Monday, 5 December 2016

Tomato Ceri

Lama dah sebenarnya ibu xtanam tomato...last tanam dulu semua pokok mati bila tinggal balik kg...huhuhuuuuu....ni plak baru ade tanaman tomato kat laman edible garden ibu...nak tgk citer tomato ceri ibu yg pink, boleh cekedot kat sini...tomato pink , tomato lagi

Tomato ceri ni ibu suka tanam sbb...bila berbuah dia banyak...syok tgk...tp dengan cuaca skrg yg kadang hujan..kadang panas terik...pokok pun terbantut pengeluaran bunga n buah...

Sambil duk susun2 ape yg patut kat laman...tgk2 ade bunga tomato sejambak...bunga sulung...alhamdulillah...ade jugak hasilnya walau xseberapa...ibu blum sempat  nak beli baja lg kat dia...semoga membesar dengan  jayanya...

berderet dalam 10 pokok tomato...tp yang paling kecik kuar bunga dulu..

bunga sulung


Bila buat keje rumah penat2...rehat sambil belek2 pokok...memang terapi yang paling mujarab...hilang semua letih tension semua skali...pokok pun nak kasih sayang yang sama...bila kita abaikan dia....mula la dia merajuk xnak berbunga...hahahha...
Kadang dh macam sewel kalu orang tengok...duk cakap sorang2 ngan pokok....hikhikhik

Sunday, 4 December 2016

Trip tertunda ke Pangkor

Sebenarnya...trip ni dirancang untuk p bercuti awal nov...tp last minit ammar uzair kena demam campak time tu, (rujuk entry disini ammar demam campak...)...so...kami terpaksa tangguh percutian ke pangkor sehingga ammar dah baik sepenuhnya dari demam...

So...nak dijadikan rezeki, resort yang kami booking last time...call bgtau deposit kami yang lps tu still valid...sbb diaorg boleh jual bilik yang kami booked sblmnya tu...alhamdulillah...rezeki anak2 tuk pg bercuti ke pangkor...kami pun booked trus bilik tuk pg 18hb-20hb Nov....kena pg sblm cuti sekolah...so xdelh ramai sgt org...senang skit nak berjalan....

Resort yang kami pilih tu namanya "Purnama Beach Resort' terletak dekat Teluk Nipah...kami pilih sbb resort ni ade kolam...opkosla anak2 itulah tujuan dia bila bercuti....mandi kolam n mandi laut...boleh review pasal resort tu disini Purnama Beach Resort
Lagipun...lokasi dia depan laut n banyak stall makan kat situ...senanglah kalu nak makan...xyah jln2 jauh...depan2 resort tu pun bersepah gerai makan n kedai runcit...sbb tujuan bercuti adlah untuk berehat....so xnak pikir byk2 n jalan byk2...nak makan n mandi laut puas2...Trip ni pun retreat tuk anak2 sbb dpt keputusan elok dlm exam...hahahhaha...ibu nak rehat n enjoy the trip aje...

Kami bertolak dr rumah lebih kurang pukul 9am....sampai di jeti lumut dalam pukul 12.30 thari...itu pun sbb benti makan kat RnR semanggol....pasalnya anak2 xlalu nak mkn dh kat umah...cbuk duk tanya bila nak gerak...so ibu yg gigih bangun masak bekpest pg2 ni kenalah plak tapau mknan tu...

tengok senyum smp kembang hidung...yg masa kat umah semua xnak makan...xlapar

Kami ambik feri pukul 1.15pm...then sampai ke resort lebih kurang pkul 2pm...tiket feri pun masih sama RM10 utk dewasa & RM5 utk kanak2 (perjalanan pg n balik ye...so tiketnya kena simpan utk balik). Trip pertama dulu masa afrina kecik lg...bleh refer kat sini...pangkor-island-2012

sempat lg diaorg bergambar kat situ...

Kiranya perjalanan kami lancar aje...xde delay...semua on schedule....sampai2 aje anak2 dh teruja bila nmpk kolam tu...xsabar2 nak terjun kolam dh...




Anak2 mandi smp ke petang...so malam tu kami just survey2 makanan kat depan resort tu...ade banyak pilihan makanan...harga pun boleh tahan jugak...mmg xde la murah cam kat umah kita...tp xdelah mahal melampau...masih berpatutan...makan malam kami utk 3 dewasa n 2 kanak2...makan goreng2 + air semua skali RM36...kira oklah...kanak2 ni dah kebuluran sbb kepenatan main air...so kira order mcm dewasa jugak...

Bgn pagi2 esoknya sambung lagi berenang di laut...turun pg2 lps bekpest...org xramai dpt port yg teduh...mmg blh duduk smp tengah hari xpanas...cuaca pun baik...mmg sakan menyelam semua...ammar yg kenit tu pun xkalah...





agak2 dayung laju2 blh sampai ke mana...





sebenarnya ammar bad mood ni...dia xmau duduk dlm pelampung tu...xsenyum langsung ambil duk dayung2



untuk peminat xtvt laut...pangkor is d best kalau region utara nih...ini belum pg ke pulau giam semua....air lautnya bersih n jernih...

Mandi berenang menyelam sampai kecut...mmg puas hati dapat mandi laut...air tenang n bersih...hilang stress semua...blk bilik lunch then tido seround...bgn petang sambung jalan2 pusing2 pulau...sambil soping2 ikan bilis skit...kami sewa kereta untuk sehari RM90...esoknya dia antar smp jeti...kira oklah...kalu tak kita nak kena panggil van pink tu...kena bayar RM20 plak utk ke jeti...kira berbaloilh sempat ronda2 pulau...singgah di kota belanda, kilang sate ikan, pekan pangkor....singgah mandi plak kat pantai pasir bogak sblm mlm...memang xtvtnya makan n mandi laut aje...

asyik dia aje yg interprem...xkasi ibu n abah nak ambik pic berdua...


kesan peninggalan kota belanda




sempat dia bagi makan kucing tu...nasib toke kedai xnampak ammar ambik bilis dlm bakul tu bagi kucing...


Pantai Pasir Bogak....cantik jugak pantainya
Alhamdulillah....trip kali ni rileks aje...xde rushing...temanya makan mandi n tido ajew...hahhahhahah....cuma pg sblm bertolak blk tu hujan sikit...tp sempat jugaklah budak2 nih terjun kolam lg sblm check out...


hujan pagi...sejuk jugak pangkor nih...

Tunggu nak balik ganu plak...pegi bercuti kat mn skali pun mmg xleh lawan bercuti balik kg halaman...itu tempat yg paling best...tempat penuh kasih sayang...haishhhh...rindu nak balik kg plak...huhuhuhu....jom cari cuti...pakat balik kg...

Wednesday, 30 November 2016

Ihtifal Pasti Al-'Awfa Smart Kids

Mgg lepas berlangsung Majlis Ihtifal Pasti anak #geniusafrina...kami semua telah dipaksa datang awal pagi lagi...hahahah...majlis penuh meriah ngan persembahan anak2 pasti...walaupun sederhana tapi sangat2 warna warni n meriah...

Alhamdulillah...tamatlah sesi afrina hanan menuntut ilmu dari  muallim n muallimah pasti al-awfa...setelah setahun bersama...ibu pun tumpang sedih plak nak berpisah...sbb ustazahnya semua baik2 sgt...bayangkan anak kita yang dah pun 6 tahun usia...tp tetap disuap makannya...knapa masih disuap cikgu...bagi ajelah diaorg makan sendiri...dh besar pun....takut anak2 xkenyang katanya....sweet...sbb tu afrina smp skrg masih  mintak disuap makan...huhuhuhu...

Bertemu dan berpisah kerana allah...semoga diberkati....malam masih boleh jumpa...anak2 tetap akan sambung mengaji kat pasti al-awfa jugak...

Jomlah layan pic anak #geniusafrina konvo sat...

suka laaaaaa....ambik pic buat muka macam2...


masuk bilik ibu ambik phone...katanya nak snap pic piala dia... 

Hepi holiday....anak2 cuti 46 ari ye ibu abah....jem ibu

Sunday, 27 November 2016

Pertandingan cipta logo taska

Bln lepas...Cikgu Aishah ade buat pertandingan untuk cipta logo ''taska thuwaibah''...terbuka kepada semua parents yang antar anak ke taska...

Ibu n abah adela cuba2 buat beberapa logo...hadiah dia set tupperware...since cg aishah dealernya...hahahha...cantik setnya kalu nak beli pun beratus...abah xpercaya bila ibu bgtau harga adiahnya...tp xdelah harap nak hadiah tempat pertama tu...ibu ni bukanlah kreatif sgt...just suka2...

Haaa...cekedout...berbakat semua ibu bapa nih...





Cantik2 kan...tahniah kepada semua pemenang...ibu pun nak interprem setepek pic ngan bb ammar...kami dapat tempat ke-3 aje...bolehlah...buat main2...

Mekasih cikgu sbb bg adiah kat kite...lain kali boleh bg lagi ye...

Monday, 21 November 2016

Nasi Ke----Rabu

Agak lama xpost pasal benda2 makan ni kan...bkn ibu xmasak ye...tp energy tuk tulis blog tu xbrapa nak ade...nak kata busy sgt pun...xde jugak...
Haishhhh...entahla nak mula menulis tu mcm xde idea....tp bila dh start...dh xleh benti plak...tiap2 ari nak menulis...hikhikhik

Minggu kuarantin jaga bb ammar...ibu sempat masak nasi kerabu...almaklumlah...skrgkan dh ade pokok bunga telang sendri kat umah...just petik kat laman je...ori pewarna n perasa dr bunga telang segar...ibu tgh usaha nak simpan stok bunga telang kering...sape2 yg minat nak dapatkan...boleh contact je ibu...kalu duduk dekat2 taman ni....mai ajelah rumah petik yg fresh...nak tgk bunga telang blh klik pautan ni....bunga telang a.k.a bunga nasi kerabu

kita jarang boleh jumpa bunga warna biru yang cantik...


Masak nasi kerabu ni paling mudah n senang...ibu xsuka nasi kerabu tumis tu...so masak nasi kerabu budu tu aje...




Bahan2:
semudah ABC aje nak buat nasi kerabu ni...

a) Untuk Nasi 
      - Rendam 20+ tangkai bunga telang (air suam cepat sikit warna dia kuar)
     - Basuh beras (ikut sukatan masing2)
     - 2-3 tangkai daun limau purut (untuk menaikkan aroma wangi nasi - tambah selera)

b) Untuk Kerabu Nyor
     - Kelapa parut (ikut sukatan masing2 jugak)
       (kelapa perlu digoreng hingga wangi nak warna agak kekuningan)
     - Bawang merah 2 ulas*
     - Bawang putih 1 ulas*
     - Lada hitam secukup rasa*
     - Serai dihiris nipis 2 batang*
     - Isi ikan rebus secukup rasa*
(Tumbuk mesra bersama2 semua bahan yang bertanda *, siap ditumbuk boleh digaul sekata bersama kelapa yang telang digoreng td. Gunakan api perlahan untuk dapatkan tekstur kerabu yang sedikit kering dan bolehlah diblend sedikit agar kelapanya halus)

c) Budu (ingredient paling penting dlm nasi kerabu)
     - Boleh guna mana2 stok budu yang available kat dapur...
     - Gula melaka/kerek
     - Jus limau nipis 2 biji
     - Serai ketuk sebatang
       (Masak semua bahan bersama2 atas api perlahan sehingga gula kerek hancur n budu kita masak. Jika suka boleh ditambah bawang merah untuk menaikkan lagi rasa)

d) Air lada (kat umah kami mmg sentiasa ada stock, xyah prepare)
      Nak buat xsusah...mudah aje
     - Cili padi 
     - Gula melaka/kerek
     - Cuka
    (Blend semua bahan sekali...ikut selera masing untuk tahap kepedasan dan kemanisan          gula melaka tu...kalu prepare banyak2 boleh simpan...sbb lg lama simpan lagi      sedap...tambah2 bila campur sekali ngan hirisan halia muda....memang sedap jadinya                                                               jeruk air lada kita)


e) Aksesori +an (yang ini ikut kesukaan serta selera masing2...)
    - Telur masin
    - Ulam-ulaman
    - Keropok goreng
    - Ikan goreng celup tepung
    - Ayam bakar/percik

Makanya siaplah nasi ke----rabu kita...xsusah pun kan...simple sgt...kalu malas nak pikir nak masak ape...inilah menu paling ringkas n berkhasiat...kalu kat umah ni...bila nak makan nasi kerabu tinggal masak nasi, buat kerabu nyor, n goreng ikan or ayam aje...dah siap...semua bahan lain dh mmg sentiasa ready lam peti ais...jadilah nasi kerabu simple dimple namanya...


inilah rupanya nasi kerabu simple dimple tu...itu warna ori bunga telang...utk dapatkan warna biru mcm tu lebih kurang 25 kuntum bunga telang ibu rendam...


Masak sendiri memang paling berbaloi...anak2 pun hepi...paling penting 'orang rumah' kita makan dengan senang hati...bertambah kasih sayang, cinta sampai mati...


Sunday, 20 November 2016

Peperiksaan akhir 2016

Hujung mgg lepas...semua dh dapat tahu keputusan peperiksaan akhir tahun aritu...mula2 adik yang tunjuk dulu keputusan peperiksaan dia...alamak kenapa menurun nih...semua markah subjek jatuh...kedudukan pun merosot...tau ape anak genius afrina jawab..."syukurlah tu...ade kawan adik lagi kesian...xdapat markah langsung...adik ade jugak markah"....hahahahha...budak genius memang xmampu nak balas balik jawapan dia...emmmmm ibu pun syukur ajelah...janji adik dh usaha...bila di suruh jawab balik...betul pun jawab...bukan xtahu jawab...bila ditanya kenapa boleh silap..."adik berlumba ngan kawan sape jawab laju"....hahahhahah....masih blum paham konsep 'CEPAT & TEPAT'...xpe...nanti akan diajar...

emmm...bolehlah sambil main2...

Ini plak keputusan brilliant alisha...alhamdulillah...sedikit peningkatan...perlu banyak latihan lagi...ape pun kakak jawab dengan gembira...kira oklah tu...asalkan paham ape yang dijawab...betul salah tu adat...menjawab peperiksaan...bila ditanya kakak puas hati ke dapat no.12..."kakak syukur aje ibu..."....hahahhaha...anak2


keseluruhan semua memuaskan...alhamdulillah
Ibu abah tetap syukur walau ape pun keputusan yg anak2 dapat...markah tu hanya nombor untuk rujukan...yang penting pengalaman dan ilmu yang anak2 pelajari...itu lagi bermakna n bernilai...
macam kakak...belajar ilmu pembiakan...macam mana semua hidupan membiak....boleh bagi contoh yang kakak paham tentang 'membiak'...emmmm...."senang je ibu...mcm adik ammar...dia makin membiak...dari baby sekarang dh makin besar...makan minum susu byk2...dia membiak lah..."....hahahahahahhahah

Demam campak besar

Balik dari taska 2 mgg lps...badan ammar ade bintik2 merah...mulanya ingat kena gigit semut or nyamuk...tp bila malam badannya jadi suam2....mcm nak demam...tp dia maintain ok lg nmpk...still active main

Bgn pagi...buka baju dia tuk mandikan...penuh bintik2 merah siap berair lg...ishhh...mcm campak besar...tp dia xde demam sgt...check temp dia 37.6....ini confirm campak besar aka chicken pox ni...ade yg dh pecah2 dh...makanya kena lah kuarantin di rumah bersama2 ibu shj....xleh p taska or mana2...bila makin tengah ari makin banyak naik hingga ke kaki semua...tp amhamdulillah demamnya dh kebah...sekejap aje demamnya...cuma kesian tgk dia tergaru2 satu badan gatal...

Sambil duk tidurkan ammar...ibu sempat belek2 google cari petua tuk kurangkan gatal campak nih...ade satu petua dia guna bedak sejuk daun semambu...mana nak cari ye kat sini...call mintak abah dia carikan...kalu tak jumpa ambik aje daun semambu...nanti kita campur sendiri ngan bedak sejuk kat umah nih....

gatal satu badan...kesian duk mengaru

Alhamdulillah....ibu blend daun semambu then campur ngan bedak sejuk...sapu abis satu badan ammar...berbedak satu umah...abis ngan ibu pun pakai bedak sejuk semambu...

nampak tu dh boleh senyum bila sapu bedak sejuk semambu...



abis satu badan berbedak
Ibu sapu 2x aje....terus kering semua campak2 kat badan ammar...n paling best...xtinggalkan parut...bila dh kering dia tanggal sendiri semua kuping2 campak tu...kuarantin dalam 5 ari je...dh baik semua...siap cikgu2 taska ammar tegur lg...mcm xde kesan campak pun kat badan ammar...heheehhe....rahsia dia guna bedak sejuk semambu...alhamdulillah allah bagi penyembuh yg cepat n mujarab dari hasil alam...

selepas 2x sapu bedak sejuk semambu...ni hari ke-3...campak dh penuh smp tapak kaki...nampak dh kering
Terima kasih pada yang share petua guna bedak sejuk semambu tu (ni sy share link asal petua mcm mn nak buat bedak sejuk semambu) tp sy xde buat mcm dlm link tu, sy guna bedak sejuk ready made + daun semambu yg diblend aje....alhamdulillah...mujarab n berkesan tuk hilangkan gatal dengan izinNYA...

Sape2 yg ade anak2 or sape yg kena campak besar blh try buat bedak sejuk semambu ni...xsusah pun...semua bahan senang dapat...