Sunday, 2 February 2020

Welcome 2020

Alhamdulillah...kita dh pun beralih ke bulan kedua tahun 2020....laju masa bergerak...sungguh xterasa masa berlalu...masih byk lagi wishlist yg tahun sudah belum tertunai....

Walau apapun....syukur ke hadrat Illahi...syukur yg xterhingga atas semua rezeki yang tlh dilimpahkan buat kami sekeluarga sepanjang meniti perjalanan tahun lepas...personal record...lebih dari apa yang kami minta...ujian serba sikit utk mengiringi kemanisan kajayaan dan kebahagian yang Dia janjikan....aminnnnn

Paling manis dalam tahun 2019...kenangan konvo bersama...biar pun kami sangat lewat berbanding orang lain seusia kami...tp cukup manis buat kami berdua n pamili....umur almost reaching 40 baru dapat naik pentas pegang ijazah....hahahhaha...mesti org cakap dh tua pun masih sibuk nak ciwi sambung belajar lagi buat ape...bkn blh guna utk naik pangkat pun degree tu....yes...exactly...sgt2 betul....utk yg bekerja private sector mcm kami mmg xde ape pun sambung belajar ni...tp as i alwez told my housemate dulu masa dia tanya knape nak blajar...'xpelah sekurang2nya kita anggaplah degree tu as achievement token sblm fully pencen...sbb kalu nak harap naik pangkat mmg xkan ade'...hahahahahhah....biarlah kita pencen ber degree...aci ke idok...




Most important...we make new friends...enjoy new chapter of life....explore new things....share new spirits...mmg ulang sweet memory masa zaman blajar darah muda dulu....i just miss that moment...field trips...buat lab reports...buat group assigments...oooohhhhhhh

By the way....past already...2020 also new challenge...new spirits...new missions...semoga Allah merahmati perjalanan kami sekeluarga untuk terus berada dlm pimpinan dan perlindunganNya sentiasa....jalan mencari redha Allah...harap kami akan menemuinya....aminnnnn




Wednesday, 23 October 2019

Mini Edible Garden 'Bawahan'

Dah update mini kebun kat atas...kenalah update sama yang kat bawah...dek ruang yang terhad....maka yang bawah ni lebih fokus pada pokok2 buah yang bersaiz sederhana besar...sulam dgn sikit pokok2 ulaman dan bunga ros...utk ros kita akan masuk dlm entry lain...



bidara epal...rajin berbuah jugak


cekur batik...rajin berbunga



antara yang available...kari, cekur, pudina, kuchai dan kemangi


ni mulberry...rajin berbuah bila di prunning

ni pokok samak serai kalu ore kelate panggil...tumbuh sendiri...ibu jaga smp dh besar cam gini

ni plak pokok nona manis...blum berbuah lg...tanam dr biji almost dekat 2 tahun dh



Tuesday, 22 October 2019

Zinnia Mixs

Zinnia ni mmg sejenis bunga peberet ibu...cukup senang tumbuh n berbunga...walaupun dia xde bau mcm ros...tp color dia yang cantik n terang tu mmg menjadi penyeri laman...boleh tgk posting lama ibu berkenaan zinnia di sini cerita zinnia

Ni plak zinnia ibu yang available di laman edible garden skrg...sejenis dwarf zinnia...mix colors...








Monday, 21 October 2019

Mini Edible Garden 'Atasan'

Lama sgt dh xupdate hal kebun nih...byk dh ketinggalan citer2 lama...tp xpelah kita update jugak sbg kenangan kat sini...bila2 boleh la tgk balik semula...sprt biasa berkebun hanya di hujung minggu...aktiviti bebas bersama anak2 n roomate tercinta...skrg ni laman balkoni atas tu dh penuh ngan macam2 pokok sayuran & bungaan...alhamdulillah semuanya elok2 since bebas dr seranggan siput vavi...citer panjang xmau...jom layan ajelah pic yg tersedia nih...
















 Hepi Gardening...

Tuesday, 20 August 2019

Musim buah

Lamanya bersawang blog nihhhh....ape jadi ngan ibu tahun 2019 niiiiiii....byk sungguh benda yang kena diberi tumpuan penuh....semua menuntut komitmen n perhatian yang jitu dr ibu gitewww...

Dah lama bersawang...nak mula kat mn pun dh xtau...citer ape nak jadi pembuka tirai labuhan ni...citer kebun ke...makan2...bunga2...ke jalan2..or anak2...mana satu patut start dulu....

Adoiiiiii....xtau nak mula cam mn...tolongggggggg

.
.
.
.
.

Disebabkan ni musim buah...maila kita update aktiviti makan2 buah masa blk kg cuti aidiladha mgg lps....masih baru lg so senang nak huraikan....

Mmg kena ngan musim buah-buahan tempatan blk raya kali ni...puas makan...mekasih arwah tok ayah disambung ma abah yang tanam mcm2 pokok buah-buah...mmg puas anak cucu makan...giliran kami plak tanam utk generasi akan datang...

Ayah ngan siap2 dh tanam musang king...hahahha....gigih tanam harap semua sihat subur...



Masuk kebun mmg aktiviti wajib kalu nok makan buah fresh...g petik sendiri baru feel...






Dah penat panjat pokok bagai...mohla kita jamu buah-buahan...













Dek kerana banyak sgt...xtau nak makan mana dulu...ape pun raja buah la paling terbaik...mmg puas makan durian sendiri...pasal tulah ibu xpandang durian yg org jual...sbb yg kat dusun sendiri lg best...xcaya...mai tgk isi dia...xkalah ngan yg duk jual tu...






Alhamdulillah...rezeki tahun ni...semua pokok buah menjadi2...mmg xabis makan anak beranak...rezeki tokma & tokbah...berbudi pada tanah...mmg berbaloi...ringankan tangan utk berbudi pada tanah...