Saturday, 14 October 2017

Pandang xjemu






Sesuai dengan tajuk...memang pandang si dia ni xpernah jemu...boleh duduk membelek dia aje berjam2 kalu xde gangguan...hehehhehe

Sekali dia keluar bunga berjambak2...sayang nak potong simpan...tapi rasa rugi plak xambik  simpan...bila layu  kering macam tu aje...








Bila tgk bunga banyak2 mcm ni rasa nak buat taman bunga ros la plak...tanam banyak2 pasu lagi...bagi penuh ngan ros...bila dia berbunga kembang...hmmmm sure harum setaman...hihihihi...

Wednesday, 11 October 2017

Rutin mengemas lagi

Hujung  minggu lepas...cuaca agak  baik...selalunya hujan aje sepanjang hari kat sini...tapi pagi jumaat lepas cuaca cerah hingga ke petang...lewat petang tu aje hujan mula turun...makanya sempatla ibu mengemas pokok2 sekalian...nenas lama dh terbantut nak ditanam...xsempat turun ke laman...pudina yang disemai pun dh mula berpucuk...memang kena alih ke dalam pot segera...

Maka sempatlah ibu berkemas luar rumah sementara anak dikawal selia oleh abahnya...hehehhe...dengan ammar uzair kat luar ibu xleh nak gardening...jadi lain nanti lgpun nak kejar masa...

Sempat pindah kan semua ke dalam pot mana yang dalam semaian...pot pun dh xde...tanah pun dah abis...kena beli lain...tgg next trip ke nursery plak...

barisan pudina menggantikan kangkung...

barisan pokok kat belakang dapur...first time tanam nenas dlm pot....harap naik subur n berhasil...

yang ni plak pokok jambu batu merah...jalan kat pasar tani bln lepas terjumpa...mmg lama dh cari...harap hidup subur la ye kamu...

Dalam duk belek pokok...sambil kutip baki sawi kenit ibu n daun kuchai utk tambahan menu tengah hari tu...ternampakla buah peria tergantung2 sebiji celah2 trelis....suka yang amat...buah yg dinanti akhirnya muncul jugak...ingatkan xnak berbuah dah pokok peria ni...ade jugak...

kembang kuning bunga peria...mmg cantik di laman

buah sulung n bongsu buat masa ni...

cukuplah untuk menu tambahan...jimat belanja sayur...

~ HePi GarDEnInG ~

Tuesday, 10 October 2017

30 pertama dalam Islam

Info ni dapat dr group wasap...menarik infonya utk kita n anak2...jgn cakap ibu xpernah bgtau ye...
ni dia...kita share ramai2...simpan kat phone takut lama2 terdelete macam tu jew....

30 Orang yg Pertama dlm Islam:

1. Orang pertama yang menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS

2. Orang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS

3. Orang pertama yang berkhitan : Nabi Ibrahim AS

4. Orang pertama diberi pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS

5. Orang pertama yang dipanggil oleh Allah pada hari qiqmat : Nabi Adam AS

6. Orang pertama yang mengerjakan Sai' antara Safa & Marwah : Sayyidatina Hajar

7. Orang pertama yang akan dinagkitkan pada hari iqmat : Nabi Muhammad SAW

8. Orang pertama yang menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA

9. Orang pertama yang menggunakan kalendar hijriah : Umar bin Al-Khattab

10. Orang pertama yang meletakkan jabatan Khalifah dalam Islam : Hassan bin Ali RA

11. Orang pertama yang menyusukan Baginda Nabi Muhammad SAW : Thuwaibah RA

12. Orang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Haris bin Abi Halah

13. Orang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah bin Khabbat

14. Orang pertama yang menulis hadith di dalam kitab : Abdullah bin Amru bin Al-Ash

15. Orang pertama yang memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas

16. Orang pertama yang menjadi muazzin dan menyerukan azan : Bilal bin Rabah

17. Orang pertama yang solat dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib

18. Orang pertama yang membuat mimbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-Dary

19. Orang pertama yang menghunus pedang dalm perjuangan fusabilillah : Zubair bin Al-Awwam

20. Orang pertama yang menulis sejarah Nabi Muhammad SAW : Ibban bin Othman bin Affan

21. Orang pertama yang beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid

22. Orang pertama yang mengasaskan usul fiqh : Imam Syafi'i RH

23. Orang pertama yang membina penjara dalam Islam : Ali bin Abi Tholib

24. Orang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawwiyah bin Abi Sufyan

25. Orang pertama yang membuat perpustakan umum : Harun Ar-Rasyid

26. Orang pertama yang mengadakan baitulmal : Umar bin Khattab

27. Orang pertama menghafal al-quran selepas Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib

28. Orang pertama  membangun menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur

29. Orang pertama yang digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair

30. Orang pertama yang masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW




Monday, 25 September 2017

Melawat kolam ikan

Cuti raya haji bulan lps...walaupun pendek n padat jadualnya...sempatla kami curi masa skit pg tgk kolam ikan talapia yg kat tapak projek tok abah...sambil2 boleh bg ammar uzair tgk ikan...kakaknya bagi ikan makan...

Projek dari ketengah kepada pengusaha tapak projek...seorg dapat 1 kolam ikan talapia..yg ni abah campur talapia ngan patin...

Lps ni blk kampung...bawak pancing blh pancing fresh dr kolam...rasa nak mkn ikan keli xyah pg jauh kolam kat belakang rumah je...nak ikan talapia n patin jauh skit kena naik motor kuar...hehehhe
Ikan patin masak gulai tempoyak....perghhhhhh....hmmmm lapar terus bila teringat...








Saturday, 9 September 2017

Aidiladha 1438H

Citer raya haji baru ni...seperti biasa balik kampung olalalala untuk raya korban...kami bertolak balik slps solat raya di sp...coz raya kedua ade kenduri kecik2 skit kat umah kg...

Sepanjang jalan semasa otw balik hujan smp ke setiu...budak2 pun behave aje semua...alhamdulillah bertolak pkul 12 tengah hari...kul 730 jugak baru smp kg...

Ammar sorang aje tgk kat ibu...yg lain ngadap henpon aje...hehhhhhh

Malam xde buat ape...semua berehat coz esok nak bangun awal pg...nak ikut tok abah pg sembelih lembu korban...mcm jauh je...sembelih tepi rumah je pun...lembu sendiri n tukang sembelih pun tuan sendiri...xde lorat lah...hehehheh

Semua bangun pg...ammar uzair xsempat mandi pun...sejuk sgt air kat umah tokma ni...takut beku kalu mandi...hehehehhe....xpelah xyah mandi lps blk tgk lembu nanti mandi...

pok su ammar pun xmandi ape...
Semua dah ready...masing2 ambik tempat masing...ammar uzair pun sama sibuk...mula2 tgk kat tepi jalan tu saje...lps tu dia duk menjerit...ingatkan dia takut...rupanya dia nak turun pegi dekat lembu...nak pegang jugak...sama kalut ngan yg nak proses lembu...haishhh la cucu sape nih...








Xtaula ape perasaan dia bila tgk lembu tu kena sembelih...dia xcited tgk org korban lembu tu...xmau balik...last2 bg dia daging lembu seketul ajak blk bg tokma nak masak br blh balik rumah...

Tahun depan plak kita tgk korban lembu kalu panjang umur ye anak2...

Monday, 28 August 2017

Desaku MBI

Agak lewat jugak mengupdate story ni...coz banyak benda yang berlaku past 2 weeks yg menyentap hati ibu pun ada...makanya tertangguh utk update citer jalan2 ke desaku MBI ni....

Hari yang sama kami pergi melawat kawasan yg viral ni...malamnya kami dikhabarkan berita pemergian bapa saudara kami...Pakteh (adik abah) yang sememangnya mengejutkan kami semua....pemergiannya disebabkan accident kereta yg beliau pandu merempuh kren rosak yang berhenti dibahu jalan...maka kami semua bergegas balik ke terengganu kerana arwah akan disemadikan disana....al-fatihah buat pakteh semoga segala amalan beliau didunia diberikan ganjaran pahala seperti amalan orang2 soleh...amin

Jadinya...hari ni baru boleh update jejak kawasan kami ke tempat yang diviralkan dalam facebook tu...'Desaku MBI'....xjauh dari rumah...xsampai pun 40 minit perjalanan...kami pergi petang slps asar...agak ramai orang sejak2 diviralkan....sblm ni xramai sgt...tp xpernah sempat berhenti sbb slalunya anak2 xde tiap kali ibu abah lalu kawasan ni...

Petang tu sempatlah kami anak beranak mengexplore taman tu...memang cantik n kemas...anak2 berlari sakan sana sini bila tgk patung2 kartun peberet diaorang ade kat sana...tapi xsempat nak ambik gambar semua sbb ramai sgt orang...tahniah utk warga kerja Desaku MBI yang kreatif dalam menaiktaraf taman mereka....dan pada pengunjung semua pula jagalah kebersihan taman kita....walu bukan duit kita yg digunakan tapi tetap hargailah sprt taman kita sendiri...jom tgk apa yg ade ditaman viral ni...





Ape tu......?????







xmau ambik pic ngan hulk...takut tgk hulk macam tu






Ape yang difikir...lawan tenung mata ke budak 2 beradik ni....













Ibu paling berkenan kat pokok ni...cantik
Next time kita p malam plak...boleh tgk panorama sblh malam...mesti cantik cahaya lampu led...