Tuesday, 5 December 2017

Shoping di Cameron Hingland


Selain daripada bunga rose, ibu paling minat bunga jenis2 bebawang ni...so mesti nak kena p cari bunga ni bila p cameron kan...coz kat sini banyak bunga jenis macam lilies, amaryllis ni...kat nursery jarang nak jumpa...bunga rose xsusah nak cari...mn2 nursery pun ade...so aim ibu trip kali ni mesti beli ape2 jenis bunga bawak balik...

Jalan punya jalan...last skali jumpa bunga2 ni kat satu aci india kat depan Smurf Inn...memang dia jual bunga jenis lilies aje...ade mcm2 warna...ibu is excited xterkata dah...rasa cam nak borong semua skali...dah la satu pot tu RM5 je...memang menduga nafsu betul...

Pilih dan pilih maka ibu ambik beberapa jenis color yang ibu belum ade lg dlm koleksi kat umah...jom tengok...









Sebahagian jenis bungaan yang ibu sempat angkut bawak balik...ade macam2 jenis n color...terima kasih xterhingga pada en.hubby yg amat memahami isteri yang satu ni punya minat...ibu xminta emas permata intan berlian...cukup dh ngan pokok saje...

Alhamdulillah...semua berkembang positif stakat hingga ke hari ini...ibu sangat2 la bahagia...sebalik ujian n dugaan yang Allah uji...dia hantar banyak kesenangan yang mampu membuat kita rasa dihargai n disayangi...

Sunday, 19 November 2017

La Tahzan duhai anak2

Alhamdulillah...khamis minggu lepas semua dh dapat tahu keputusan peperiksaan akhir tahun aritu...macam biasalah...sblm tahu macam2 andaian yang keluar...esp genius afrina hanan...''adik akan turun kelas sbb adik rasa macam xdapat jawab je...xde pun markah 100...kawan2 adik dapat 100 markah tau ibu...'' sama mcm kakak jugak...dia dah sedikit frust mgg sebelumnya lagi sbb xtersenarai dalam pemilihan pengawas sekolah...''ni mesti sebab kakak xpandai jawab dlm exam...mesti cikgu xpilih kakak sbb kakak akan turun kelas''...haishhhh la anak2 kenapa nak kena stress...ibu xpernah stress sikit pun anak2 xdapat 100 ke, xboleh jadi pengawas sekolah ke...

Seperti yang dijangkakan...keputusan anak2 ibu abah semua moderate aje...biasa2 semua...syukur semua lulus walau xcemerlang mana pun...kakak alisha husna mungkin akan tururn ke kelas delima next year...sbb kedudukan dalam darjah kakak menurun kali ni...alhamdulillah ibu tetap hepi sbb ade peningkatan dr exam yg awal tahun...itu dh memadai...cukup dah buat ibu abah hepi...




As for afrina hanan...mmg akan kekal dlm kelas DLP...sbb mmg xakan ade turun naik kelas...coz kelas tu mmg selective utk diaorg shj yg belajar dual language...alhamdulillah jugak...coz afrina boleh ikut n xketinggalan...

Alisha husna ade mention lagi...cikgu bg cadangan suruh dia ambik tuisyen utk matematik...hmmmmm...mmg alisha lemah matematik...tp ibu xrasa anak2 perlukan tuisyen lagi...terlalu awal utk tuisyen bagai...ibu just mintak kakak fokus dlm kelas...sbb ape yg tuisyen ajar copy paste yg sekolah ajar sahaja...baik kita tumpu pada yg lain yg xde kat sekolah...kalu kakak nak kelas taekwando, memanah ke...itu lg bagus....begitulah kami cuba pujuk alisha...dia sedikit kecewa sbb dia berharap utk jadi pengawas...so dia salahkan sbb dia xpandai matematik...kami cuba pujuk hikmah dia kakak xpayah nak kena sampai sekolah awal...jadi pengawas ni akan sibuk...afrina hanan plak xde ape perasaan...adik dah usaha ibu...mcm mn nak bg dapat 100 markah semua...sbb orang no.1 semua dia kena dapat 100...huhuhuhu...xpelah anak oiiii...ibu abah tau yang xdapat 100 tu bknnya sbb anak2 xtau jawab...tapi kesilapan teknikal...hikhikhik...

Ibu abah just xnak anak2 stress belajar untuk kejar gred yg baik...kita belajar untuk pandai...bukan untuk menunjuk n berbanding2 dgn orang...ilmu yg dapat sebagai panduan hidup kita...belum ade yg gagal dalam exam kat sekolah xleh berjaya dalam kehidupan...alhamdulillah ibu abah masih rasional utk menilai setiap kelebihan anak2...n paling penting ibu abah tahu ape kemampuan anak2...thats matter...mekasih cikgu sbb ambil berat...

Ibu nak anak2 belajar untuk diri sendiri bukan utk ibu abah atau siapa2...zaman ibu sekolah dulu xpernah stress utk dapat keputusan cemerlang pun...tapi kita sonok pegi sekolah...ape yg paling penting macam mn kita nak applied ape yg kita belajar dalam kehidupan...hikmah utk kakak bila turun kelas...dalam hidup ni...ade masa kita di atas n ade masa kita di bawah...xselalunya kita sentiasa kena menang...yg penting macam mn kita nak naik semula slps jatuh...pelajaran tu yg penting...subjek kehidupan yg xde diajar scr ekslusif disekolah...semua orang hanya belajar secara berdepan terus dengan kehidupan itu sendiri...pelajaran di sekolah as a pelengkap sahaja...tp untuk berjaya dlm kehidupan...kita kena hadapi kehidupan tu...sbb matlamat utama adlh untuk cari redha Ilahi dalam setiap ape yg kita kerjakan...allahu terasa berat tanggungjawab ibu abah...mampukah ibu abah sediakan anak2 utk hadapi kehidupan yg semakin genting ni...

Oh...dah panjang ibu membebel...asalnya nak citer results anak2 aje...xpelah as a reminder utk ibu abah jugak...banyak lagi tanggungjawab utk anak2...ibu abah akan paling upset kalau anak2 xsolat n xtahu mengaji al-quran...




Ok....lots of love for both of u...sisterhood
kamu luar biasa pada ibu abah...penawar duka lara ibu abah


Saturday, 18 November 2017

Cameron Short Getaway 2017: Day 02 Final Part

Hmmmmm....disebabkan hari ni hari last...so moh le kita bangun awal2 utk siap2 packing n check-out terus...sblm tu breakfast dulu siap2 sblm memulakan perjalanan...makanan not bad...ade macam2 jugak...pilih mana yang berkenan...selesai makan...kami trus siap check-out...

Sebelum tu...ibu ajak abah turun ke tanah rata...saje nak pusing2 tgk n survey kot2 ade ape2 yg menarik utk next trip...dah siap sightseeing...kami trus bergerak ke 'Kg.Taman Sedia'...perkampungan ni adalah perkampungan melayu, tp ramai yg xtahu sbb dia kena masuk ke dalam sikit...perkampungan antara brinchang n tanah rata...kat situ ade pilihan agro farm org melayu n tempat breakfast...sape2 yg teringin nak makan nasi lemak serunding stoberi boleh la try di kg.taman sedia ni...asben kite xlalu nak makan...lain sgt katanya...jadinya kami singgah ke YZ agro farm...kat situ katanya ade scones yang sedap...tp memandang kami br sgt lps breakfast...so jadi order scones dia...ape yg menarik stoberi milkshake dia...mmg sangat sedap...so sape2 yg nak beli stoberi or nak mkn scones n stoberi milkshake yg sedap sila ke YZ agro farm kat kg.taman sedia...lupa nak snap pic sbb excited sgt...dh abis br teringat nak snap pic...

Kat situ jugak ade waterfall...sape yg teringin nak mandi air terjun kat cameron blh try...mungkin masuk kaki pun dh gigil kalu waktu pagi2...so....kami teruskan lagi perjalan...ibu blum dapat lg ape yg ibu cari2...

Otw nak balik ke brinchang semula...terpandang signboard 'Smurf Inn Homestay'...yg ni pun ibu try booked...tp full jugak...xpelah jom kita p tgk tempatnya lain kali blh kita p...tapi jalan nak naik kesini mmg agak mengayatkan...bas mmg xleh  naik...parking kat bawah aje...

pinjam pic expedia malaysia...

Cantikkan tempatnya...nak dijadikan rezeki, ade aci yg jual2 pokok n bantal2 tshirt semua  kat depan ni...alamak...dia ade pokok2 yg ibu cari...ape lg...mmg rezeki sgt2...sbb dh pusing2 sblm ni xjumpa...ape lg...sesi tawar menawar pun bermula...last2 ibu borong 9 pot ngan harga RM50 semua skali...puas hati akhirnya dapat jugak...next entry kita up pic pokok2 tu ye...tp kat sinilah ibu beli....ngan aci tu...lupa nak snap pic aci tu...hahahahah...

So...pokok dh dapat...xkeberatan dh la nak balik...hihihihi...tp utk memenuhi hajat asben...xkan nak blk sebelum p ladang teh...jom la kita ke ladang teh boh kat ladang sungai palas...kasi puas hati anak2 beranak tu plak...



2 view kat atas tu pemandangan otw nak smp ke kilang boh...jalannya mmg mencabar...tambah2 kalau selisih ngan bas or lori angkut daun teh...sib baik supir kami terbaikkkk...rupa2nya cabaran lg besar bila dh smp...alamak ibu kena panjat tangga la...alisha dah buat muka penat...huhuhuhu...asben gagah perkasa kenalah dukung ammar...


Posing dulu sebelum kita meneruskan perjalanan...tuan badan sonyum aje sbb kena dukung...


kakak dh kepenatan panjat tangga...berehat dululah ibu...kita minum...alahai penuh betul org kat atas ni plak...ade ngan lawatan sekolah bagai...beratur punya panjang nak minum...last2 abah ajak jalan jelah...







Dah puas pusing2 kat atas tu...time nak turun plak...agak2 turun ni laju skit dr naik tadi tak...kakak selfie dulu...ambik mood...


Afrina laju aje nak turun...dia boleh turun naik suka hati dia aje...anak no.2 mmg cergas aktif mcm tu agaknya ye...kakak siap ckp lain kali xnak mai sini dh...penat...hahahhahaha...


Last pic kat bawah ni...xtau bila plak nak sampai sini...last ibu smp sini rasanya masa belajar kat itm dulu...punya lama kannnnnn....dulu rasa xde panjat2 tangga nih...smp terus aje ke kilang dia tu...



Lps dr melawat ladang teh ni...kami trus turun bergerak balik...eloklah sbb cuaca pun dh mula mendung nak hujan...dlm perjalanan turun jalan dah mula jem n hujan...kami trus gerak ke Ipoh sblm balik SP...singgah makan kat ipoh kejap kata abah...

The end...

Wednesday, 15 November 2017

Cameron Short Getaway - Day 01 Part II

Baiklah...sambungan entry sblm ni...lps siap bersihkan badan semua...ammar uzair plak lena diulit mimpi bila dh sejuk2...so kami pun makanla ape yg ade dulu...sementara tunggu adik ammar bangun...suasana kat luar agak kelam berkabus n opkos sangat sejuk...sbb baru lepas hujan...

Elok dah dekat nak pukul 6ptg...ammar uzair bangun dr tido...kami gerak turun ke kawasan 'Kea Farm'...sbb ibu nak jugak p tgk guesthouse dia tu...walau xleh check-in pun nak jugak ambik2 gambar...n dah kebetulan ada pasar kat situ...so bolehla cari ape2 makanan or jualan pokok2 ke...hehhehe...

Jalan agak sesak jugak...ramai orang tertumpu ke situ...katanya antara kawasan yg murah n banyak pilihan kalau nak beli buah stoberi or ape2 produk cameron nih...kami cuma jalan2 n beli ubi keledek rebus  n stoberi coklat utk makan2 di jalan...mmg sedap n manis ubinya...makan plak dlm suasana sejuk tu...hmmmm mmg best...so kami makan2 sambil lepak kat kea farm guesthouse tu...sblm nak gerak ke pasar malam plak...

jalan agak becak...sbb br lepas hujan




jalan nak ke guesthouse...depan tu ladang stoberi

ade jualan pokok2...tp xde pokok yg ibu cari

cantikkan guesthouse dia...ade taman kat depan


budak ni suka la boleh lari sana sini...
Dah puas pusing2 n jalan2 sepanjang kea farm tu...kami pun bergerak ke pasar malam plak...tapak pasar malam dh berubah, jadinya utk ke pasar malam...kena turun ke bawah menghala ke tanah rata dlm 2km...xjauhla kalu dr hotel titiwangsa tu...jalan ke sg.ruil...terletak sebelah kanan kalu kita menghala ke tanah rata...

Tapi disebabkan jalan sesak n agak susah nak cari parking kete...maka kami decide xyah turunlah...lgpun cuaca dh mula hujan renyai2 balik...ibu xsusah hati sgt pasal dinner...sbb kami ade kupon steamboat...kalu rajin blh turun makan aje...so niat nak jln2 kat pasar malam terpaksa dibatalkan...balik bilik rehat n makan2...esok nak sambung jalan2 lg...

to be continue...

Tuesday, 14 November 2017

Cameron Short Getaway 2017 - Day 01 Part I

Cuti weekend aritu....plannya tokma & tokbah nak datang umah kami...tp last minute ade hal lain...jadinya...kebetulan ibu abah dah apply cuti...jomla kita p release tension sblm cuti sek mula...nanti nak balik ganu plak...sblm tu baik kita p trip mana2 yg dekat2...coz adik ammar pun baru baik demam...

Disebabkan dah agak lama xpergi cameronlast singgah pun masa 2015 lps balik raya, itupun xstay...sambil lalu aje...ape kata kita p cameron (opkos cadangan ibu...sbb bolehla ibu survey2 pokok sama...)....rata2 yg tanya semua dah penuh utk family room...ade cuti ape ye....penuh bagai semua bilik...ibu plan nak duk kat Kea Farm GuestHouse...sbb cantik...tp fully booked biliknya...last2...dapat booked bilik kat 'Hotel Titiwangsa'......xpelah...janji dh dpt bilik yg dicari...bilik family room ngan 2 katil queen + breakfast utk 4 + steamboat utk 4 at RM290 semalam (mahal ke murah ye...xtaula, janji encik somi ok...kita on aje)...so xyah pikir pasal makan dh...so balik packing baju...anak2 kena diam2 dulu...xleh bgtau awal2 nanti kalut...

Ibu plan nak masak nasi lemak sardin je utk breakfast pagi esoknya...encik somi ckp xyah...tp mmg jenis ibu suka masak bekal ni...boleh la feeling ala2 berkelah...sesekali picnic makan nasi lemak bekal kat tepi jalan...bukan susah pun...janji sonok2 n kenyang perut...

ibu2 yg ade anak suka makan mmg akan paham kenapa kita selalu nak kena masak...puas hati bila tgk anak2 makan...kalu yg beli slalu je xkena ngan selera

ibu xsusah hati sbb ade 2 org chef helper yg boleh tolong... 
anak teruna nan sorang ni...cam biasa bila jumpa taman...lari rata2


So...lps dh makan kenyang2...bolehla berjalan dengan gumbira n senang hati...bg makan nasi lemak tu ade sbb...supaya depa kenyang n tidur lena sepanjang jalan...tp rupanya xmenjadi...makin cergas adelah...xtidur pun co-pilot semua...letih nak menjawab...bila kita nak sampai cameron...kami bertolak dr rumah pukul 7.30pg...berhenti makan almost 1 jam...n sampai cameron dlm pkul 12.30 tgh hari...semasa sampai cuaca dah mula mendung...anak2 ajak singgah butterfly farm otw nak naik ke brinchang...so sempatlah snap beberapa pic....




geram tengok kobis n bunga kobisnya...



sibuk suh ibu abah posing



Gambar ni semua...kakak2 berdua yang ambik...masing2 berebut nak ambik gambar...siap suh ibu abah posing kasih sayang...anak dah besar...kita kena jaga hati diaorg...ikutkan ajelah...janji diaorang gumbira...

Masa kat dlm butterfly farm ni pun dh start hujan renyai2...so agak sejam jugak kami duk pusing dlm ni...ade ayam, itik, angsa, semua bagai...bolehla tarik perhatian ammar uzair berlari sana sini...badan pun dah melekit...kita check-in dulu...lps tu br pikir nak ke mana plak...dengan cuaca hujan agak lebat...baik kita masuk bilik dulu...

Ok...nanti kita sambung stori lps hujan plak ye next entry...

to be continue...

Sunday, 12 November 2017

Dwarf Ruellia

alkisahnya...masa sibuk2 duk mengemas laman #ediblegarden kami bln lps...terpandangla pada satu pokok ni....cantik plak tersusun je daunnya panjang2...pokok ape xtau plak...mulanya nak cabut buang aje...tp bila duk belek2...ishhhh baik simpan dulu...kebetulan ade pasu bulat yg masih kosong berbaki...alihkan buh dlm pasu dulu...simpan nak tgk pokok ape...kalu pokok bunga pun nak jugak tgk bunganya cam mn...kalu cantik blh tambah koleksi bunga kat laman ni...

yang agak besar ade sepokok...yg lain kecik2 je lg...ambik simpan dulu...
mgg lps dia dh start kembang berbunga...cantik rupanya bunga dia...bila di google2 barulah dapat sahkan id si dia ni...'ruellia' jenis yang renek atau dwarf...slalu tgk org tanam yang jenis panjang tinggi warna purple tu...mmg rezeki sgt...kebetulan mmg duk cari bunga mcm ni tp xmau yg jenis panjang tinggi tu...rezeki plak dapat yg color putih melepak ni...



cantik kembang si putih ruellia nih...tanam banyak2 mesti meriah ni...nanti nak cari yg color pink n purple plak...kasi lengkap species dia...


rajin2lah berbunga ye...penyeri laman edible ibu yg baru...nanti kita grow banyak2...susun depan pagar...terapi mata...tengok yg cantik2...pokok2...dapat pahala...