Sunday, 22 February 2015

Taman Ular, Perlis

Cuti Taipusam bln lps xtau nak bwk anak2 p jalan mana...ronda punya ronda...kami sampai ke perlis...last2 google ape yg menarik kat perlis...terjumpa review on 'Taman Ular Perlis'....

Anak2 punya excited bila ckp ade taman ular kat sini...hmmmm apa lg jom abah kita p tgk ape yg ade...banyak koleksi ular...dari sekecil2 hingga sebesar2nya...tp semua xboleh ambik pic...pic hanya dibenarkan kat luar shj...

Tman tu pun masih dlm progress...banyak keje2 naik taraf yg sedang berjalan...lps ni mungkin lagi besar n selesa...puas jalan2 dlm tu kami sempat snap beberapa pic buat kenangan...









Sunday, 15 February 2015

Dup Dap Dup Dap...30 weeks already

Alhamdulillah...baby 'A' membesar bagai johan...walaupun ibu xcukup rehat n aktif sepanjang bln lps...rasa mcm baru aje tau pegnent...tup tup minggu ni dh 30 minggu, lagi 10 minggu aje tinggal...cepatnya masa bergerak...

Last week balik dari intensif ibu p routine check up at 29 weeks...berat ibu maintain xnaik...mungkin coz makan xteratur n jadual ibu padat sungguh...kena repeat OGTT lagi sekali at 3rd trimester...yg lain semua ok...baby 'A' aktif sungguh almost setengah jam misi nak measure fetal heart rate tuk baby 'A' pakai doppler xdpt2...baby 'A' asyik duk tendang...2x misi tukar doppler...hahahahha...berpeluh misi...nakal sungguh baby 'A'.... 

Balik dr klinik...abah ajak scan...coz berat ibu xnaik...abah risaukan perkembangan baby...so kami pun p klinik Dr.Noriah...kat situ Dr scan detail tuk tgk perkembangan baby 'A'....alhamdulillah...semua ok n normal...perkembangan baby selari dgn time frame dia...berat pun ok 1.6++ kg by week 29....jantina baby 'A' pun ibu n abah dh tau...tp biarlah rahsia dulu...kasi suprise sikit...lega ibu n abah...so.....Dr ckp ibu kena makan lebih lagi n rest byk2...maybe last month intake ibu just adequate tuk baby shj...thats why ibu xnaik berat bdn...hahahhah...klakar pun ade bila Dr ckp mcm tu...

Tp...........satu aje yg merisaukan ibu...bila di scan baru nampak presentation baby 'A'...bkn cephalic but 'BREACH'....huhuhuhuhu.....Dr ckp xyah risau lg skrg...coz baby still can moving around so dia mungkin akan berpusing ke kedudukan yg betul nanti...but by week 34 kalu xduduk betul2 lagi...haaaaaaaaaaaaa masa tu baru ibu kena risau....alamak......cam mn...ibu xde pengalaman cam ni tuk kakak2 sblm ni...semua duk elok2 je...so Dr mintak ibu repeat scan by week 34 tuk tgk presentation baby 'A'...siap pesan byk kali..."jangan p minta tuk bidan ubah kedudukan baby ye..."...huhuhuuhu....



Ape pun alhamdulillah...harap semua dipermudahkan n selamat...sape2 mummy yg ade pengalaman breach boleh share ngan ibu ye...



Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Aminn..

Wednesday, 11 February 2015

kembali belajar

Alhamdulillah...since last few months...ibu n abah kembali ke alam sebagai pelajar kembali...this year both kami decide tuk sambung study balik as PJJ di USM...knape pilih USM...coz yurannya murah n paling penting dekat ngan tmpt bermastautin skrg....

Fuhhhh...mmg mencabar bila kembali berkomitmen sbg pelajar tua ni...ngan anak2...kerja...dh dlm keadaan ibu yg berbadan dua ni...tp alhamdulillah...berkat doa semua insan tersayang disekeliling...ibu n abah berjaya harungi dgn jayanya...mekasih xterhingga utk anak2...buah hati Alisha n Afrina...berkorban kena tinggal ngan ibu n abah sepanjang kami berkampung di USM utk intensif...sampai demam2 kakak afrina....in shaa allah semoga semuanya akan semakin mudah nanti...sama2 kita doakan...

First half dah selesai...tinggal lagi second half for this year....preparation tuk final exam awal bln 6 xlama lg...huhuhhuhuhu...ibu dh risau mana ngan nak berpantang lagi...sempat ke ibu nak study anak2...baby 'A' harap2 boleh support ibu ye...sblm ni mmg bagi kerjasama yg osem gitu...behave je dia follow ibu kesana sini...hahahaha...sayang bb

Alhamdulillah...this week dh back to routine balik...sempatla nak belek2 blog semua...kalu tak pokok pun xsempat nak tanya kabar...harum sundal malam pun ibu xsempat nak snap pic dia kembang...sedihnya...ntah bila dia nak berbunga lagi...xpelah redho aje walau keciwa...