Tuesday, 29 May 2018

Surat terbuka buat ibu abah

Kisah ni berlaku 2 bulan lps....lupa nak share story lam blog nih. Kisahnya bangun pagi2...terkejut ade surat terbuka depan pintu bilik...ishhhhhh...sape plak pagi2 subuh ni tinggal surat kat depan nih...jeng jeng jeng...

Kakak2 punya cerita...nak gelak ade nak marah pun ade jugak...adudududula anak2 sekalian...abah siap gelak sakan bila baca surat anak2 nih....kreatif pun ade jugak...korang baca sendirilah...





Ade aje suprise depa nih bg kat ibu abah....siap berdiari skrg ni plak....malam2 sblm tido masing2 duk tulis diari kecik....satu hari ibu nak ambik baca jugak...duk tulis ape lam diari tu...alahai anak dare dh besar....

Friday, 25 May 2018

Asam tumis ayam

Sempena masuk ramadhan ni...terasa macam nak share resepi plak...agak lama dah xmenulis resepi masakan nih...sbb ibu bukanlah pandai sgt masak2....sekadar biasa2 lepas pamili kecik kami menjamu selera...lagi plak...tahun ni adalah tahun kedua kami menyahut cabaran 'Say NO to Bazar'...jadinya ibu mmg tukang masak sepenuh masa kat umah...

Lagi pun bila anak2 dh makin membesar n pandai request macam2 ni...ibu dia lagi sonok nak masakkan...pujian anak2 n suami tu sebagai pendorong ibu rajin di dapur menunaikan kehendak selera masing2...

So...ini salah satu dish lauk yang memang menjadi peberet anak beranak kami...'Asam Tumis'....untuk anak2 yang xberapa suka makan ikan...ibu gantikan dengan ayam...slalunya asam tumis ni paling terangkat adalah masak asam tumis ikan pari...

Ok...jomla kita salin resepinya....agak mudah nak dimasak sbb semua bahan mmg ada dilaman edible garden ibu...kecuali bunga kantan aje belum sempat tanam...kena plak bendi tengah galak mengeluarkan hasil skrg....jangan xtau asam tumis ni paling best adalah tambah dengan sayur bendi...memang #osem....:)

walaupun saiznya kenit2...tapi bila dipetik fresh dr laman n bebas racun...mmg manisnya lain 
Orait....panjang ibu bebel...bila nak sampai ke resepinya...ye tak....

Bahan-bahan:

1. Ayam (seekor dipotong kecil)
2. 2 ulas bawang putih *
3. 3 ulas bawang merah (saiz sederhana) *
4. Sehiris lengkuas & kunyit hidup *
5. Satu ruas jari belacan *
6. 1 sudu kecil jintan manis *
7. 1 sudu kecil lada hitam *
8. Lada burung segengam (ikut selera masing) *
9. Lada kering segengam (basuh dan buang biji) *
10. Daun kesom
11. Bunga kantan
12. Bendi & tomato
13. 2 batang serai (diketuk) - optional
14. Asam keping
15. Minyak masak untuk menumis
16. Bahan perasa (gula, garam)

(Blend semua bahan yang bertanda *)

Cara penyediaan:

1. Tumiskan semua bahan yang telah diblend terlebih dahulu bersama2 dengan bunga kantan sehingga naik bau n masak. Masukkan asam keping.

2. Masukkan ayam yang telah dibersihkan dan biarkan ayam masak sekata n mesra bersama bahan tumisan. Jangan ditambah air sehingga ayam masak.

3. Setelah pastikan ayam agak masak, bolehlah ditambah bahan perasa (gula n garam) serta air mengikut sukatan selera masing2.

4. Last sekali, barulah masukkan daun kesom, bendi dan tomato. Tutup api dan siap untuk dihidang.





Hidangan keluarga yang  simple n mudah disediakan....selamat mencuba.

Tuesday, 22 May 2018

Amaryllis kembang lagi

Cuaca bulan ni agaknya sesuai untuk induce si Amaryllis kat laman bunga ibu ni berkembang...semua pakat berlumba2 berbunga...senang hati ibu...tambah2 lagi si amaryllis yg beli kat cameron trip hujung tahun lps....dah beranak pinak n berbunga lagi tuh...sukeeeeeeeeeeeee...

Spesies bunga bebawang yang agak common ditanam sebagai hiasan dirumah...tapi agak sukar nak tgk bunganya berkembang selalu di laman ibu nih...xtaulah kenapa...belum sempat belajar untuk kenali si dia nih dengan lebih baik...nanti2 ye...skrg ni kita layankan dulu pic dia...color scheme yg ni agak sama dengan yang ibu dh ade sblm ni...boleh klik sini red lily yg tu pun agak lama jugak ibu tgg dia nak berbunga...baru skali berbunga lps tu smp skrg xberbunga lagi...



Pic ni waktu malam...so agak blur skit pencahayaannya...

Selain yang color merah ni...ade jugak yang color peach kat laman ibu....yang ini agak rajin berbunga...nak kata kerap sangat tidakla jugak...tapi rajin sikit compare ngan si merah kat atas tu...


Kedua-dua sama cantik...tunggu ibu tambah koleksi color lain2 plak ye...jenis amaryllis nih...

Sunday, 29 April 2018

Entopia Penang


Lama dh plan nak visit Entopia nih...lps dia buka utk orang ramai last year...tp memandangkan tiketnya yg agak tinggi jugak...maka kami tangguhkan dulu...dulu2 ia dikenali sebagai Taman Rama2 Penang...tiket dia kalu xsilap dlm RM18 utk dewasa...ingat2 lupa sbb dh lama sgt...kalu xsilap last kami pg tahun 2012 kot...budak 2 ketui tu kenit2 lagi macam lam pic ni hah....ibu pun selim melim...


Lepas daripada tu depa naik taraf taman rama2 tu  kepada Entopia...new branding & new management rasanya...mmg tempatnya lebih menarik n luas...n baru2 ni, depa ade buat promo untuk tempahan tiket di website...makanya ibu xlepaskan peluang menarik nih...cepat2 booked tiket...buy 1 ticket n get another ticket for free...lumayankan promo dia...bolehla bawak budak2 visit rama2...kalu ikutkan ibu abah...dlm youtube boleh tgk...tp untuk anak2...menarikla


Maka seperti dirancang...kami pun bwk la budak2 buat lawatan sambil belajar ke Entopia...kami spend masa lebih 2 jam jalan2 n pusing2 kat dalam tu...kebetulan masa kami masuk tu ada ikut visit sama Tengku Puan Perak...so kiranya kami ikut rombongan VVIP melawat...siap ade jurucakap khas yang explain sepanjang tour kat sana...sblm mula jalan kami di berikan setiap seorang seekor rama2 untuk dilepaskan...welcoming ceremony  for starting a new life...




Penat main kejar mengejar ammar uzair kat dalam tu...abis ceruk dia pusing...semua orang dia anggap kawan dia...sib baik bibik 2 orang ni cekap...hahahhaaa...so ini rangkuman visit...xlarat snap pic...letih...






Sekian lawatan kali ni...







Saturday, 14 April 2018

DIY para pokok

Kisahnya...minggu sudah ade jalan2 p nursery...tiba2 ibu terpandang la pada display para pokok 3 tingkat...tanya ngan tauke...RM300 utk satu rak tu...hmmmmm...abah cepat2 heret ibu...xpe nanti beli barang kita buat sendiri...jimat banyak....

Maka kisahnya...terus p singgah kedai hardware beli kelengkapan semua...malam tu tunggu anak2 semua tido...kami mula project DIY kami berdua...bertemankan cahaya lampu neon serta angin sepoi sepoi bahasa...selepas bertungkus lumus hampir 3 jam jugakla...maka jadilah rupanya seperti ini...

tadaaaaaaaaaaaa..................................


Tapi masih xpuas hati plak...esok kita p beli lagi...nanti kita buat tambahan lagi satu para...haishhh...terlebih rajin la plak...
maka...esoknya siap beli barang2...balik mula plak siapkan prototype kedua...







Dah siap kedua2 para...ingat nak tukar color je...macam xlawa plak tiba2 ade para biru kat situ kan...agak2 color ape sesuai ye...
Apepun mekasihla encik housemate kita...banyak sabar mendergar kritikan2 membina dr ibu nih...akhirnya siap jugak para pokok kita...memang jimat...untuk 2 para ni modal dia xsampai RM250 pun...kalu beli siap yg aritu RM300 baru dapat 1 para je...itupun xdelah besar mana...mekasih ye awak...



Sunday, 25 February 2018

Ruellia mix

Kalu sblm ni dia kembang 2-3 kuntum aje...kali ni berkuntum2 dh...xsia2 tanam...memang cantik...walaupun kembangnya bertahan sehari aje...yang indah tu mmg xkan tahan lama...hakikat kejadian mmg begitu...kerana yang kekal itu milik DIA yang Maha Pencipta....

Nikmat melihat keindahan juga satu kurniaan yang xdimiliki oleh semua...bersyukur sentiasa dengan apa yang ada di sekeliling kita setiap hari...setiap hari belajar didik hati untuk sentiasa syukur n sabar dengan setiap ujian  n cabaran...syurga itu buat orang2 yang sabar....supaya kami and anak2 kami sentiasa menjadi org yang bersyukur....




Tengok yang cantik2...dapat pahala...

Monday, 19 February 2018

Visit Perak 2018

Awal tahun....kami ade urusan ke KL....xsempat nak jalan2 di KL...rancang ingat nak p Zoo Negara...tp disebabkan kesuntukan masa....bawak anak2 jalan pusing Perak aje otw balik....kami turun ke Teluk Intan trus ke Taiping sblm bertolak balik ke rumah...

Nama pun jalan2 tema bebas...ibu cuma ade satu tema ajew....Jalan2 sambil makan2....opkos kalu dah singgah ke Teluk Intan mestilah bergambar kenangan di Bangunan condongnya...xsahla kalu xbergambar kenangan...lagi pun anak2 belum pernah sampai ke Teluk Intan sblm ni....moh le kite bergambor seround yop....

budak paling xcited...lari sana sini...xlarat kejor...


Dah penat round pekan Teluk Intan....perut pun dh lapor berdendang....makanya trus kita ke Mastan Ghani pekena mee rebus n nasi beryani...kedai ni agak pemes di TI...so maila singgah sini kalu tiba2 tersesat ke TI...memang best mee rebusnya....rasenya xserupa mee rebus johor...tapi sedap yang tersendiri...ibu suka...kakak alisha opkos mesti cari nasi....so order nasi beryani utk kakak...pun sedap jugak...rasa tersendiri...

Kakak punya lapar...clear sepinggan nasi beryani...


selesai makan n jalan2 di TI....kami terus plak bergerak ke Taiping....dah tentu bila ke Taiping kenala singgah zoo Taiping....bagi can budak2 berlari....walaupun ibu sebenarnya dh agak jemu...sbb zoo Taiping skrg dh makin xterjaga...xbanyak sgt hidupan haiwan sekalian...bolahla nak tgk badak sumbu, zirafah, gajah n rusa....lain2 xde sgt attraction....budak ammar ajelah yg teruja bila tgk haiwan2 tu semua....



bersungguh2 menjerit panggil zebra...
Selesai jalan2 dalam zoo tu...dah agak lewat petang...kami singgah solat n bersihkan diri budak2 ni di masjid kat situ....n seperti biasa sblm bertolak balik...kena singgah menjamu selera dulu....makanan yang wajib cari kalu singgah di Taiping adalah 'Yong tau fu'....memang istimewa n mabelas makan disini...sape yg nak makan boleh aje google yong tau fu bomba...dekat pusat penjaja Taiping...sangat sedap n terbaik sosnya...



sepinggan ni hanya RM18 shj...puas makan kami anak beranak...

close-up kedai dlm pusat penjaja ni...cari Bomba Yong Tau Fu
Selesai singgah makan Yong Tau Fu...maka selesailah misi jalan-jalan cari makan kami...sekitar Teluk Intan & Taiping...moh le kite balik rumah...semua pun dh penat seharian berjalan...next time datang lg...terbaik makanan semua...



 Visit Perak with Luv....