Wednesday, 15 November 2017

Cameron Short Getaway - Day 01 Part II

Baiklah...sambungan entry sblm ni...lps siap bersihkan badan semua...ammar uzair plak lena diulit mimpi bila dh sejuk2...so kami pun makanla ape yg ade dulu...sementara tunggu adik ammar bangun...suasana kat luar agak kelam berkabus n opkos sangat sejuk...sbb baru lepas hujan...

Elok dah dekat nak pukul 6ptg...ammar uzair bangun dr tido...kami gerak turun ke kawasan 'Kea Farm'...sbb ibu nak jugak p tgk guesthouse dia tu...walau xleh check-in pun nak jugak ambik2 gambar...n dah kebetulan ada pasar kat situ...so bolehla cari ape2 makanan or jualan pokok2 ke...hehhehe...

Jalan agak sesak jugak...ramai orang tertumpu ke situ...katanya antara kawasan yg murah n banyak pilihan kalau nak beli buah stoberi or ape2 produk cameron nih...kami cuma jalan2 n beli ubi keledek rebus  n stoberi coklat utk makan2 di jalan...mmg sedap n manis ubinya...makan plak dlm suasana sejuk tu...hmmmm mmg best...so kami makan2 sambil lepak kat kea farm guesthouse tu...sblm nak gerak ke pasar malam plak...

jalan agak becak...sbb br lepas hujan




jalan nak ke guesthouse...depan tu ladang stoberi

ade jualan pokok2...tp xde pokok yg ibu cari

cantikkan guesthouse dia...ade taman kat depan


budak ni suka la boleh lari sana sini...
Dah puas pusing2 n jalan2 sepanjang kea farm tu...kami pun bergerak ke pasar malam plak...tapak pasar malam dh berubah, jadinya utk ke pasar malam...kena turun ke bawah menghala ke tanah rata dlm 2km...xjauhla kalu dr hotel titiwangsa tu...jalan ke sg.ruil...terletak sebelah kanan kalu kita menghala ke tanah rata...

Tapi disebabkan jalan sesak n agak susah nak cari parking kete...maka kami decide xyah turunlah...lgpun cuaca dh mula hujan renyai2 balik...ibu xsusah hati sgt pasal dinner...sbb kami ade kupon steamboat...kalu rajin blh turun makan aje...so niat nak jln2 kat pasar malam terpaksa dibatalkan...balik bilik rehat n makan2...esok nak sambung jalan2 lg...

to be continue...

Tuesday, 14 November 2017

Cameron Short Getaway 2017 - Day 01 Part I

Cuti weekend aritu....plannya tokma & tokbah nak datang umah kami...tp last minute ade hal lain...jadinya...kebetulan ibu abah dah apply cuti...jomla kita p release tension sblm cuti sek mula...nanti nak balik ganu plak...sblm tu baik kita p trip mana2 yg dekat2...coz adik ammar pun baru baik demam...

Disebabkan dah agak lama xpergi cameronlast singgah pun masa 2015 lps balik raya, itupun xstay...sambil lalu aje...ape kata kita p cameron (opkos cadangan ibu...sbb bolehla ibu survey2 pokok sama...)....rata2 yg tanya semua dah penuh utk family room...ade cuti ape ye....penuh bagai semua bilik...ibu plan nak duk kat Kea Farm GuestHouse...sbb cantik...tp fully booked biliknya...last2...dapat booked bilik kat 'Hotel Titiwangsa'......xpelah...janji dh dpt bilik yg dicari...bilik family room ngan 2 katil queen + breakfast utk 4 + steamboat utk 4 at RM290 semalam (mahal ke murah ye...xtaula, janji encik somi ok...kita on aje)...so xyah pikir pasal makan dh...so balik packing baju...anak2 kena diam2 dulu...xleh bgtau awal2 nanti kalut...

Ibu plan nak masak nasi lemak sardin je utk breakfast pagi esoknya...encik somi ckp xyah...tp mmg jenis ibu suka masak bekal ni...boleh la feeling ala2 berkelah...sesekali picnic makan nasi lemak bekal kat tepi jalan...bukan susah pun...janji sonok2 n kenyang perut...

ibu2 yg ade anak suka makan mmg akan paham kenapa kita selalu nak kena masak...puas hati bila tgk anak2 makan...kalu yg beli slalu je xkena ngan selera

ibu xsusah hati sbb ade 2 org chef helper yg boleh tolong... 
anak teruna nan sorang ni...cam biasa bila jumpa taman...lari rata2


So...lps dh makan kenyang2...bolehla berjalan dengan gumbira n senang hati...bg makan nasi lemak tu ade sbb...supaya depa kenyang n tidur lena sepanjang jalan...tp rupanya xmenjadi...makin cergas adelah...xtidur pun co-pilot semua...letih nak menjawab...bila kita nak sampai cameron...kami bertolak dr rumah pukul 7.30pg...berhenti makan almost 1 jam...n sampai cameron dlm pkul 12.30 tgh hari...semasa sampai cuaca dah mula mendung...anak2 ajak singgah butterfly farm otw nak naik ke brinchang...so sempatlah snap beberapa pic....




geram tengok kobis n bunga kobisnya...



sibuk suh ibu abah posing



Gambar ni semua...kakak2 berdua yang ambik...masing2 berebut nak ambik gambar...siap suh ibu abah posing kasih sayang...anak dah besar...kita kena jaga hati diaorg...ikutkan ajelah...janji diaorang gumbira...

Masa kat dlm butterfly farm ni pun dh start hujan renyai2...so agak sejam jugak kami duk pusing dlm ni...ade ayam, itik, angsa, semua bagai...bolehla tarik perhatian ammar uzair berlari sana sini...badan pun dah melekit...kita check-in dulu...lps tu br pikir nak ke mana plak...dengan cuaca hujan agak lebat...baik kita masuk bilik dulu...

Ok...nanti kita sambung stori lps hujan plak ye next entry...

to be continue...

Sunday, 12 November 2017

Dwarf Ruellia

alkisahnya...masa sibuk2 duk mengemas laman #ediblegarden kami bln lps...terpandangla pada satu pokok ni....cantik plak tersusun je daunnya panjang2...pokok ape xtau plak...mulanya nak cabut buang aje...tp bila duk belek2...ishhhh baik simpan dulu...kebetulan ade pasu bulat yg masih kosong berbaki...alihkan buh dlm pasu dulu...simpan nak tgk pokok ape...kalu pokok bunga pun nak jugak tgk bunganya cam mn...kalu cantik blh tambah koleksi bunga kat laman ni...

yang agak besar ade sepokok...yg lain kecik2 je lg...ambik simpan dulu...
mgg lps dia dh start kembang berbunga...cantik rupanya bunga dia...bila di google2 barulah dapat sahkan id si dia ni...'ruellia' jenis yang renek atau dwarf...slalu tgk org tanam yang jenis panjang tinggi warna purple tu...mmg rezeki sgt...kebetulan mmg duk cari bunga mcm ni tp xmau yg jenis panjang tinggi tu...rezeki plak dapat yg color putih melepak ni...



cantik kembang si putih ruellia nih...tanam banyak2 mesti meriah ni...nanti nak cari yg color pink n purple plak...kasi lengkap species dia...


rajin2lah berbunga ye...penyeri laman edible ibu yg baru...nanti kita grow banyak2...susun depan pagar...terapi mata...tengok yg cantik2...pokok2...dapat pahala...

Tuesday, 7 November 2017

Update hijau lg

Hujung mgg lps...hujan non-stop hampir disemua kawasan seluruh utara...namun yg paling terkesan adlh penang blh island...banjir teruk...kesian kat semua...ade jugak sesetengah kawasan di kedah yg sama banjir...alhamdulillah kawasan sp xde banjir...cuma ade beberapa tempat naik air sekejap...

Cerita sebenarnya dah agak lama nak tulis...tp banyak kali tertangguh...nak share info beli benih pokok2 kat fb....lps ibu join kelab2 edible garden ni...banyak betul info yg dapat dr member2 yg share...salah satunya tentang FB Biji Benih Tangan Hijau...ibu dah agak lama xbeli benih online...slalu p beli kat kedai eco aje...bila survey... rasa cam nak beli semua benih...banyak betul variety benihnya...mmg syok...last2 ade beberapa jenis benih yg ibu listkan utk dibeli dahulu...mmg rekemen utk gardener yg nak cari benih rare pun ade kat laman fb tangan hijau ni...try la survey ye...

haaaaaaaaaaaaaaaa.....cam kat bawah nilah...

yang dlm pack color putih tu beli kat kedai eco
makanya...gigihla ibu n tukang kebun kecil menyemai benih pokok sekalian...ada bendi, kacang panjang, sawi kailan, bunga pun ade...kena plak semai2 benih...huja turun xbenti2...sib baik selamat semua anak semaian...

petak semaian tukang kebun kecil...hari2 nak siram..abisla pokok semua kalu diaorg siram...
minat ni kita semai dr awal...bg diaorg syok main tanah, pokok semua...adelah kerja masa lapang nanti...

lupa dh benih ape...sama ada tomato @ tomatilo...hilang dh penanda 
yang kat bawah ni plak...update pokok2 yg ibu yg sedia ada...pudina yg tanam bln lepas dr keratan batang dh galak berdaun...alhamdulillah...hijau semuanya...cili yang ambik dr kampung aritu pun dh start berbunga lebat...boleh buat jeruk lps ni... 




Setakat tu dulu update kali ni...xsempat nak belek pokok sangat2...semaian semua blum alih ke pasu lg...masih tunggu besar skit lagi...pasu pun xtahu dh nak susun mcm mana...laman sejengkal je tp nak menanamnya macam2...berkebun ni mmg satu ketagihan...lagi tgk pokok sihat subur...lagi gila nak menanam macam2 kan...xlarat nak p kedai 2 hinggit dh...sib baik kedai tu bkn sblh umah...

Hepi gardening... 

Saturday, 14 October 2017

Pandang xjemu






Sesuai dengan tajuk...memang pandang si dia ni xpernah jemu...boleh duduk membelek dia aje berjam2 kalu xde gangguan...hehehhehe

Sekali dia keluar bunga berjambak2...sayang nak potong simpan...tapi rasa rugi plak xambik  simpan...bila layu  kering macam tu aje...








Bila tgk bunga banyak2 mcm ni rasa nak buat taman bunga ros la plak...tanam banyak2 pasu lagi...bagi penuh ngan ros...bila dia berbunga kembang...hmmmm sure harum setaman...hihihihi...

Wednesday, 11 October 2017

Rutin mengemas lagi

Hujung  minggu lepas...cuaca agak  baik...selalunya hujan aje sepanjang hari kat sini...tapi pagi jumaat lepas cuaca cerah hingga ke petang...lewat petang tu aje hujan mula turun...makanya sempatla ibu mengemas pokok2 sekalian...nenas lama dh terbantut nak ditanam...xsempat turun ke laman...pudina yang disemai pun dh mula berpucuk...memang kena alih ke dalam pot segera...

Maka sempatlah ibu berkemas luar rumah sementara anak dikawal selia oleh abahnya...hehehhe...dengan ammar uzair kat luar ibu xleh nak gardening...jadi lain nanti lgpun nak kejar masa...

Sempat pindah kan semua ke dalam pot mana yang dalam semaian...pot pun dh xde...tanah pun dah abis...kena beli lain...tgg next trip ke nursery plak...

barisan pudina menggantikan kangkung...

barisan pokok kat belakang dapur...first time tanam nenas dlm pot....harap naik subur n berhasil...

yang ni plak pokok jambu batu merah...jalan kat pasar tani bln lepas terjumpa...mmg lama dh cari...harap hidup subur la ye kamu...

Dalam duk belek pokok...sambil kutip baki sawi kenit ibu n daun kuchai utk tambahan menu tengah hari tu...ternampakla buah peria tergantung2 sebiji celah2 trelis....suka yang amat...buah yg dinanti akhirnya muncul jugak...ingatkan xnak berbuah dah pokok peria ni...ade jugak...

kembang kuning bunga peria...mmg cantik di laman

buah sulung n bongsu buat masa ni...

cukuplah untuk menu tambahan...jimat belanja sayur...

~ HePi GarDEnInG ~

Tuesday, 10 October 2017

30 pertama dalam Islam

Info ni dapat dr group wasap...menarik infonya utk kita n anak2...jgn cakap ibu xpernah bgtau ye...
ni dia...kita share ramai2...simpan kat phone takut lama2 terdelete macam tu jew....

30 Orang yg Pertama dlm Islam:

1. Orang pertama yang menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS

2. Orang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS

3. Orang pertama yang berkhitan : Nabi Ibrahim AS

4. Orang pertama diberi pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS

5. Orang pertama yang dipanggil oleh Allah pada hari qiqmat : Nabi Adam AS

6. Orang pertama yang mengerjakan Sai' antara Safa & Marwah : Sayyidatina Hajar

7. Orang pertama yang akan dinagkitkan pada hari iqmat : Nabi Muhammad SAW

8. Orang pertama yang menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA

9. Orang pertama yang menggunakan kalendar hijriah : Umar bin Al-Khattab

10. Orang pertama yang meletakkan jabatan Khalifah dalam Islam : Hassan bin Ali RA

11. Orang pertama yang menyusukan Baginda Nabi Muhammad SAW : Thuwaibah RA

12. Orang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Haris bin Abi Halah

13. Orang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah bin Khabbat

14. Orang pertama yang menulis hadith di dalam kitab : Abdullah bin Amru bin Al-Ash

15. Orang pertama yang memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas

16. Orang pertama yang menjadi muazzin dan menyerukan azan : Bilal bin Rabah

17. Orang pertama yang solat dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib

18. Orang pertama yang membuat mimbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-Dary

19. Orang pertama yang menghunus pedang dalm perjuangan fusabilillah : Zubair bin Al-Awwam

20. Orang pertama yang menulis sejarah Nabi Muhammad SAW : Ibban bin Othman bin Affan

21. Orang pertama yang beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid

22. Orang pertama yang mengasaskan usul fiqh : Imam Syafi'i RH

23. Orang pertama yang membina penjara dalam Islam : Ali bin Abi Tholib

24. Orang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawwiyah bin Abi Sufyan

25. Orang pertama yang membuat perpustakan umum : Harun Ar-Rasyid

26. Orang pertama yang mengadakan baitulmal : Umar bin Khattab

27. Orang pertama menghafal al-quran selepas Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib

28. Orang pertama  membangun menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur

29. Orang pertama yang digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair

30. Orang pertama yang masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW