Wednesday, 29 July 2015

Riang ria Raye 1436H : Ronda-ronda Tasik Kenyir

Cuti raye baru2 nih...sajelah ajak bos besar p jalan2 survey tasik kenyir...katanya dah ade waterpark...xyah jauh2 p gambang lg dh pasni kalu nak main air...

Dah berkurun zaman ibu pun xpg tasik kenyir....rasenya last pg masa zaman sekolah men dulu lg...huhuhuhu...lalu aje yang kerap tp xpernah masuk singgah...big bos stuju ape lg....jom jln 

Memang dah banyak berubah kalau nak dicomparekan dgn dulu2...makin cantik n kemas....jalan nak masuk pun dh cantik xde lg jalan lintang pukang mcm dulu....masih lagi dlm proses penambahbaikan segala kemudahan asas...waterpark tu pun masih lam proses xsiap sepenuhnya lagi...tambang naik bot nak ke waterpark dr jeti RM 20...if jambatan dia dh siap blh drive trus aje kot ke sana...






Dah otw nak balik...singgah jap kat santuari gajah tu...menarik sgt2...banyak aktiviti yg boleh kita buat...mandikan gajah, ade pertunjukan gajah, boleh bagi gajah makan...tp kami singgah waktu tengah hari...dah terlepas waktu gajah mandi...kalu nak tunggu petang pkul 3.30 plak...hmmmmm  next time lah kami datang lain...sempat beli cenderahati aje...







nanti bila2 balik ganu...boleh p lagi...kena p ramai2 baru best...angkut 2-3 pamili baru meriah nak jalan main2...

Sunday, 26 July 2015

Red Lily

Akhirnya...penantian itu suatu penyiksaan...tp penantian ibu kali nih tuk tgk lily nih berbunga memang berbaloi....merah cantik bunganya n kembang semangkuk...alhamdulillah berhasil

Bunganya kembang sehari sblm raye...ibu punya sayang nak tinggal balik kg...nak potong masih berbaki 2 kudup bunga yang belum keluar...

Memang puas hati...2 tahun bela pokoknya baru kali ni berhasil bunga...rezeki syawal 1436H




Hepi Gardening alllllssss....

Saturday, 25 July 2015

Birth Story: BB Ammar

Alhamdulillah...syukur diberikan kesihatan yang baik selepas melahirkan 'Ammar Uzair'...in shaa allah tahun ni ibu berkesempatan utk berpuasa penuh...mood pantang dh lama abis...hahahahha....pantang anak ke-3 nih xdelah cabarannya mcm anak sblm ni...maklumlah ibu kan dh berpengalaman...(kihkihkih...riakla tuh...)...xdelah...tp pengalaman sblm2 nih mmg banyak membantu n memudahkan urusan ibu...

Cuti pun dh abis dh...tp story ibu nih asyik tertangguh je...almaklumlah dah anak 3 nih kalut n ribut dia lain mcm skit...iyelah mana dgn ibu nak exam lagi nak kena pindah umah lagi...mmg kalut n busy sgt2...tp alhamdulillah semua dh selesai...boleh berpuasa n raya dgn tenang...

Tempoh mengandungkan bb Ammar ibu xde masalah ape2...cume masa buat OGTT waktu 28 mgg ibu ade GDM n Hb low....mmmm....
GDM tuh mmg keturunan...dari mengandungkan kakak alisha lg mmg ade...tp alhamdulillah semua masa dah 3rd trimester baru ade...sooo ibu just diet control aje...berat bdn pun cantik...xnaik mendadak sgt...

Cumanya masa week 36-37 tu result BSP...(org yg GDM mesti taulah benda nih...yg cucuk 4 kali sehari tuk monitor glucose level tuh)...xberapa cantik..turun naik resultnya...maklumlah dah blk umah tokma selera makan ibu makin menjadi2...xleh nak control...huuuuhuuuu

Last2...masa pg check up kat Klinik Kesihatan Ajil...dr buat surat refer ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, KT...ibu direferkan untuk 'IOL' or Induction of Labour or bahasa mudahnya ibu kena bersalin secara induce at 38 weeks of pregnancy...huhuhuhu...takutnya xusah ckpla...xpernah terpikir nak kena induce...dah plak baca pengalaman2 ibu2 yg pernah induce semuanya cerita sakit induce nih lebih berbanding sakit normal...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

So bermulalah perjalanan kelahiran putera ibu nan seorang nih:

# Kelahiran Ammar Uzair Mohd Nazri #


13.04.15: 
Ibu mintak untuk pg serah diri ke HSNZ ptg coz dgn alasan nak setelkan urusan                   anak2 kat rumah dulu...
Blk dari klinik ibu buat semua keje rumah...sapu n mop lantai...jalan turun naik                   xbenti2...dgn harapan jalan akan terbukak spy xperlu induce...huhuhuhu
Tp malangnya ibu xde rase sakit n xde tanda ape2 pun...so lps solat asar kat                        umah, tok abah n tokma n anak2 semua antar ibu ke HSNZ untuk check in

Sampai di HSNZ dh lewat ptg dlm pukul 6...so ibu just mintak tok abah setelkan urusan       daftar msk wad then tok abah balik coz...ibu nak kena check  bagai              
lg...sementara nak tgg check ibu sempat jln2 tawaf dlm bangunan                                    
tuh...bangunannya luas n besar...satu blok bangunan mmg dedicated untuk                       bersalin shj...

Lps solat maghrib...brlah Dr panggil untuk check ibu...skali Dr nak buat                               VE....hmmmmm redha ajelah xpernah2 ibu nak kena buat VE dlm keadaan sihat n                xsakit nih...tp alhamdulillah Dr nih buat xsakit pun...n suprisingly OS ibu dh                          terbuka 2cm...hahahaha

Ibu punyalah suka...coz Dr ckp if OS buka lg n ade tanda...untung2 ibu xperlu                     diinduce...

Tp sepanjang mlm ibu xde rase ape2 n still xde tanda ape2 pun...huhuhuhu...still                 hoping

14.04.15: 
Pagi2 lg nurse dah kejut suh solat lps tu sila tgg di bilik pemeriksaan coz Dr nak                    buat VE
So ibu pun mandi solat subuh siap2 semua...doa byk2 mintak dipermudahkan n OS           bukak lg 2cm ke...
Tpppppppppppppppppp...hampa OS still 2cm cam smlm jugak n xde tanda...
So alkisahnya...Dr pun bgtau ibu kena induce jugak...cuma dia hanya akan                   masukkan separuh aje ubatnya...

Ibu kena rehat baring atas bed almost 1 hour slps dimasukkan ubat...after 3 hour                kena check VE lg....tp kalu dh rase sakit bgtau DR or nurse...

Sooo....ibu pun baringlah dgn sabar n berharap akan ade tanda muncul soon.....
tp tgg punya tgg....still xde rase ape2 pun...ibu dh sedih dh...coz ade sorang                     kakak yg induce skali ngan ibu pg td dh rase sakit n tengah hari tuh dia dah                       ditolak masuk LR...ibu sedih n stress nih....bb ammar xmau kuar lagi                                   ke...huhuhuhuhu

Jadinya...sblm buat VE ibu pg mandi untuk solat zuhur semua...tiba2 nampak                     ade show...ibu pun cepat2 bersihkan diri n sempat jugak buat solat hajat n                         taubat...doa sepenuh harapan agar dipermudahkan urusan n abah sempat blk utk               sambut bb...

So...masa Dr check...OS dh buka 3cm...but still ibu xde rase sakit                                       langsung...xmcm bersalin sblm ni...1cm pun dh terasa sakit...Dr masukkan jugak                 separuh lg ubat utk bagi cepat lg OS terbuka n sakit contraction...

Guess what...lps aje masuk ubat yg lg separuh ni...duk setengah jam ibu dh mula             rasa sakit contraction...but mild contraction...alhamdulillah...Allah perkenan doa ibu...mudahkan urusan ibu...untuk bg cepat OS terbuka...ibu jalan pusing2 dlm wad             tgk mama2 yg dh bersalin...xsabarnya nak dakap peluk cium bb Ammar...

Time melawat ptg tu...tokma n tokbah semua anak2 dtg...sempat ibu jln2                        keluar...gagah lg waktu ni...coz contraction still half n hour sekali...boleh                             sembang2 n makan lg...

Lps solat maghrib...contraction dh start 15 min sekali...tp ibu still blh                                   manage...berkat latihan teknik bernafas yg ibu belajar kat you                                           tube...hehehehhe...org ckp utk nak cepat OS buka kita kena kerap                                       mandi...ransangan sejuk tu mempercepatkan bb turun...so ibu mandi
lg sblm solat isyak...sambil menahan contraction yg dh dtg 5 min sekali...

Sambil tgg abah sampai dr alor setar...ibu makan buah kurma n minum air zamzam yg
tokma bawa...kul 10 mlm jugak br abah smp...so ibu sempat jumpa ngan abah...bgtau abah
ibu rase dh nak smp masa dh kot...so abah bgtau nurse utk check OS ibu...skali check dh
6cm...

So....kul 11 mlm ibu ditolak msk LR...alhamdulillh abah blh temankan ibu sepanjang dlm
LR...kali ni mmg ibu xkan bg abah kuar tinggalkan ibu...hehehe walaupun utk ke toilet....

15.04.15:
Dlm kul 12am Dr pecahkan air ketuban ibu...start sakit yg amat...n akhirnya pd pkul 02.40 am, ibu
selamat melahirkan bb Ammar...n ape yg paling best skali abah jd saksi kelahiran Ammar n   sempat pegang Ammar ms proses menyambut kelahiran...

Alhamdulillh....semua yg ibu harapkan n doa...Allah permudahkan...aurat ibu terpelihara...
sepanjang warded n bersalin...semua Dr perempuan yg handle...Dr lelaki hanya datang
periksa bb...rasanya itu mmg prosedur di HSNZ kot...syukur sangat2...terima kasih
xterhingga kpd semua staff yg bg servis yg amat baik...

N satu lg...sakit induce yg ibu experience xdelah seteruk yg ibu baca dr pengalaman2 yg
dikongsikan...malah rasanya sakit mcm sakit bersalin xinduce...

Bb Ammar lahir hari selasa 15.04.15 at 38 weeks of pregnancy with normal delivery....




Nama: Ammar Uzair Mohd Nazri

DOB: 15.04.15/ 26 Jamadilakhir 1436H (Rabu)

Time: 02.40 am   Weight: 3.64 kg