Tuesday, 28 February 2017

Selamat Hari Berjaya

phewwwwww...lama xsempat nak update ape2 kat sini....ibu is super busy with post-intensive syndrome....so many task need to clean up before mei....lab reports, assignment, routine mommy works, personal goals, business etc etc etc....lalalalalallala....ibu pun dah ting tong ting tong....which in list come first...

btw....here ibu want to share with friends...ape anak2 syurga ibu buat to cheer me up...u need to scroll down........
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- tadaaaaaaaaa -


seeeee....how adorable they are....my baby alwez know how to put smile in ibu n abah faces


Tuesday, 7 February 2017

#MaryJardin for u

Assalamualaikum....lama ibu hapdet blog nih...ibu is busy sungguh sbln nih....almaklumlah intensive course #pjjusm
sungguh sibuk mana nak urus anak2...rumah tangga lg...nak study nak exam bagai lagi...lab report...assigment...blablablabla....haishhhhh penat weihhhh
tapi xpe...dalam duk sibuk kalut macam2 tu...ibu menyempatkan jugak diri ini untuk menunaikan kewajipan sendiri bagi memenuhi satu lagi impian untuk tahun ni iaitu....hahahahhahaha

ibu rasminya agent sah utk satu produk kesihatan kulit wajah iaitu Mary Jardin....macam mana la plak tiba2 boleh minat nak jual2 kosmetik pencuci muka bagai ni....

kisahnya...maklumlah ibu ni dah makin berusia nak oiiiii....reaching 40 already....jadi kenalah taking care lebih sikit mana2 kulit yang dah kedut2 berjeragat n tompok2 itu....walaupun en hubby cakap dia tetap sayang kita walaupun kita dah xcantik mcm muda2 dulu...nak kena jagalah jugak mana yang patut...bagi sedap mata memandang walupun dah season....hikhikhik...

macam mana plak bleh tersangkut kat Mary Jardin nih....kisahnya kita bukan nak cantik macam mudo2 dulu....kita cuma nak kulit yang sihat...so Mary Jardin nih produknya bebas chemical 100% organik n selamat....mcm mana tu...nak citer panjang pun ibu mu ini xpandai...moh le klik websitenya....Mary Jardin

dah macam mana plak smp minat nak jual menjual nih....ibu bknlah nak menjual sgt...tp bila kita dah pakai sendiri rase best...rugi plak kalu xkongsi ngan kawan2 lain...benda elok n baik knape xnak share...kalu kebaikan yang boleh mendatangkan manafaat baiknya dikongsi...supaya dapat pahala kongsi ilmu....walaupun orang xbeli...iye dok...

jom kita kenali ape produk untuk kesihatan kulit dari Mary Jardin...

#Basic Set (Facial Soap + Face Oil + Mask)

#Facial soap - handcrafted


#Detox Clay Mask


#Face Oil - contain pure essential oil

#Collagen serum - premium ingredients

#Full Set (FS + FO + Mask + Serum)
Haaaa....mewahkan ingredients dia...semuanya organic...memang terbaik untuk kesihatan kulit kita...berminat boleh wasap/tele/msg ibu - 013-3493089...jangan risau...harganya memang sangat mampu milik...mesti kawan2 pun xsangka produk mewah tapi harga murah...



Tuesday, 3 January 2017

The Top Komtar : Jurassic Research Center

Last cuti sekolah aritu...bersempena penutup tahun 2016....sambil2  ibu n abah ade urusan jap kat USM...kami lajakla bawak anak2 pusing2 jap...cuti sekolah lama xbawak anak2 p mana2 pun...maklumlah ibu abah busy ngan kelas amali bagai...

tepek wefie penghujung tahun 2016 sekeping

Dah pusing2 ingat nak ke bird park penang...skali bila lalu kat komtar anak2 nampak plak kepala2 dinosaur terjongol kot atas bangunan komtar tu....apalagi pakat nak tgk dino la...xjadi p taman burung...ikut ajelah depa nak tgk dino...ibu sebenarnya xminat pun...bukannya real pun...hmmmm...xpelah dh anak suka...

Rupanya ade tarikan terbaru di komtar yang diaorg panggil #TheTop, konsepnya macam ala2 interactive playground kat anak2 & jugak parents boleh tambah info...banyak mini team kat dalam tu...antara tarikan yang ade;
#Jurassic Research Center 
#Ocean Explorer
#7D Discovery Motion Picture
#Jelly Bump
#Tech Dome Penang
#Magic Mirror Maze
#Penang State Gallery



kemain lagi posingnya sekalian...aduiiiihhhhh

Banyak lagi sebenarnya...n ibu teringin nak ke #Window of The Top...tp tiketnya boleh tahan jugak...hehehhe...so priority untuk anak2...kita masuk #Jurassic Research Center dulu...next time kita datang lain...dekat aje penang ngan umah kita kan....untuk review harga tiket boleh tgk sini...tempahan online pun avail...TheTopKomtar

Jom layankan gambar2 yang sempat ibu n abah snap...mcm biasa ammar uzair adalah orang yang paling teruja skali bila tgk dino2 tu bergerak n berbunyi...penat nak mengejar dia...



eggs incubator

fossil dino 



nak jalan sendiri...xnak orang pimpin...panjat sana sini...nanti kita mintak seekor bawak balik pelihara kat umah


sempatla blajar dua tiga nama dino yang ade



sekawan dino sedang berjalan2 

Afrina: "knapa kita xleh naik dino no ibu...adik teringin nak naik duk kat leher dia...mesti syok oooo..."

yang ni ajelah yang mampu ibu abah sediakan utk afrina naik...yg tadi xdapat la anak oiii...depa pun xnaik dino tu
ini merajuk sebab abah tangkap nak dukung dia...xlarat nak kejar dia...berlari sana sini...xnak ikut peraturan...hahhaha
pengarang jantung hati penyejuk mata penghibur duka lara...semuanya kerna kamu

Sunday, 1 January 2017

Back to school

Alhamdulillah...selamat datang 2017...tahun baru azam baru...biasa dah...awal2 tahun semua setup azam berkobar2...xdan tengah tahun dah meniarap....hahahahah

Ibu xmau citer pasal azam...sbbnya azam ibu sama je mcm tahun2 sudah...hikhikhik...syukur banyak kepadaNYA...sebahagian cita2 dan impian ibu dah pun tercapai sepanjang tahun 2016....tahun baru 2017 ni ade beberapa je lg cita2 n azam yang perlu disambung...(termasuklah nak kurus....kikikiki....)

Awal tahun....anak2 xcited masuk sekolah...sebab semua baru...tahun ni kakak afrina melangkah ke tahun 1....haaaaaaaaaaaa...dah big big girl anak kedua ibu abah nih....terharu weeeeihhhh...

Jadinya azam ibu untuk persediaan anak2 melangkah ke sesi persekolah baru tahun ini adalah...'Projek Labelling'...banyak buku nak dibalut n cop nama...tahun sudah kakak alisha punya book aje....tahun ni ganda 2...makanya ibu kena melakukan punca kuasa bagi membalut buku2 semua....

Huhhhh...assistant ibu seperti biasa akan menyediakan semua kelengkapan keperluan...sungguh efisien membantu...berjaya menyediakan semuanya....maka bermulalah pelaksanaan projek kita...jom layan pic la senang nak citer....

gigihla ibu memprint semua label2 yang diperlukan...kertas color2 utk label hari bagi mudah cam

semua buku sekolah kakak dilabel dengan begitu cantik sekali...air tangan sapelah tu...

So....dengan cara ni anak2 ibu akan mudah untuk susun buku...just pilih ikut label hari...ibu dah xpayah susah2 nak pantau tiap kali anak2 nak kemas beg sekolah...so easy n practical for both of us...ibu n anak...

Label buku custom made by ibu untuk kakak...versi untuk afrina blum keluar lg bcoz afrina masih blum dapat book tahun 1...untuk 2 mgg ni tahun 1 akan menjalani sesi transisi...
Maka siaplah projek labelling ibu nih...untuk buku latihan just cop2 n balut aje...trima kasih pada yang sudi share tips mudah n jimat masa ni...so hopefully ibu pun boleh share somting melalui post nih...sama2 dapat ilmu n praktik kan...terobek pic kakak hanan sekeping...


Monday, 19 December 2016

DIY: pot tanaman

Hujung mgg lepas...sambil kemas2 rumah...nampak banyak botol2 bekas sabun basuh yang duk tersusun elok...sayang nak di buang...rasa cam membazir...magak tu beli sabun dlm 20 hinggit....nak buat ape ye ngan bekas2 plastik nih...

Hmmmmm....mula lh idea bercambah2...nak buat bekas buh barang budak2 ke...nak buat bunga ke...hahahhah...xpernah umur ibu nih kreatif nak buat bunga2 hiasan nih...walau diupah pun...hmmmmm xdenya....

think think think...ape kate kita buat pot tanaman...anak pokok cili pun banyak yg xde perumah lg...bolehlah dr membuang bazir sahaja...maka bermulalah operasi ibu mengerah bapak anak2 n anak2 dare jelita dua org tu utk tolong....abahnya tolong buatkan pot...potong bekas sabun tu..anak2 plak tolong gaul campuran tanah ibu...maka gigihlah diaorg semua membantu ibu tercinta...hahahahahha...

anak2 dare yang sungguh efisyen membantu...siap gaul rata tanah n isi tanah lam pot...sapu kemas balik laman umah...bagus2...

inilah ghupernye apabila siap dipotong oleh pemotong yang terlatih...nampak tu sama je edge dia...hahahhaha

Dah siap isi tanah...bolehla kita alihkan pokok tomato n cili yang berbaki lagi tu...mana yang lebih lagi kasi faraid pada jiran2....sambil duk gaduh2 isi tanah...siap jugak semua keje...siap susun bagai...kena bg nampak cantik..

cantik plak bila disusun...colourful gitew...

adik na nak pasu pink...hahahha...nmpk pokok tomato lam tu mcm xde harapan dah...hihihi
Minggu sebelumnya ibu ade buat DIY dari botol minyak masak...maklumlah minyak masak kan mahal sekarang...sayang gitew kalu nak buang botolnya...simpan utk dibuat pot...

nampak tu kekreatifan ibu...ala2 hidroponik gitew...buat tanam kankung
Selesai sesi DIY buat sementara waktu....nanti ade stok bahan buangan lagi....boleh update lg...

Hepi Gardening...


Monday, 5 December 2016

Tomato Ceri

Lama dah sebenarnya ibu xtanam tomato...last tanam dulu semua pokok mati bila tinggal balik kg...huhuhuuuuu....ni plak baru ade tanaman tomato kat laman edible garden ibu...nak tgk citer tomato ceri ibu yg pink, boleh cekedot kat sini...tomato pink , tomato lagi

Tomato ceri ni ibu suka tanam sbb...bila berbuah dia banyak...syok tgk...tp dengan cuaca skrg yg kadang hujan..kadang panas terik...pokok pun terbantut pengeluaran bunga n buah...

Sambil duk susun2 ape yg patut kat laman...tgk2 ade bunga tomato sejambak...bunga sulung...alhamdulillah...ade jugak hasilnya walau xseberapa...ibu blum sempat  nak beli baja lg kat dia...semoga membesar dengan  jayanya...

berderet dalam 10 pokok tomato...tp yang paling kecik kuar bunga dulu..

bunga sulung


Bila buat keje rumah penat2...rehat sambil belek2 pokok...memang terapi yang paling mujarab...hilang semua letih tension semua skali...pokok pun nak kasih sayang yang sama...bila kita abaikan dia....mula la dia merajuk xnak berbunga...hahahha...
Kadang dh macam sewel kalu orang tengok...duk cakap sorang2 ngan pokok....hikhikhik

Sunday, 4 December 2016

Trip tertunda ke Pangkor

Sebenarnya...trip ni dirancang untuk p bercuti awal nov...tp last minit ammar uzair kena demam campak time tu, (rujuk entry disini ammar demam campak...)...so...kami terpaksa tangguh percutian ke pangkor sehingga ammar dah baik sepenuhnya dari demam...

So...nak dijadikan rezeki, resort yang kami booking last time...call bgtau deposit kami yang lps tu still valid...sbb diaorg boleh jual bilik yang kami booked sblmnya tu...alhamdulillah...rezeki anak2 tuk pg bercuti ke pangkor...kami pun booked trus bilik tuk pg 18hb-20hb Nov....kena pg sblm cuti sekolah...so xdelh ramai sgt org...senang skit nak berjalan....

Resort yang kami pilih tu namanya "Purnama Beach Resort' terletak dekat Teluk Nipah...kami pilih sbb resort ni ade kolam...opkosla anak2 itulah tujuan dia bila bercuti....mandi kolam n mandi laut...boleh review pasal resort tu disini Purnama Beach Resort
Lagipun...lokasi dia depan laut n banyak stall makan kat situ...senanglah kalu nak makan...xyah jln2 jauh...depan2 resort tu pun bersepah gerai makan n kedai runcit...sbb tujuan bercuti adlah untuk berehat....so xnak pikir byk2 n jalan byk2...nak makan n mandi laut puas2...Trip ni pun retreat tuk anak2 sbb dpt keputusan elok dlm exam...hahahhaha...ibu nak rehat n enjoy the trip aje...

Kami bertolak dr rumah lebih kurang pukul 9am....sampai di jeti lumut dalam pukul 12.30 thari...itu pun sbb benti makan kat RnR semanggol....pasalnya anak2 xlalu nak mkn dh kat umah...cbuk duk tanya bila nak gerak...so ibu yg gigih bangun masak bekpest pg2 ni kenalah plak tapau mknan tu...

tengok senyum smp kembang hidung...yg masa kat umah semua xnak makan...xlapar

Kami ambik feri pukul 1.15pm...then sampai ke resort lebih kurang pkul 2pm...tiket feri pun masih sama RM10 utk dewasa & RM5 utk kanak2 (perjalanan pg n balik ye...so tiketnya kena simpan utk balik). Trip pertama dulu masa afrina kecik lg...bleh refer kat sini...pangkor-island-2012

sempat lg diaorg bergambar kat situ...

Kiranya perjalanan kami lancar aje...xde delay...semua on schedule....sampai2 aje anak2 dh teruja bila nmpk kolam tu...xsabar2 nak terjun kolam dh...




Anak2 mandi smp ke petang...so malam tu kami just survey2 makanan kat depan resort tu...ade banyak pilihan makanan...harga pun boleh tahan jugak...mmg xde la murah cam kat umah kita...tp xdelah mahal melampau...masih berpatutan...makan malam kami utk 3 dewasa n 2 kanak2...makan goreng2 + air semua skali RM36...kira oklah...kanak2 ni dah kebuluran sbb kepenatan main air...so kira order mcm dewasa jugak...

Bgn pagi2 esoknya sambung lagi berenang di laut...turun pg2 lps bekpest...org xramai dpt port yg teduh...mmg blh duduk smp tengah hari xpanas...cuaca pun baik...mmg sakan menyelam semua...ammar yg kenit tu pun xkalah...





agak2 dayung laju2 blh sampai ke mana...





sebenarnya ammar bad mood ni...dia xmau duduk dlm pelampung tu...xsenyum langsung ambil duk dayung2



untuk peminat xtvt laut...pangkor is d best kalau region utara nih...ini belum pg ke pulau giam semua....air lautnya bersih n jernih...

Mandi berenang menyelam sampai kecut...mmg puas hati dapat mandi laut...air tenang n bersih...hilang stress semua...blk bilik lunch then tido seround...bgn petang sambung jalan2 pusing2 pulau...sambil soping2 ikan bilis skit...kami sewa kereta untuk sehari RM90...esoknya dia antar smp jeti...kira oklah...kalu tak kita nak kena panggil van pink tu...kena bayar RM20 plak utk ke jeti...kira berbaloilh sempat ronda2 pulau...singgah di kota belanda, kilang sate ikan, pekan pangkor....singgah mandi plak kat pantai pasir bogak sblm mlm...memang xtvtnya makan n mandi laut aje...

asyik dia aje yg interprem...xkasi ibu n abah nak ambik pic berdua...


kesan peninggalan kota belanda




sempat dia bagi makan kucing tu...nasib toke kedai xnampak ammar ambik bilis dlm bakul tu bagi kucing...


Pantai Pasir Bogak....cantik jugak pantainya
Alhamdulillah....trip kali ni rileks aje...xde rushing...temanya makan mandi n tido ajew...hahhahhahah....cuma pg sblm bertolak blk tu hujan sikit...tp sempat jugaklah budak2 nih terjun kolam lg sblm check out...


hujan pagi...sejuk jugak pangkor nih...

Tunggu nak balik ganu plak...pegi bercuti kat mn skali pun mmg xleh lawan bercuti balik kg halaman...itu tempat yg paling best...tempat penuh kasih sayang...haishhhh...rindu nak balik kg plak...huhuhuhu....jom cari cuti...pakat balik kg...