Monday, 16 November 2015

Sukan sekolah Taska Raudah Mawardah

Dah agak lama ibu xcoretkan berita anak2 ibu yang kakak2 nih...asyik2 bb ammar aje...
Sowi kakak2...sebenarnya banyak crite pasal kakak2 berdua nih...tp ibu memang kesuntukan masa skrg nih...busy sungguh2...xsempat nak belek blog....kadang2 aje blh buka...itu pun just scroll aje...xsempat nak taip ape2...update edible garden pun xseberapa....

Crite nih pun dah basi...crite brape bln yang lps ntahla...tp ibu nak jugak coret kat blog ibu nih....nanti2 takut terlepas moment tuh...anak2 xsempat tgk ape yg ibu n abah rakam...

Last 2 month kot rasenya....adik join sukan kat school...kakak xleh nak join coz ade interview session masa tuh....bertembung jadual plak...makanya berlari2 lh ibu n abah ke kedua2 acara nih....nasib baik kami sempat tgk genius afrina trima hadiah walaupun xsempat tgk dia main sukan...huhuhuhu...

Ape pun tahniah bb genius afrina ibu n abah...dapat 2 medal n cenderahati...kakak afrina hanan mgg kepakaran dia lompat lompat n lari nih...meh layankan pic sekeping dua...










Sunday, 18 October 2015

Butterfly pea a.k.a blue tea

Last week balik umah MIL...jalan ke tepi umah tgk banyak kembang bunga telang ni tgh kembang...sayangnya kalu xambil n dimanfaatkan...heheheheh


pokok bunga telang MIL kat tepi umah...lebat berbunga...tanam buat lanskap depan umah pun cantik nih


Nak buat nasi kerabu xcukup bahan lain...tiba2 teringat ishhh...boleh jugak buat air...anak2 mesti syok tengok air color biruuuuuu
Petik 7-8 kuntum yang tengah galak kembang...rendam lam air panas then tunggu colornya muncul...

Nah......

rendam lam air panas untuk bagi keluar color bunganya

cantikkan color birunya...tambah madu n ais...ummmpphhh
Banyak khasiat bunga telang ni rupanya...antaranya ialah...menyuburkan rambut, mengurangkan sakit kepala, merangsang memori & kebijaksanaan, pewarna makanan, dan banyak khasiat perubatan untuk wanita

Tanam banyak2 pun elok juga utk cantikkan n naikkan mood lanskap umah nanti...hmmmm...ok next projek...hihuuhuhihihi

Happy Gardening!!

Sunday, 11 October 2015

Update Edible Garden Kami

Assalamualaikum....

alahai lamanya xsempat nak update pasal2 pokok2 nih...al maklumlah ibu beranak 3 skrg...terkejor2 bila blk umah...ade masa lapang pun abis tuk siapkan yang wajib2 dulu semua...basuh baju, lipat baju makin banyak...huhuhu...ape pun ibu sempatkanlah jugak mencelah tabur benih sayur peberet ibu...

alhamdulillah menjadi jugak...walaupun xcukup perhatian n kasih sayang...hehehehehe

baru sempat nak snap pic depa2 nih...jom lah kita layan dulu...

benih ni ambik ngan tok ma...masa blk pantang kat bb ammar dulu...tup2 dh kuar buahnya

punyalah sibuk ibu...nak salin pasu besar skit pun xsempat...smp dh berbuah terungnya

kailan...ibu baru alih anak pokoknya...hopefully sihat semua

ini plak...ibu pun xpasti pokok ape...rupa benihnya macam kacang botol tp warna itam...semai 5 biji, yg naik 1 biji aje

hmmm...kesempitan ruang...semua pokok bercampur2

hmmmm...stakat tu ajelah...stok benih banyak lg...tgg time nak semai...

Hepi Gardening!

Monday, 7 September 2015

#PigeonMalaysia #SakuraBaby

Assalamualaikum...ibu cuti coz bb ammar kurang sihat...selesema...bb bila selesema meragam skit...kesian plak nak antar bb duk taska...

Sambil2 duk belek2 FB...jumpa contest kat FB Pigeon Malaysia...PigeonMY...apa lagi...ibu plak memang peminat n pengguna setia produk pigeon since kakak alisha lg...dari puting susu, botol susu, baju2 dia, n produk penjagaan diri bb...pendek kata semua produk pigeon ibu sukalah...


Puting susu n botol susu pigeon memang terbaik...memang xpernah tukar pakai puting susu lain...pernah cuba try brand lain...mmg xsama kualiti n anak2 pun xsuka...bb ammar pun pandai refuse puting susu cap lain..nak yg pigeon jugak...ibu pakai puting susu 'Y' cut yg lembut untuk bb...mcm yg lam pic tu...


silicone made yg lembut n kalau botol susu terbalik pun susu xkan keluar

yang ni pun sama 'Y' cut..3 pieces/pack...tp susah dh nak jumpa skrg

Kalau dulu bb girl...memang kebanyakan baju anak2 ibu suka beli set pigeon...kainnya lembut n coraknya sangat soft...memang rambang mata n xmampu nak tolak kalu ade sale pigeon...untuk bb ammar...xbanyak pilihan sangat untuk bb boy...hahahah kesian bb ammar...patternnya sama aje utk boy...

Dan 1 lagi produk pigeon yang ibu xpernah miss...mesti sentiasa ada esp utk bb...ialah pigeon bb oil...yang terbaru 'sakura skincare baby oil'...wajib kena ada...ibu pakai minyak ni since kakak afrina...start lam pantang...ibu memang xperlu risau nappy rash or irritation pada kulit bb...coz pigeon bb oil ni sangat lembut n bebas chemical bahaya...ibu xpernah beli nappy rash cream...just pakaikan bb oil ni aje kat 'botbot' - 'petpet' - or 'birdbird' anak2...clean n clear

wajib ada n terbaru dr range sakura skincare ni...baunya sangat lembut n wangi
Hahaha...dh cite2 pasal produk pigeon nih...mcm promoter pigeon plak...bkn ape benda baik knapa kita xkongsikan...just sharing d experience...mungkin ade ibu2 yg tengah tercari2...bolehla tgk2...now nak share pic ammar lam contest yg ibu sebut tadi...hihihihi...moh le pakat2 like pic bb ammar ye..mn tau ade rezeki...hikhikhikhik

hahahah...seksi gitu bb ammar...gebu gebas ibu

XoXoXoXoXoXo

Tuesday, 1 September 2015

Red Garden...



Ishhhh...mmg xpuas2 tgk bunga ros ni kan...dah jadi peberet flower ibu dah...mmg sayang sgt...rajin sungguh berbunga...macam sayang palak bila dh berbunga banyak mcm ni, nanti kering buruk mcm tu aje bunganya...

sape2 yg ada idea...ape yg blh ibu buat ngan bunga2 yang banyak ni...ade yg ibu ambik simpan n keringkan...tp selain dr itu boleh buat ape lg bunga2 ros ni...sayang sgt bila terbiar kering mcm tu aje...

ibu pernah jugakla ambik kelopaknya buat ais kiub...tp xterkesan sgt...mungkin ade idea lg yg boleh optimumkan lg penggunaan bunga ros ni...bolehla kongsi2kan...




Hepi Gardening...

Monday, 3 August 2015

Jaundice & Baby

Kali ni ibu nak kongsikan permasalahan 'Jaundice' dikalangan baby baru lahir...untuk  2 kelahiran putri2 ibu sblm ni...ibu xmenghadapi masalah dengan hal jaundice nih....alhamdulillah semua bebas masalah jaundice dr awal kelahiran...cuma kakak afrina aje sempat jugak untuk 2-3 ari berulang ke klinik kesihatan untuk check level jaundice

Berbeza ngan kelahiran bb ammar baru2 nih...ibu betul2 stress ngan jaundice bb ammar xnak turun2...2 kali admitted wad....huhuhu...sedih rasenya berpantang kena ulang alik tiap2 ari ke klinik...serupa xberpantang dh...berurut bertungku pun xsempat...ubat2 n benda2 panas pun xleh makan...risau keadaan bb ammar yg jaundicenya tinggi sungguh...bacaan xkurang dr 250 mg...masa mula2 check lps 3 ari kelahiran bacaan 378 mg...terduduk ibu bila trus kena tahan wad...

Sungguh mencabar usaha kami nak turunkan bacaan bilirubin bb ammar...mcm2 cara usaha...mandikan dgn daun belimbing, daun inai, daun kuchai, serai, bunga kantan...bagi minum susu kambing, minum anggur hitam, minum sengkuang...ibu pun berkilo2 makan anggur lam pantang demi bb ammar...tp xturun2 jugak bilirubinnya...sedih rasanya...pantang org bg petua semua tok ma & tok bah usahakan...beli ubat kuning n herba kat kedai sensei tuk bg mandi...pun xjalan jugak...

Ibu just teruskan bg BF secara exclusive kat bb ammar...berserah aje pd Allah...masuk ari ke 16 level bilirubin bb ammar masih 285 mg...doc dh ambik blood & urin for prolonged jaundice...ibu mintak abah carikan portable UV light utk bb jaundice pakai...last2 dpt...ade jugak rupanya yg bg perkhidmatan sewa mesin tu kat KT...Klinik Perdana...harga pun affordable...RM 120 sehari...(sape2 yg berminat nak sewa sekitar KT boleh klik link ni sewa mesin fototerapipakai pun senang n xperlu tutup mata bagai...coz dia mcm blanket aje...last resort kami cuba cara ni plak...just nak bg turun bg jadi 115 pun dh ok...lps tu ibu continue BF secara intensive lg...

Kami sewa 2 hari...alhamdulillah check up seterusnya dh kurang jadi 113 mg...result urin & blood pun semua ok...lega selega-leganya hati ibu...alhamdulillah xpayah ulang alik klinik dh...doc just nasihatkan bg BF kerap lg...kalu boleh sejam sekali kena BF bb...mmg susah nak turun coz both bb & ibu blood group O....hohohoho....penat memang penat...

kami letak bb ammar dlm blanket ni sepanjang masa...ibu hanya keluarkan bb time nak tukar pampers aje...susu pun ibu pam untuk bg kat bb...almost 18 jam jugak sehari ammar duk lam blanket nih

sib baik ammar behave...xde meragam sangat duk lam blanket nih...kalu tak rugi aje ibu & abah sewa blanket 


Alhamdulillah...bb ammar membesar bagai johan...full BF dalam pantang...sebulan naik 1 kg...semangat betol...kakak2 yg sblm ni semua slim2...mai yg kali ni...memang penat...ibu memang xsempat buat stok EBM...now dh start keje...ibu tepaksa tambah ngan susu formula jugak coz masa berpuasa tempoh hari supply agak berkurangan...demand bb ammar plak tinggi...xsempat...kami top-up ngan susu kambing...alhamdulillah ammar ok n suka...

Untuk ibu2 yg bakal melahirkan...rajin2 lah makan buah anggur n sengkuang or minum susu kambing masa lam tempoh pregnant ni...in shaa allah bb bakal lahir xkan ade masalah jaundice...penat bila terpaksa ulang alik klinik xberhenti...ibu pun dh merasa...huhuhuhu...jika ade rezeki pregnant lagi mmg pastikan makan anggur n susu kambing time pregnant...


Sunday, 2 August 2015

Riang ria Raye 1436H : Cameron Highland

Bila kita plan xpernah menjadi...jalan2 xplan ni slalu menjadi...nilah kisahnya crite kami boleh sampai ke cameron highland plak kali nih...xrancang n xpikir pun nak p cameron highland...masa sibuk duk packing barang lam kete...ayah lan kami bagi cadangan lalu ikut jalan tasik kenyir - ipoh -SP tuk balik...kononnya nak elak jem kalu ikut jln grik...

Hmmmm...ibu trus sokong aje...boleh jln2 tgk view lain plak...asyik lalu jln same je...bosan dh...anak2 lagi bosan...so berangkatlah kami dengan semangat yang kuat tuk lalu jalan yg dicadangkan tu...tokma siap bekalkan nasi lauk ayam belanda bagai...takut cucu3nya kelaparan...hehehheheee

Dah separuh jalan...sampai ke simpang cameron & simpang pulai tu...tiba2 nmpk signboard 40km lg aje nak ke cameron...ape lg sesi memujuk supir kami pun bermula....hahahahhahaah....yesszaaaaa akhirnya berjaya jugak....lalu & singgah aje konsep berjalan kali nih ye...nak blk jauh lg nih....ok2

Ibu punya excited...iyelah last pg cameron masa pregnantkan kakak alisha dulu...almost 7 tahun dh...makanya singgahlah kami ke beberapa tempat yg xpernah kami singgah lagi sblm nih...n sempatlah membeli cenderahati sikit...of course la sayuran, teh n stoberi cameron...tshirt kenangan tuk anak2 coz memberi kerjasama yg osem....termasuk bb ammar























#hepitimewithkids #bondingeachother #selamathariraye #maafzahir&batin

Wednesday, 29 July 2015

Riang ria Raye 1436H : Ronda-ronda Tasik Kenyir

Cuti raye baru2 nih...sajelah ajak bos besar p jalan2 survey tasik kenyir...katanya dah ade waterpark...xyah jauh2 p gambang lg dh pasni kalu nak main air...

Dah berkurun zaman ibu pun xpg tasik kenyir....rasenya last pg masa zaman sekolah men dulu lg...huhuhuhu...lalu aje yang kerap tp xpernah masuk singgah...big bos stuju ape lg....jom jln 

Memang dah banyak berubah kalau nak dicomparekan dgn dulu2...makin cantik n kemas....jalan nak masuk pun dh cantik xde lg jalan lintang pukang mcm dulu....masih lagi dlm proses penambahbaikan segala kemudahan asas...waterpark tu pun masih lam proses xsiap sepenuhnya lagi...tambang naik bot nak ke waterpark dr jeti RM 20...if jambatan dia dh siap blh drive trus aje kot ke sana...






Dah otw nak balik...singgah jap kat santuari gajah tu...menarik sgt2...banyak aktiviti yg boleh kita buat...mandikan gajah, ade pertunjukan gajah, boleh bagi gajah makan...tp kami singgah waktu tengah hari...dah terlepas waktu gajah mandi...kalu nak tunggu petang pkul 3.30 plak...hmmmmm  next time lah kami datang lain...sempat beli cenderahati aje...







nanti bila2 balik ganu...boleh p lagi...kena p ramai2 baru best...angkut 2-3 pamili baru meriah nak jalan main2...