Monday, 14 August 2017

Cuba2 tanam peria

Benih peria ni simpanan ibu dari buah peria yang tokma bawak dari kampung masa datang sungai petani raya puasa haritu...biji dia yang dh tua ibu ambik simpan tuk tanam....berkesempatan tanam aritu...alhamdulillah tumbuh subur semua 4 biji benih yang ibu semai...cepat membesar...cuma xpasti plak pokoknya memang halus kecik aje ye....xpernah tanam peria sblm ni...ibu bayangkan pokoknya besar sikit....tp dari daunnya kecik2 aje...

Xkisahla...janji dia hidup subur....mgg lepas sempat la mintak abah buatkan trelisnya....dah mula nak memanjat...xsabar plak nak tgk dia berbunga lebat...macam mn rupa nanti bila ade buah....coz batangnya halus aje...kukuh ke nak tampung berat buah....hihihi...berangan ibu buahnya besar bakul...

Nanti kita tgg tengok ye...if ade perkembangan positif pokok peria ni...

yang ni selepas 8-9 hari dari tarikh semai....

yang ni plak almost 4 minggu dr tarikh semai...cepat membesar tapi pokoknya kurus panjang....



Hepi Gardening XoXo

Drypers point shop

Sebenarnya ni dh citer lama....sblm puasa aritu lagi...tapi baru sempat share arini....saja nak share ngan kawan2 semua...sape2 yang masih ade baby yg pakai drypers...bolehla register utk point shop drypers ni....agak berbaloi jugakla...collect points n redeem barangan di points shop dia...ada banyak jugak barang yg boleh di redeem...yang ni kali ke2 ibu try redeem...servis agak pantas jugak...dlm tempoh xsampai 2 mgg barang dh sampai...
Untuk mommy2 yang blum tahu ttg drypers point shop ni, boleh try intai2 kat link ni...Drypers Point Shop

Selain collect point...banyak jugak info lain yg boleh kita dapat...sharing is caring...
Masa fisrts time dulu ibu redeem pampers drypers touch tu...yang kali ni tgk points dh agak banyak sikit bolehla redeem mainan utk bb Ammar...mcm yang kat dlm pic bawah ni...

kalu nak beli sendiri parak jugak duit kan...
Ibu sebenarnya aim benda lain...tp xsabar nak redeem dh...bolehla dulu...nanti kita collect points banyak2 lagi utk next cycle...
Skrg ni duk rajin nak baca buku plak...bangun tido pagi2 pun boleh trus p ambik buku nak baca...nanti bila ibu n abah dapat kad siswa tu kita p cari buku banyak2 ye...

rajin2 baca buku yang berfaedah ye anak...

Saturday, 5 August 2017

Gaya yang terserlah

Ibu memang sayang sangat nak potong rambut bb Ammar....walau bergulung mcm mn pun nampak comei aje...kami plan tunggu besday bb Ammar yg ke-3 baru nak potong pendek rambut dia...tp nmpknya xkesampaian angan2 ibu tu....

Kisah potong rambut bb Ammar bermula bila.....last week...Ammar dh 2-3 ari asyik duk panas suam2 badan...asal malam je demam walaupun xtinggi tapi cukup buat ibu risau...bangun pagi jumaat tu tiba2 abah cakap dia nak p potong rambut n basuh kete....jom la ikut skali...since Ammar pun bangun awal pagi tu....lepas2 breakfast...kami 3 beranak pun keluar...kakaknya tinggal kat umah sbb xbangun lg waktu kami kluar...haishhhhhh la anak dara kami nih....

Makanya dah siap tengok abah potong rambut...tiba2 abah tanya...xnak potong rambut bb ke...alang2 dh ade kat kedai n xde orang nih...ibu dengan xde rasa terganggu perasaan boleh aje letak Ammar atas riba abah...then uncle pun trus potong rambut Ammar....huhuhuhu....spontan aje benda ni terjadi...kesian ibu...tindakan luar kawalan...

Ammar plak xde kerenah masa potong rambut...sekejap aje dh siap...bila dah siap tu barulah macam tersedar gitew....eh dah pendek rambut bb...huhuhuhuhu....dh xleh panggil bb dah....dh matured jadi abang2 plak gitew....balik rumah kakak2 semua terkejut tgk bb....kakak afrina siap nangis kenapa potong rambut bb....bb dah nampak lain dah....dah xjambu dh...huuuuuuuuuu



Muka ceria aje nak kena potong rambut...kesian bb...ralit duk tgk diri sendiri lam cermin besar kat depan...dia xtau rambut dia orang nak potong...rambut ni dari usia bb lam pantang lg...last cukur masa lam pantang smp lah ke hari kejadian ni...huhuhuhu...xdelah bb ibu yang comei....dah transform jadi......





Abang ensem...


Wednesday, 2 August 2017

Dried Butterfly Pea

Cuaca sekarang ni asyik xmenentu aje...anak2 pun jap sihat jap demam...walaupun xmelarat tapi ibu tetap kena berjaga2 jugak coz bimbang mcm2 penyakit berjangkit skrg esp anak2 duk taska...kena boost immunity diorg ke tahap maksima sentiasa supaya xmudah berjangkit...

Salah satu caranya...frequently bagi diorg minum air masak bersih...terutama kakak kena pastikan depa bawak bekal air masak p sekolah pagi n KAFA sblh ptg...kadang2 jugak bagi anak2 minum air kelapa muda penawar bagi racun n toksin2 lam badan...

Ehhhh....sebenarnya bukan nak citer pasal cuaca...nak citer pasal bunga telang (Butterfly Pea)....rajin bebenor dia berbunga bln lepas...ibu plak yg xsempat nak buat ape2...sempat kutip2 keringkan aje...kumpul2 dapat banyakla jugak....nanti mood rajin nak masak nasi kerabu boleh la guna...selain dari guna untuk masak n minum n food coloring ape lg boleh guna pakai bunga telang ni ye...





Saturday, 22 July 2017

Cili terpedas di dunia

'Trinidad Moruga' antara 5 cili terpedas di dunia...berasal dari trinidad & tobago...ibu dapat benih cili ni dari kawan yang bawak balik dari sarawak....kalu  kat sarawak katanya diorg panggil 'cili antu'...knapa panggil antu...mungkin sebab kepedasannya melampau kot....

Ibu semai benihnya banyak...tapi yang kekal tumbuh 3 pokok aje..itu pun pokoknya tumbuh macam xnak tumbuh jew....tp ibu tetap jugak pelihara...sbb sayang nak buang...kot2 dia kluar hasil nanti2...
xsangka plak lepas raya ni tiba2 dia berbunga n ade la lekat 2-3 biji buah...walaupun xseberapa cukup buat hati ibu berbunga kepedasan gitew....:)

Bolehla nak tengok rupanya macam mana...sama tak mcm yang dlm google tu...ni buahnya masih muda n hijau...tunggu dia matang...tapi buah xlebat sebab pokok xbrapa subur...terabai lama xterjaga...nanti ibu pelihara balik kasi gemuk2...




Tuesday, 18 July 2017

Beli rumah subsale Part 3

Orite....kita sambung story balik pasal rumah ni...Haaaaaaaaaaaaaa......part ni paling mencabar emosi dan tenaga....part renovation n dekorasi teratak lama kami nih supaya nampak baru sikit...sesuai dengan budget pokek encik husben....heheheheh
Memandangkan kami dijangka akan dapat pindah masuk pada awal mei...jadinya kami nak buat sedikit proses naik taraf sebelum masuk...esp bahagian dapur...opkos la bahagian jantung hati ibu kena kemas n cantik...baru ade mood nak masak sedap...ye tak...


So....kami call lawyer untuk tanyakan prosedurnya...so lawyer nasihatkan kami untuk hold dulu sehingga awal bulan 3 untuk buat major renovation tuh...sbb kalau minor xde masalah tapi kalu nak kena pecah dinding bagai dia mintak hold dulu sehingga halfway urusan dia selesai...orait...so kami pun just survey2 kontraktor yang possible untuk dilantik mendeko ruang dapur kami...



So, sementara menunggu tu...kami bercadang untuk cat dulu ruang tengah rumah ala kadar mengikut kemampuan kami n tukar lampu2 n buat pertambahan plug point...untuk kerja2 pendawaian elektrik encik husben mintak jasa baik kawan dia untuk buat part time kat rumah kami...boleh dikata semua lampu kami tukar...kebetulan kami ade pergi satu kedai lampu tu...diaorg tengah buat clearance untuk pindah kedai...so diaorg offer buy 1 free 1...apa lg...jadilah kerja kami...sbb untuk grill rumah kami dah jimat sbb rumah dah sedia ade grill...pakai je yg tu dulu



Untuk kerja2 mengecat plak bila kami tanya2 ngan pekerja indon n bangla kat area perumahan ni diaorg caj upah RM1500 untuk cat luar n dalam rumah, kelengkapan cat kami kena beli...ishhhhh mahal yang amat ibu rasa...xpelah ibu sanggup ganti indon bangla tu untuk cat...maka bermula la kerja overtime kami malam2 pergi mengecat rumah...oooo...sebelum tu kami dah dapat kunci rumah dari ejen mealui persetujuan dengan tuan rumah....untuk serahkan kunci kepada kami, selepas kami bayar deposit rumah aritu...so bolehla kami p buat apa yang patut dulu...



Terima kasih la pada kawan2 encik husben yang banyak tolong siapkan kerja2 menaik taraf lampu2 kat rumah kami ni...bukan senang ye...kalu nak kira upah kat orang mau beribu kami kena bayar...tapi harga kawan2 dia cuma caj RM500 je untuk keseluruhan kerja buka n pasang semua lampu...buat pertambahan plug point kat ruang bawah tangga n ruang legar atas, pasang rill langsir, pasang TV n rack TV DIY ibu tu lagi....terima kasih sangat2...terharu bila orang sudi bantu kita...



Ini ajelah antara rangkuman pic sepanjang kerja2 mengecat n tukar lampu dibuat...sebelum ni semua ruang pakai lampu kalimantang....so nak nampak lain n baru sikit....kami ganti sana sini sikit2...







Untuk kerja2 mengecat...ibu akan buat satu entry khas yg lain sebab ade dekorasi skit sambil2 mengecat yg kami buat...tunggu mood kerajinan sikit lagi...tp ini antara pic kenangan yg sempat ibu snap...hehehee...sila abaikan model yg ada...


 






Ok...stop sini dulu...nanti part deko ngecat rumah kita update lain kali plak...panjang sangat nak tulis kat sini pun...nanti boring plak nak bacakan....till then...XoXo





Monday, 29 May 2017

Anak Bulus Kami

Dah agak lama ibu xde pelihara haiwan2 kesayangan ni...sejak2 kahwin ade bb trus kena hadkan segala aktiviti berkaitan anak2 bulus...nak pelihara kat umah lagi mmg tak boleh...budak2 3 beradik tu semua xtahan dengan bulu kucing masa kecik2 dulu...skrg ni dah besar ok kot...

Lagi plak mmg diaorg duk mintak nak pelihara kucing...semua suka kucing...memang pure genetik ibu.....hehehehhehe.....tapi bila duduk menyewa ni xsyok nak pelihara kucing bagai...nanti banyak masalah timbul...tunggu bila kita dah pindah masuk umah sendiri n kita buat tempat dia elok2 sikit....bagi jiran2 semua xrasa masalah...kena ingat bila duduk rumah taman ni kena jaga kebersihan persekitaran betul2...jgn sampai jiran komplen kucing kita buat hal macam2.....xsama macam duk kat kampung...boleh lepas bebas kucing macam tu ajew....xde risau..

So....sama tarikh dengan kami pindah masuk rumah...diorang 2 ekor ni pun pindah masuk sama2 dgn kami jugak....kisahnya anak2 kucing ni kawan en.husben yang punya...kucing dia beranak ekor sekali...so dia nak bagi pada sape2 yang nak  2 ekor sbb cramp kat umah dia nanti....so en.husben pun bila p bwk anak2 tgk pada mulanya tu, trus diaorg suka...tiap2 hari duk tanya bila nak bawak balik kucing ....kami stuju nak ambil cuma tunggu kami pindah masuk rumah dulu...

Disebabkan 2 ekor...so kami kena sediakan sangkar yang besar sikit kat diaorg nih....ialah kesian nanti bila kita kurung nak tinggal kat rumah....n bagi keselesaan kat diaorg sama utk lompat2 n main...seharian jugak nak kena tinggal bila semua org keluar kerja n sekolah...so...inilah dia Bubu & Jimi nama diberi...klasik n moden gitew namanya...hikhikhikhik...bolehla anak2 oiiiii...


Mulanya memang ibu agak keberatan nak tambah 2 ekor anak angkat ni...tp bila tengok muka cute n aksi lincah kedua2nya...hmmmmm...cair jugak hati ibu...tp bertambah2 lagi lah komitmen ibu nih...elok2 ammar sorang aje yg nak kena sedia semua tambah plak si bubu n jimi ni plak...
Comelkan anak bulus kami...pink color lagi rantai loceng diaorg nih...kakak2nya yang pilih...





Muka baik n sopan sangat...



Saturday, 27 May 2017

Majlis Bacaan Yasin & Tahli Taska Thuwaibah

Last week taska ade organize majlis yang merangkum beberapa acara sekaligus...tahlil & bacaan yasin, sambutan besday anak2, sempena perpisahan 2 org cikgu taska n bersempena juga dengan nak menyambut kedatangan ramadhan....banyak betul rangkuman agendanya....

Ialah menurut cikgu aishah...sebab dah agak lama jugak xbuat majlis makan kat taska...disebabkan alisha demam n adik ammar dh pun lena sblm maghrib...jadinya kami pergi bertiga aja...afrina opkos terlebih xcited sbb cg bagitau ade hadiah siapa yang datang....(hihihihi...dia xtau adiah dia xde sbb dia bb bulan september...lambat lg...)

Selesai majlis semua...kami pun nak balik sbb tinggal  2 beradik lg kat rumah dengan cikda dia...tp cikgu xbagi balik lg...katanya ade surprise untuk kami...tunggguuuuuuu



Jeng...


Jeng...


Jeng...


Rupanya...kami terpilih sebagai 'Couple Paling Menyengat' untuk edisi first half tahun 2017 ni....ade2 je cikgu2 taska ni...ade lagi anugerah lain...'Waris Terbaik', 'Cikgu Terbaik'....macam2 idea cikgu...So malam tu instead of kami yang patut bagi hadiah kat cikgu bersempana hari guru...tapi terbalik plak...cikgu yg bagi hadiah kat kami...mekasih banyak2 cikgu yang comel n baik hati...jasa cikgu semua mangasuh n menjaga anak2 kami xkan kami lupa n hanya Allah yg mampu memberikan ganjaran yang setimpal buat cikgu2 semua....aminnn

Nah kita layankan gambar yang xseberapa ini...







Monday, 22 May 2017

Beli rumah subsale Part 2

Baik....kita sambung lagi story pasal rumah yang tergendala last time...kat mana ye kita berhenti aritu...jap kena klik ...citer Part 1 dulu...orait kita sambung macam mn nak keluarkan duit KWSP...
untuk pembelian rumah kali pertama kita layak untuk mengeluarkan duit dari akaun 2 KWSP kita...paling banyak kalu xsilap 10% dari harga rumah yang kita beli...so...untuk kes kami duit tu cukup2 untuk buat kami bayar deposit kepada owner rumah sebanyak RM24,500

Pejabat lawyer memang dah siapkan satu salinan S&P untuk kami buat pengeluaran KWSP...kami hanya perlu photostat satu salinan ic n isi borang pengeluaran di Pej.KWSP...dalam tempoh 3-4 hari aje duit akan di bank in kepada kita...memang sangat mudah n cepat prosesnya...ingatkan prosesnya rumit n panjang....hehehhe...

Untuk pengeluaran duit KWSP...hanya encik husben aje boleh keluarkan disebabkan loan atas nama encik husben sorang...ibu hanya boleh buat pengeluaran untuk kurangkan baki hutang ataupun potongan bulanan sahaja...bagi membantu meringankan bebanan encik husben....hihihihi....nantilah bila perlu n duit KWSP ibu banyak sikit...

So...bila dah dapat duit KWSP tu kami terus call lawyer untuk bank in duit deposit 10% kepada owner...apa2 bayaran yang hendak kita buat mestilah melalui lawyer kita...jangan sesekali pergi bayar direct kepada owner...semua urusan mestilah centralize kepada lawyer yg telah dilantik bagi mewakili kita....takut sebarang kesilapan atau kekeliruan yang akan berlaku ...so lawyer akan cover bagi pihak kita...sebagai contoh...duit depo kita dah bayar tiba2 owner xjadi nak jual rumah...ataupun ade apa2 bil atau bayaran yang tertunggak yg kita xtahu...so biarlah semua lawyer yang uruskan

Simpan semua salinan transaksi bayaran yang telah kita buat supaya senang untuk rujukan nanti...hehehe...macam ibu dah sediakan buku kira2 rumah @ checklist untuk rujukan pantas...yang ni versi lipat2 buh dalam handbag senang untuk rujukan pantas...

Buku ni lah rujukan hingga selesai semua urusan dari pembelian hingga renovation n pindah masuk rumah....sampai dah lunyai...nanti kita simpan dalam album buat kenangan...hihihihih...



Dah selesai urusan tu...maka selalulah merajinkan diri untuk update ngan lawyer...supaya lawyer kita sentiasa pantas....sebab jika kita lewat menyelesaikan baki hutang pembelian, kita akan dikenakan penalti...kita cuma ade 90 hari dari tarikh kita sign S&P untuk selesaikan semua bayaran kepada pihak owner...kami bernasib baik...siap on time pada hari2 last...itupun agak beban jugak duk kena call ingatkan lawyer n tanya update sentiasa...maafla ye...bukan ibu nak garang...tapi kena tegas skit sebab kami bukan banyak duit nak bayar penalti bagai plak...

Tapi apa pun lawyer yang mewakili kami ni xde banyak alasan....semua dibuat mengikut apa yang dah dijanjikan...kami berpuas hati jugak dengan urusan pantas mereka mambantu kami...banyak jugak urusan kami yang dah dipermudahkan oleh pihak mereka...terima kasih banyak2

Sunday, 14 May 2017

Beli rumah subsale Part 1

Alhamdulillah...setelah 7 tahun merantau di negeri kedah ni...ntah brapa kali kami berpindah randah...maka secara rasminya 01 Mei aritu kami dh berpindah masuk ke rumah sendiri dah...syukur yang amat sangat atas segala rezeki dipermudahkan urusan sehingga selesai semuanya....walupun penuh drama & action...terbeban emosi dan tenaga 2-3 bulan nih...akhirnya 'home sweet home'....maka tertunailah salah satu lg 'wishlist' tahun 2017 ni dengan jayanya...terima kasih ma abah yang banyak tolong merealisasikan impian kami ni...

Mencari rumah untuk dibeli ni dah agak lama...tapi nak jumpa yang menepati semua ciri-ciri yang kami tetapkan tu agak sukar...berbulan-bulan jugak kami berjalan...dari satu rumah ke satu rumah kami terjah sebelum berjumpa idaman hati ni...part mencari masih xpenat lagi...masuk part bila dah submit loan n dh sign S&P tu yang penat....maklumlah beli rumah sub-sale ni agak leceh jugak urusannya...bila kita berurusan dengan ejen yang dilantik oleh tuan rumah...banyak betul dramanya...itu blum masuk part nak kejar lawyer lagi...dan belum masuk part renovation rumah plak...memang rohani & jasmani kena kental....huhuhuhuhu....

Beli rumah subsale ni xsama macam beli rumah dari pemaju...esp bila berurusan dengan ejen....gigih jugakla ibu bergoogle mencari maklumat n panduan sana sini tentang cara2 n apa yang perlu kita tahu sebelum nak proceed beli rumah subsale...leceh memang leceh tapi dah kami berkenan dengan rumah tu maka usaha jugakla sampai berjayakan...

Part 1:

12/12/2016
Kami pergi tengok rumah dengan ejen...tuan rumah asal askar dah pindah ke labuan, sebelum ni dia bagi sewa...penyewa dh keluar 2 bulan lepas...so sbb tu dia nak jual...malas nak uruskan dah...sbb duk jauh sangat. Rumah xde renovation...masih sama macam asal...harga asal RM259k...kami nego dapatlah kurang jadi RM245k...kami ade buat study harga rumah n tanya pendapat kawan2 yang lebih arif...untuk rumah double storey ngan balcony dah kira murah jugak tu kata diaorg...so....kira ok...kita submit loan dulu tgk cam mn...ejen tu submit loan dekat bank BSN...seminggu lepas tu bank tepon loan lulus 100%....alhamdulillah syukur...
Kami uruskan proses loan perumahan...kebetulan BSN ade skim rumah pertama belia...so bila dia tgk umur encik husben kita masih lagi kategori belia walaupun dah lewat...so boleh dapat keistimewaan...subsidi RM200 per month selama 2 tahun untuk skim tu...so kami pun setuju...lawyer semua BSN akan pakai panel lawyer yang dilantik oleh pihak BSN...so kami xyah cari lawyer sendiri...cuma sediakan duit lawyer fees n evaluation fees aje...huhuhuhu

22/12/2016
Call ejen rumah mintak dia standby untuk eveluator p tengok rumah...cost untuk evaluation ni kami kena bayar RM679. Report diaorg perlu submit pada lawyer rumah kita untuk tindakan seterusnya....
Lawyer pun mintak RM1500 pendahuluan untuk diaorg sediakan S&P kita...

03/01/2017
Lawyer call untuk sign S&P...memandangkan owner rumah tu duduk di labuan...makanya ambik masa sikit untuk diaorg pos S&P yang dh kami sign ke sana untuk owner plak sign bahagian mereka....dalam 2 mgg akan siap n kami boleh dapatkan salinan S&P kami untuk proses pengeluaran KWSP....memandangkan kami dapat full loan maka 10% deposit rumah yang akan kami bayar ke pihak owner rumah akan di refund balik kepada kami apabila semua urusan pindah milik n jual beli rumah selesai...untuk kos lawyer plak total semua sekali kami kena bayar RM11,166....huhuhu...kapak jugak duit kena membayar...memandangkan kami letak rumah ni nama kami berdua...untuk encik husben dapat rebat 50% duit stamping...tp untuk nama ibu xde rebat sbb ini dah dikira rumah kedua ibu...huhuhu...so mahal sikit duit stampingnya...n bayaran ni dah termasuk skali duit cukai pintu dan cukai tanah untuk tempoh setahun...semua lawyer akan uruskan untuk kita...alhamdulillah...dalam tempoh xlebih dari 4 bulan kami akan dapat kunci rumah baru kami...syukur....

So...itu adalah antara bayaran awal yang kami perlu sediakan untuk proses pembelian rumah subsale kami...mungkin lain kes lain kaedahnya...perincian kos lawyer fees seperti pic dibawah:


Haishhhhh....macam dah panjang ibu menulis....ok...ade kerja lain plak kena selesai dulu...nanti2 ade kelapangan ibu sambung part 2 plak...macam mn cara nak keluarkan duit KWSP untuk pembelian rumah kali pertama...sangat senang...ok wait ya...





Tuesday, 11 April 2017

aktiviti memanah cuti sekolah

Cuti sekolah yang lepas...kami xde pergi mana2...ibu abah banyak benda urusan yang nak kena setel n deal dgn org....pasal renovation umah baru, pasal keje n sebagainya...so dpendekkan citer anak2 xde pegi jalan mana2 pun...kesian budak2 ni....
ape aktiviti yang boleh nak bagi kat diaorang supaya terisi skit cuti sekolah diaorang....xdelah monyok aje bila xdpt balik umah tokma....tiap kali cuti slalu diaorg target nak balik kampung ajew....bukan nak p mana2 pun....bagus anak2 ibu...

Sebelum cuti sekolah abis....adelah seorang ibu dalam group wasap taska anak2 ni share pasal kelas asas memanah....nmpk menarik jugak sbb kakak 2 org ni blum ade experience ngan xtvt memanah nih....boleh try bagi pendedahan kat depa 2 beradik....kami pun registerkan 2 beradik tu...kakak alisha n kakak afrina....kem tu 1hari jew....pendedahan basic technique memanah untuk anak2 dari umur 4 tahun hingga 11 tahun...aktiviti dari pukul 8 pagi start dengan pendaftaran n berakhir pukul 5 petang...dapat sijil ye...

Pagi ibu p hantar n register siap2....lps tu tinggal lah depa ngan jurulatih depa....makanan tengahari siap disediakan oleh pihak penganjur...if sblh petang ibu abah nak datang tgk aktiviti diaorg pun boleh...orait...

Lps solat zuhur kami p skodeng diaorg kat padang aktiviti...nah sakan depa memanah...siap ade sesi combat lawan2 antara group plak tuh....jom layan video yang abahnya sempat edit...


video

Memang diaorg enjoy....siap mintak nak beli set memanah tu....bolehla ibu abah pikir2 kan dulu...lepas ni nak join kem memanah for beginner plak kalu ade area kuala ketil or sungai petani...insha allah nanti kita try cari...terima kasih cikgu yang sudi share ilmu memanah kat anak2 ni...






Wednesday, 5 April 2017

Edible garden march update

Lama bebenor dh rasanya xupdate laman edible garden ibu nih....banyak disibukkan dgn hal2 lain yg lebih penting....makanya entry kali nih kita rangkum semua update setakat ni kat laman edible garden neh....

xde banyak  mana pun...nam semai benih pokok pun masih menunggu masa yang sesuai....coz skali lagi kita bakal berpindah xlama lagi....kali nih kita bolehla expand laman edible garden kita since kali ni punya pindah betul2 rumah sendiri dah....amin...moga dipermudahkan semua proses n kerja2 yang sedang berlangsung kat tapak projek nun....aminnnn

So...semak punya semak...ini lah progres crite di laman kita kali nih....sesuai musim hujan setiap petang skrg...pokok2 pun macam menikmati musim panas dingin sekarang...mood berbunga2 aje...dari hijau #kangkung & #kacang panjang....hingga merah sikembang #ros n menyala si #firework sampai seputih salju #rainlily....




#kacang panjang baka renek



#firework


#kangkung 

#rose merah



#white rainlily
Tengok pokok2 berkembang besar strusnya berbunga n sehingga mengeluarkan hasil....biarpun kecil n sikit tapi dah cukup memberi kepuasan yang tak terhingga....nikmat n rezeki dapat melihat n merasa keindahan ciptaan Allah....siapa cakap untuk hidup bahagia ni susah...peace :)

Hepi Gardening....