Wednesday, 18 June 2014

Tolong punya pasai

Perkongsian daripada seorang rakan blogger yang prihatin...terima kasih banyak2...insaf bila membaca cerita saudara ni...alhamdulillah saya dah tak terlibat dalam aktiviti ''Menolong yang xdapat pahala'' ni...dulu ade jugak tolong2 punch untuk kawan2...tp lepas dengar kuliah UAI (sila klik link ini kuliah UAI)...trus xteruskan dah...mintak maaf pada kawan tu sbb saya xnak bantu dia menipu...

Jom baca kisah ni...

Kawan aku--ALI (bukan nama sebenar) lewat datang keje...then minta la AMAT (bukan nama sebenar) punch kan...then Amat tolong la...tup tup on

da way nak sampai opis tuh Ali accident.. mula-mula dia koma then 2 ari lepas 
tuh dia meninggal dunia.. apa yang menyedihkan. . bila isteri Ali nak buat 
tuntutan..banyak tuntutan tidak diluluskan.. macam nak buat pampasan ke 
kuarkan KWSP ke apa2 la yg bole waris tuntut bila seseorang tuh meninggal.. korang 
tau tak kenapa susah?? sebab dalam punch card tuh memBUKTIkan Ali berada 
dalam opis pada waktu yang sama dia accident.. so opis nak luluskan pampasan 
dan everything camana? opis bole luluskan JIKA ada sape2 yang mengaku dah 
tolong Ali punch card.. Amat tak nak mengaku.. ye la.. kalo dia ngaku 
dia mesti kena tindakan tatatertib kan? silap2 dia kena buang keje.. so sampai 
skang pampasan tak dapat.. yang susah isteri Ali.. dah la tak bekerja then 
anak dah ade 2 lak tuh.. nak kuarkan KWSP pon hadapi masalah yg sama.. 

Korang nak ke perkara yang sama berlaku kat diri korang dan kawan 
korang? kalo la korang mintak punch then jadi pape kat korang tgh jalan sape 
nak bertanggungjawab? for sure la kawan yang tolong punch card tuh tak nak 
mengaku.. ye la kita dah tolong sat lagi kita yang kena tanggung?? kalo 
kena denda je tak pe la.. sat lg siap kena buang keje mana mau cari 
keje??? yang si kawan yang tolong tuh pulak mesti seumur idup akan rasa bersalah.. 
kalo accident just patah kaki je bole la lagi tak dikisahkan tapi kalo dah 
melibatkan nyawa ni.. walaupon niat nak tolong tapi biar la mcm org tua 
cakap.. buat baik berpada-pada. . jangan buat baik tak kira tempat.. nanti 
susah kat sendiri.. so aku just nak mintak tolong kat korang sume.. 
jangan la buat keje nih lagi.. tolong fikir ajal maut kita tak tau.. mungkin kita 
mati pas tuh dah tak de pape tanggungjawab. .. tapi org yg idup.. mcm keluarga 
kita.. nak tuntut pape susah.. korang nak ke mcm tuh? mesti korang tak nak 
famili korang susah kan? aku harap mulai sekarang.. kalo korang datang lewat 
macamana sekalipon.. punch card la sendiri.. biarla bos marah sekali 
pon.. tapi jangan menyusahkan diri org lain.. dan diri sendiri.. tolongla 
diri sendiri dan kalo nak tolong kawan2 pon biar la kena tempatnya.. next 
time..kalo korang rasa dah lewat tuh.. call la bos bg tau lewat sampai then 
jumpa bos bila dah sampai.. kalo korang rasa nak balik awal lak.. mintak la 
time off atau permission kuar awal dari bos.. atau minta jer la cuti 
ke?..jangan la main kuar suka2 ati je.. 

p/s :- pas aku dgr cite tuh dari isteri Ali.. aku dah tak nak buat mcm 
tuh lg.. sbb sebelom ni.. aku penah beberapa kali mintak tlg punch dan 
beberapa kali tlg org punch.. aku rasa ngeri dgr cite tuh.. lg pon aku sempat 
lawat arwah sebelum dikebumikan. . terasa macam.. ish ape yg dah aku buat.. 
rasa bersyukur sangat sbb sepanjang aku buat keje tuh.. aku tak terlibat 
ngan pape accident dan org yg aku tlg tuh selamat sampai.. kalo aku pon kena mcm tuh.. aku tak tau la apa jadi.. nangis air mata darah pon x guna lagi... 


Perbuatannya sedikit sahaja...alaaaa tolong klik aje, satu klik aje...tp akibat dari perbuatan kecik tu...kesannya merana...dimata Allah pula bagaimana kita dinilai...nauzubillah...jauhkanlah kami dari hinaan sebegini...
sama-samalah kita ambil pengajaran yang baik...

Sabda Rasulullah SAW "Ketahuilah...tidak beriman bagi sesiapa yang tiada amanah"
(Riwayat Imam Ahmad)

Saturday, 14 June 2014

Di suatu senja

Tgk tajuk cam misteri je....hahahhhahaa....saje bg suspen skit, walaupun xde ape cite pun...lepak petang2 depan laman umah sambil menghirup udara petang yg suam2 senja...sambil anak2 duk main2...snap beberapa pic...dek kerana camera xbrape bijok...pic blur mcm ni ajelah hasilnya....

buah betik muda...baru kali ni buahnya lekat banyak...sblm ni duk lekat sebiji sebiji je
 


budak2 tenit ni duk cari ape kat situ...

pokok 'cabai' kena penyakit kuning...sebelum ni duk dlm pot, baru alihkan ke tanah...harap lps ni rajin berbuah...

harap2 biarlah taman mainan duk dpn umah kita ni ye...ceria skit...
berkebun ni selain sebagai hobi mengisi masa lapang...boleh dijadikan terapi untuk menghilangkan stress n tension...tgk pokok2 hijau subur...bonus lg bila boleh berkongsi hasilnya...mmg berbaloi...
jom hijaukan laman kita semua dengan tanaman...

Hepi Gardening :)

Tuesday, 10 June 2014

Lemon Basil a.k.a. Kemangi

Lama sudah ibu mencari pokok kemangi ni...masa ibu kecik2 dulu ingat ade ditanam di kampung buat sayur air sedap....

Cuba mencari kat pasar tani...tp xpernah jumpa...rupanya seakan daun selasih n rasenya pun lebih kurang sama...tp aromanya lain sikit...ade aroma seakan lemon sebab tu dikenali jugak sebagai 'Lemon Basil'

Alhamdulillah masa balik umah tok mi last few month ade nampak pokok kemangi ni...ape lg tanpa rase segan silu trus mintak ngan tok mi anaknya...hehehehehe...dan hasilnya alhamdulillah mengalakkan siap beranak pinak...sape nak anak dia blh bgtau ibu...ibu simpan byk benihnya...buat stok...

Ibu cukup suka masak sayur air & lemak kuning campur daun kemangi selain daun kunyit...nah ini hasilnya...'Masak Lemak Cili Padi Pucuk Ubi & Daun Kemangi'

pucuk ubi beli kat pasar coz yg ibu tanam blum blh kutip hasil...daun kemangi petik lam pasu je...

selera mkn nasi tambah2 ngan ade ikan masin


Banyak khasiat daun kemangi ni rupanya...ibu pun baru je tau bila di 'Google' jap td...xsia2 tanam banyak2...jom kita tgk apekah khasiatnya....hmmmmm menarik ni...


  1. Pemulihan Kesihatan Optimum : mengandungi beta karoten yg mampu meningkatkan antibodi dan membaiki sel-sel yg rosak serta merawat radikal bebas.
  2. Mencegah Deman /Merawat Batuk & Sakit Tekak : rebus daun kemangi & buah pala untuk merawat deman, manakala untuk merawat sakit tekak boleh amalkan berkumur dengan air rebusanya 2x sehari.
  3. Gangguan Pernafasan/Selsema : minum air rebusan daun kemangi serta halia @ boleh gantikan juga halia dengan cengkih dan sedikit garam serta madu.
  4. Stres : agen anti-stres @ adoptagen yg ada dlm daun kemangi boleh membantu mengurangkan stres...(yang ni ibu suka..lps ni stres  je boleh p duk kat pokok kemangi...)
  5. Merawat Masalah Kulit : mengatasi panau serta kurap...dengan meminum jus daun kemangi serta sapukan daun kemangi yg dihancurkan bersama kapur sireh dan sapu pada kawasan panau.
  6. Menghilangkan Bau Mulut / Infeksi Mulut : amalkan kunyah daun kemangi fresh
  7. Rawatan Kepatahan Tulang : untuk rawatan kepatahan daunnya boleh dipupuk ditempat yg patah serta air rebusannya boleh dibuat mandian. kandungan 'astenol' & 'boron' dlm daunnya berperanan aktif dalam merangsang hormon dlm membaiki tisu tulang serta mencegah pereputan tulang.
  8. Khasiat Khusus bg Wanita : merawat gangguan pencernaan, masalah 'period' & masalah payudara. Jika dicampur dgn lulur, dpt mengatasi masalah jerawat, keguguran rambut dan melancarkan peredaran darah sehingga kulit cantik & berseri.
  9. Khasiat Khusus bg Lelaki : dapat mengatasi masalah ejakulasi prematur, meningkatkan daya tahan sperma dan mencegah kemandulan dgn kehadiran zat arginin, eugenol & apigenin fenkhona dlm daunnya. 
  10. Aroma daun kemangi jugak dpt menghindari gigitan nyamuk dengan meramas daunnya dn sapukan pada badan.
  11. Lain-Lain : meredakan kembung perut, mengubati sawan, gangguan mata & rasa mual.
Banyakkan khasiatnya...boleh diamalkan lepas ni...yg penting pokoknya mesti ada di laman dulu...nak guna kemudian senang...alhamdulillah






Selamat Berkebun...






Thursday, 5 June 2014

Cerita Bunga Lagi...

Alhamdulillah....menjadi jugak yg ni...lama dh duk tgg...bila nak kuar bunga...kepanasan dek kemarau last few month membantutkan byk pokok ibu...

So...cuaca dh elok...yg ditunggu2 pun dah muncul...cantikkkkkkkkkkkkk sangat...thank KBB (Kebun Bahagia Bersama)....ibu dh lupa yg ni jenis yg mana...coz benih dh bercampur2...hehehhehe...new collection lam group zinnia ibu...yg sblm ni...ade yg selapis aje...cam ni hah cerita-sesudah-hujan...tgg ade beberapa pokok lg xkuarkan bunga...xsabar nak tgk hasilnya



Yang ni plak...jalan2 kat pasar tani terjumpa...apa lagi...trus cop nak nak yg ni...xde lagi yg jenis mcm ni...layer berbintik-bintik...dlm satu pot mix 2 jenis...pokok masih baru xbanyak bunga lagi...just intro dulu...bertambah-tambah koleksi rose jepun ibu...masih banyak lg color yg xde ni...

bunganya kecik aje...tp layer cantik
bintik-bintik pun cantik...

 Selamat Berbunga Bunga...:)

Wednesday, 4 June 2014

Musim Berbunga

Rajin plak pokok bunga ros ni berbunga...xpernah putus bunganya silih ganti...alhamdulillah
kembang harum satu laman...teringat kat idea Diana KBB...simpan buat ais kiub nanti bila2 boleh guna...best










Budak tenit ni pun sama la nak menumpang...tiap2 ari duk pujuk ibu nak petik bunga tu...hmmmm...ambik yg dh season je tau anak...yg baru2 tu xboleh petik...sayang 







yang ni plak ibu nak memperkenalkan keluarga baru lam family bunga kat laman ibu ni...kuning-kuning diraja bunga tahi ayam...jarang jumpa, bila dh jumpa xlepas peluang....nak nak jugak...








dan yg ni plak xyah sebutlah...mesti semua tau dah...saje simpan bunga dia tuk hasilkan biji benih...pokok sedia ada tu dh mcm xberapa gebu dah...









HEPI SCHOOL HOLIDAY....