Saturday, 25 January 2014

D' Ganu Cafe Steambot

Emmmm...jalan-jalan cari makan kali ni sampai ke D'Ganu Cafe kat Pulau Duyong...ayah ngah rakemen sini sedap kalu nok makan steambot...suasana pun nyaman sebab tepi laut...memang sesuai kalu g ramai2 ngan pamili...Paling best kali ni sebab ayah ngah belanja...hehehheheheh

Sblm pegi lg ayah ngah dah booking meja sbb malam minggu ramai orag pakat keluar g makan...so kitaorg smp dlm kul 8.30pm...memang ramai org...meja penuh, sib baik dah booked awal2....afrina plak dah tertidur sbb keletihan jalan kat pantai n naik kuda...so kakak lah yg layan steambot...memang berbaloi2...next time balik kita ajak tok abah plak belanja kita....:)

sampai je trus ambik gambor dulu...posing seround...
tok ma & pok su layannnnnn
abah & kakak share satu set 2 org je...ishhh ishhhh
makan sampai lincin ok...jangan membazir...
sibuk duk makan...lupa nak snap pic ayah ngah & cik ngah dia...hehehehhe...jangan maroh deh...nanti kat bawah ade lg pic...tp ayah ngah xdok jugok...lain kali...tu maknanya kena p lagi lps ni...



Semua balik kekenyangan...esoknya kita p cari nasi dagang plak...nasi dagang original ganu...tq

Wednesday, 22 January 2014

Selepas bercuti



Sepeninggalan bercuti seminggu yg lepas...terima kasih pada jiran yg sangat memahami...tolong siramkan pokok2 ibu kat laman...alhamdulillah, jika kita permudahkan urusan orang...allah akan mempermudahkan urusan kita...hanya perlu yakin serta ikhlas dlm setiap pekerjaan...syukur...

In shaa allah lepas ni...bakal xde cuti utk sekian tempoh...so bolehlah ibu concentrate tuk semai semua stok benih yg duk kumpul sebelum ni...emmmm...gardener tenit semua pun nampak dh semakin competent...alhamdulillah...




Emmm...this weekend just kena reconstruct sikit laman ni bg lebih ceria n tersusun...mana tumbuhan syuran n bungaan...maklumlah laman sejengkal aje...tp semua nak tanam...bak kata abah...banyak pokok2 belum masuk pot betul2 lg...tunggu time kerajinan yg sesuai...

Ehem ehem...ada tetamu lagi yg suka benor duk bertandang kat laman sawi ibu ni...siap gomuks2 lagi...xpelah makanlah puas2 sementara ade lg...mmg dlm pot yg tu ibu tanam sedekah kat depa anak beranak...rezeki kan untuk dikongsi bersama....alhamdulillah...


Hepi Gardening All....XoXo

Tuesday, 21 January 2014

Kuda Majesty...Pantai Batu Burok

Alhamdulillah...gembira dapat balik kampung horey horey.....n of course anak2 yg paling hepi...dapat naik kuda...afrina hanan sampai xnak balik nak duk ngan kuda...siap nak bawak balik umah lagi....hohohoho...
in shaa allah...rezeki ibu ngan abah bertambah esok2 kita boleh beli kuda sendiri...just wait n see ye anak2...

berjimba2 di kampung lupa sekejap semua hal2 yg memenatkan...syukur diberikan cukup kasih sayang, perhatian serta pemahaman dari insan2 tersayang...after all famili is the best...:)







Monday, 6 January 2014

Fire Red Salad

Next week nak balik kampung bersempena  cuti maulidur rasul....pokok2 semua plak tgh galak duk berbunga semua...salad benih yg member opis belikan benihnya kat cameron highland pun tgh sedang elok tuk tuai...kena tuai hasil dululah sblm balik kampung...hmmm...jom layan pic salad 'Fire Red' yg tgh duk membesar dengan jayanya...





Hujung daunnya yg curly kemerahan tu mmg menarik sgt...kalu nak jadikan as pokok hiasan laman pun cantik...just kena make sure air & cahaya cukup...ibu ade buat experiment sikit...rupanya salad jenis ni dia nakkan cahaya matahari yg banyak...barulah warna kemerahan dia tu menyerlah terang...past few weeks ibu letak tmpt teduh bawah porch konon2 xnak kena direct sunlight kot layu dek kepanasan...nak kasi teduh sikit mcm kat cameron highland tu...calor dia lebih kehijauan n curly dia xmenarik sgt...bila dipindak ke tgh laman...barulah terserlah kembangan dia....budak tenit 2 org tu pun suka sangat bila disuruh siram pokok2 salad ni...siap berebut nak ambik makan...
pokok yg ibu tanam bebas racun...anak2 leh makan trus dr dlm pot....fresh n safe....

Wednesday, 1 January 2014

Selamat Datang 2014

Selamat datang tahun baru 2014...semoga perjalanan nanti akan diiringi dengan pertambahan ilmu serta kebaikan sentiasa...(umur memang duk bertambah sentiasa...huhuhu)
New year resolution...banyak sebenarnya yg hendak dicapai namun ikut priority yg mana penting dahulu...n of course anak2 adlh yg terpenting...apepun xde ape yg menarik sgt nak dikongsikan...jom kita share beberapa pic di kebun yg sempat di capture utk tahun baru...

Fire Red Salad




Sawi Kailan




Lada Jarum