Tuesday, 11 April 2017

aktiviti memanah cuti sekolah

Cuti sekolah yang lepas...kami xde pergi mana2...ibu abah banyak benda urusan yang nak kena setel n deal dgn org....pasal renovation umah baru, pasal keje n sebagainya...so dpendekkan citer anak2 xde pegi jalan mana2 pun...kesian budak2 ni....
ape aktiviti yang boleh nak bagi kat diaorang supaya terisi skit cuti sekolah diaorang....xdelah monyok aje bila xdpt balik umah tokma....tiap kali cuti slalu diaorg target nak balik kampung ajew....bukan nak p mana2 pun....bagus anak2 ibu...

Sebelum cuti sekolah abis....adelah seorang ibu dalam group wasap taska anak2 ni share pasal kelas asas memanah....nmpk menarik jugak sbb kakak 2 org ni blum ade experience ngan xtvt memanah nih....boleh try bagi pendedahan kat depa 2 beradik....kami pun registerkan 2 beradik tu...kakak alisha n kakak afrina....kem tu 1hari jew....pendedahan basic technique memanah untuk anak2 dari umur 4 tahun hingga 11 tahun...aktiviti dari pukul 8 pagi start dengan pendaftaran n berakhir pukul 5 petang...dapat sijil ye...

Pagi ibu p hantar n register siap2....lps tu tinggal lah depa ngan jurulatih depa....makanan tengahari siap disediakan oleh pihak penganjur...if sblh petang ibu abah nak datang tgk aktiviti diaorg pun boleh...orait...

Lps solat zuhur kami p skodeng diaorg kat padang aktiviti...nah sakan depa memanah...siap ade sesi combat lawan2 antara group plak tuh....jom layan video yang abahnya sempat edit...


video

Memang diaorg enjoy....siap mintak nak beli set memanah tu....bolehla ibu abah pikir2 kan dulu...lepas ni nak join kem memanah for beginner plak kalu ade area kuala ketil or sungai petani...insha allah nanti kita try cari...terima kasih cikgu yang sudi share ilmu memanah kat anak2 ni...






Wednesday, 5 April 2017

Edible garden march update

Lama bebenor dh rasanya xupdate laman edible garden ibu nih....banyak disibukkan dgn hal2 lain yg lebih penting....makanya entry kali nih kita rangkum semua update setakat ni kat laman edible garden neh....

xde banyak  mana pun...nam semai benih pokok pun masih menunggu masa yang sesuai....coz skali lagi kita bakal berpindah xlama lagi....kali nih kita bolehla expand laman edible garden kita since kali ni punya pindah betul2 rumah sendiri dah....amin...moga dipermudahkan semua proses n kerja2 yang sedang berlangsung kat tapak projek nun....aminnnn

So...semak punya semak...ini lah progres crite di laman kita kali nih....sesuai musim hujan setiap petang skrg...pokok2 pun macam menikmati musim panas dingin sekarang...mood berbunga2 aje...dari hijau #kangkung & #kacang panjang....hingga merah sikembang #ros n menyala si #firework sampai seputih salju #rainlily....




#kacang panjang baka renek



#firework


#kangkung 

#rose merah



#white rainlily
Tengok pokok2 berkembang besar strusnya berbunga n sehingga mengeluarkan hasil....biarpun kecil n sikit tapi dah cukup memberi kepuasan yang tak terhingga....nikmat n rezeki dapat melihat n merasa keindahan ciptaan Allah....siapa cakap untuk hidup bahagia ni susah...peace :)

Hepi Gardening....

Tuesday, 28 February 2017

Selamat Hari Berjaya

phewwwwww...lama xsempat nak update ape2 kat sini....ibu is super busy with post-intensive syndrome....so many task need to clean up before mei....lab reports, assignment, routine mommy works, personal goals, business etc etc etc....lalalalalallala....ibu pun dah ting tong ting tong....which in list come first...

btw....here ibu want to share with friends...ape anak2 syurga ibu buat to cheer me up...u need to scroll down........
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- tadaaaaaaaaa -


seeeee....how adorable they are....my baby alwez know how to put smile in ibu n abah faces


Tuesday, 7 February 2017

#MaryJardin for u

Assalamualaikum....lama ibu hapdet blog nih...ibu is busy sungguh sbln nih....almaklumlah intensive course #pjjusm
sungguh sibuk mana nak urus anak2...rumah tangga lg...nak study nak exam bagai lagi...lab report...assigment...blablablabla....haishhhhh penat weihhhh
tapi xpe...dalam duk sibuk kalut macam2 tu...ibu menyempatkan jugak diri ini untuk menunaikan kewajipan sendiri bagi memenuhi satu lagi impian untuk tahun ni iaitu....hahahahhahaha

ibu rasminya agent sah utk satu produk kesihatan kulit wajah iaitu Mary Jardin....macam mana la plak tiba2 boleh minat nak jual2 kosmetik pencuci muka bagai ni....

kisahnya...maklumlah ibu ni dah makin berusia nak oiiiii....reaching 40 already....jadi kenalah taking care lebih sikit mana2 kulit yang dah kedut2 berjeragat n tompok2 itu....walaupun en hubby cakap dia tetap sayang kita walaupun kita dah xcantik mcm muda2 dulu...nak kena jagalah jugak mana yang patut...bagi sedap mata memandang walupun dah season....hikhikhik...

macam mana plak bleh tersangkut kat Mary Jardin nih....kisahnya kita bukan nak cantik macam mudo2 dulu....kita cuma nak kulit yang sihat...so Mary Jardin nih produknya bebas chemical 100% organik n selamat....mcm mana tu...nak citer panjang pun ibu mu ini xpandai...moh le klik websitenya....Mary Jardin

dah macam mana plak smp minat nak jual menjual nih....ibu bknlah nak menjual sgt...tp bila kita dah pakai sendiri rase best...rugi plak kalu xkongsi ngan kawan2 lain...benda elok n baik knape xnak share...kalu kebaikan yang boleh mendatangkan manafaat baiknya dikongsi...supaya dapat pahala kongsi ilmu....walaupun orang xbeli...iye dok...

jom kita kenali ape produk untuk kesihatan kulit dari Mary Jardin...

#Basic Set (Facial Soap + Face Oil + Mask)

#Facial soap - handcrafted


#Detox Clay Mask


#Face Oil - contain pure essential oil

#Collagen serum - premium ingredients

#Full Set (FS + FO + Mask + Serum)
Haaaa....mewahkan ingredients dia...semuanya organic...memang terbaik untuk kesihatan kulit kita...berminat boleh wasap/tele/msg ibu - 013-3493089...jangan risau...harganya memang sangat mampu milik...mesti kawan2 pun xsangka produk mewah tapi harga murah...



Tuesday, 3 January 2017

The Top Komtar : Jurassic Research Center

Last cuti sekolah aritu...bersempena penutup tahun 2016....sambil2  ibu n abah ade urusan jap kat USM...kami lajakla bawak anak2 pusing2 jap...cuti sekolah lama xbawak anak2 p mana2 pun...maklumlah ibu abah busy ngan kelas amali bagai...

tepek wefie penghujung tahun 2016 sekeping

Dah pusing2 ingat nak ke bird park penang...skali bila lalu kat komtar anak2 nampak plak kepala2 dinosaur terjongol kot atas bangunan komtar tu....apalagi pakat nak tgk dino la...xjadi p taman burung...ikut ajelah depa nak tgk dino...ibu sebenarnya xminat pun...bukannya real pun...hmmmm...xpelah dh anak suka...

Rupanya ade tarikan terbaru di komtar yang diaorg panggil #TheTop, konsepnya macam ala2 interactive playground kat anak2 & jugak parents boleh tambah info...banyak mini team kat dalam tu...antara tarikan yang ade;
#Jurassic Research Center 
#Ocean Explorer
#7D Discovery Motion Picture
#Jelly Bump
#Tech Dome Penang
#Magic Mirror Maze
#Penang State Gallery



kemain lagi posingnya sekalian...aduiiiihhhhh

Banyak lagi sebenarnya...n ibu teringin nak ke #Window of The Top...tp tiketnya boleh tahan jugak...hehehhe...so priority untuk anak2...kita masuk #Jurassic Research Center dulu...next time kita datang lain...dekat aje penang ngan umah kita kan....untuk review harga tiket boleh tgk sini...tempahan online pun avail...TheTopKomtar

Jom layankan gambar2 yang sempat ibu n abah snap...mcm biasa ammar uzair adalah orang yang paling teruja skali bila tgk dino2 tu bergerak n berbunyi...penat nak mengejar dia...



eggs incubator

fossil dino 



nak jalan sendiri...xnak orang pimpin...panjat sana sini...nanti kita mintak seekor bawak balik pelihara kat umah


sempatla blajar dua tiga nama dino yang ade



sekawan dino sedang berjalan2 

Afrina: "knapa kita xleh naik dino ni ibu...adik teringin nak naik duk kat leher dia...mesti syok oooo..."

yang ni ajelah yang mampu ibu abah sediakan utk afrina naik...yg tadi xdapat la anak oiii...depa pun xnaik dino tu
ini merajuk sebab abah tangkap nak dukung dia...xlarat nak kejar dia...berlari sana sini...xnak ikut peraturan...hahhaha
pengarang jantung hati penyejuk mata penghibur duka lara...semuanya kerna kamu

Sunday, 1 January 2017

Back to school

Alhamdulillah...selamat datang 2017...tahun baru azam baru...biasa dah...awal2 tahun semua setup azam berkobar2...xdan tengah tahun dah meniarap....hahahahah

Ibu xmau citer pasal azam...sbbnya azam ibu sama je mcm tahun2 sudah...hikhikhik...syukur banyak kepadaNYA...sebahagian cita2 dan impian ibu dah pun tercapai sepanjang tahun 2016....tahun baru 2017 ni ade beberapa je lg cita2 n azam yang perlu disambung...(termasuklah nak kurus....kikikiki....)

Awal tahun....anak2 xcited masuk sekolah...sebab semua baru...tahun ni kakak afrina melangkah ke tahun 1....haaaaaaaaaaaa...dah big big girl anak kedua ibu abah nih....terharu weeeeihhhh...

Jadinya azam ibu untuk persediaan anak2 melangkah ke sesi persekolah baru tahun ini adalah...'Projek Labelling'...banyak buku nak dibalut n cop nama...tahun sudah kakak alisha punya book aje....tahun ni ganda 2...makanya ibu kena melakukan punca kuasa bagi membalut buku2 semua....

Huhhhh...assistant ibu seperti biasa akan menyediakan semua kelengkapan keperluan...sungguh efisien membantu...berjaya menyediakan semuanya....maka bermulalah pelaksanaan projek kita...jom layan pic la senang nak citer....

gigihla ibu memprint semua label2 yang diperlukan...kertas color2 utk label hari bagi mudah cam

semua buku sekolah kakak dilabel dengan begitu cantik sekali...air tangan sapelah tu...

So....dengan cara ni anak2 ibu akan mudah untuk susun buku...just pilih ikut label hari...ibu dah xpayah susah2 nak pantau tiap kali anak2 nak kemas beg sekolah...so easy n practical for both of us...ibu n anak...

Label buku custom made by ibu untuk kakak...versi untuk afrina blum keluar lg bcoz afrina masih blum dapat book tahun 1...untuk 2 mgg ni tahun 1 akan menjalani sesi transisi...
Maka siaplah projek labelling ibu nih...untuk buku latihan just cop2 n balut aje...trima kasih pada yang sudi share tips mudah n jimat masa ni...so hopefully ibu pun boleh share somting melalui post nih...sama2 dapat ilmu n praktik kan...terobek pic kakak hanan sekeping...