecik aje ye....xpernah tanam peria sblm ni...ibu bayangkan pokoknya besar sikit....tp dari daunnya kecik2 aje...

Xkisahla...janji dia hidup subur....mgg lepas sempat la mintak abah buatkan trelisnya....dah mula nak memanjat...xsabar plak nak tgk dia berbunga lebat...macam mn rupa nanti bila ade buah....coz batangnya halus aje...kukuh ke nak tampung berat buah....hihihi...berangan ibu buahnya besar bakul...

Nanti kita tgg tengok ye...if ade perkembangan positif pokok peria ni...

yang ni selepas 8-9 hari dari tarikh semai....

yang ni plak almost 4 minggu dr tarikh semai...cepat membesar tapi pokoknya kurus panjang....



Hepi Gardening XoXo

Drypers point shop

Sebenarnya ni dh citer lama....sblm puasa aritu lagi...tapi baru sempat share arini....saja nak share ngan kawan2 semua...sape2 yang masih ade baby yg pakai drypers...bolehla register utk point shop drypers ni....agak berbaloi jugakla...collect points n redeem barangan di points shop dia...ada banyak jugak barang yg boleh di redeem...yang ni kali ke2 ibu try redeem...servis agak pantas jugak...dlm tempoh xsampai 2 mgg barang dh sampai...
Untuk mommy2 yang blum tahu ttg drypers point shop ni, boleh try intai2 kat link ni...Drypers Point Shop

Selain collect point...banyak jugak info lain yg boleh kita dapat...sharing is caring...
Masa fisrts time dulu ibu redeem pampers drypers touch tu...yang kali ni tgk points dh agak banyak sikit bolehla redeem mainan utk bb Ammar...mcm yang kat dlm pic bawah ni...

kalu nak beli sendiri parak jugak duit kan...
Ibu sebenarnya aim benda lain...tp xsabar nak redeem dh...bolehla dulu...nanti kita collect points banyak2 lagi utk next cycle...
Skrg ni duk rajin nak baca buku plak...bangun tido pagi2 pun boleh trus p ambik buku nak baca...nanti bila ibu n abah dapat kad siswa tu kita p cari buku banyak2 ye...

rajin2 baca buku yang berfaedah ye anak...

Saturday, 5 August 2017

Gaya yang terserlah

Ibu memang sayang sangat nak potong rambut bb Ammar....walau bergulung mcm mn pun nampak comei aje...kami plan tunggu besday bb Ammar yg ke-3 baru nak potong pendek rambut dia...tp nmpknya xkesampaian angan2 ibu tu....

Kisah potong rambut bb Ammar bermula bila.....last week...Ammar dh 2-3 ari asyik duk panas suam2 badan...asal malam je demam walaupun xtinggi tapi cukup buat ibu risau...bangun pagi jumaat tu tiba2 abah cakap dia nak p potong rambut n basuh kete....jom la ikut skali...since Ammar pun bangun awal pagi tu....lepas2 breakfast...kami 3 beranak pun keluar...kakaknya tinggal kat umah sbb xbangun lg waktu kami kluar...haishhhhhh la anak dara kami nih....

Makanya dah siap tengok abah potong rambut...tiba2 abah tanya...xnak potong rambut bb ke...alang2 dh ade kat kedai n xde orang nih...ibu dengan xde rasa terganggu perasaan boleh aje letak Ammar atas riba abah...then uncle pun trus potong rambut Ammar....huhuhuhu....spontan aje benda ni terjadi...kesian ibu...tindakan luar kawalan...

Ammar plak xde kerenah masa potong rambut...sekejap aje dh siap...bila dah siap tu barulah macam tersedar gitew....eh dah pendek rambut bb...huhuhuhuhu....dh xleh panggil bb dah....dh matured jadi abang2 plak gitew....balik rumah kakak2 semua terkejut tgk bb....kakak afrina siap nangis kenapa potong rambut bb....bb dah nampak lain dah....dah xjambu dh...huuuuuuuuuu



Muka ceria aje nak kena potong rambut...kesian bb...ralit duk tgk diri sendiri lam cermin besar kat depan...dia xtau rambut dia orang nak potong...rambut ni dari usia bb lam pantang lg...last cukur masa lam pantang smp lah ke hari kejadian ni...huhuhuhu...xdelah bb ibu yang comei....dah transform jadi......





Abang ensem...