Monday, 15 December 2014

menjaga hati...

Dalam melewati usia tiga puluhan ini...alhamdulillah dengan kemurahan rezeki dan begitu banyak kurniaan nikmat dari Allah untuk diri ini...dari sehari ke sehari ibu kerap mengimbas pengalaman dari perjalanan hidup masa lalu...waktu suka, derita, kecewa, gembira...semua membina dan menjadikan diri ibu seseorang...alhamdulillah...
banyak kenangan serta pengalaman lalu yang memberikan pengajaran terutamanya dari kenangan-kenangan pahit duka dalam bersahabat, dalam hubungan kasih sayang suami isteri...bohonglah jika kita tidak pernah dilanda masalah dan derita...sebagai manusia biasa dan kerdil ilmunya...ibu pun selalu tewas dalam mentadbir parasaan sendiri terutamanya soal berkaitan dengan hati dan perasaan...
selalunya keadaan ini berlaku...bila mana di suatu pihak...mereka merasa telah banyak memberi...ttp tidak terlalu kerap menerima...atau pun kadang2 yang diterima tidak seperti yang diimpikan...

hari ini ibu ingin kongsikan perasaan seorang isteri yang terasa tidak lg dicintai oleh suaminya dan merasa putus asa untuk menjaga hatinya lg...
mengapa situasi ini sering terjadi dalam perhubungan rumahtangga...???
kita xperlulah bercerita tentang tanggungjawab atau peranan seorang suami @ isteri terhadap pasangannya...kerana ibu merasa sudah cukup banyak kita diingatkan ttg tugas dan peranan itu...malah ibu pun pernah kongsikan ttg hal itu hak-vs-tanggungjawab lama dulu...

kali ni kita bercerita tentang tuntutan perasaan @ hati...melihat kepada hakikat kejadian manusia itu sendiri...wanita diciptakan sebagai makhluk yang lemah dari segi kudrat tenaga dan emosi berbanding lelaki...sebab itulah peranan suami diberikan kepada kaum lelaki...Allah telah mengiktiraf segala kelebihan yang dimiliki oleh kaum lelaki dengan peranan serta tugasan yang berat...dan kaum wanita yang bergelar isteri mmg sedia akur tentang aturan fitrah itu...menerima kehadiran lelaki sebagai suami bagi melindungi, menyayangi serta mencintai, mendidik kaum yg lemah ini sesuai dengan fitrah kejadiannya...

dengan fitrah serta kemampuan yang terhad...kaum wanita zaman kini memegang begitu banyak peranan dalam rumahtangga sehingga kepada masyarakat...malahan dengan fitrah kejadian itu juga Allah mengangkat martabat isteri sebagai pendamping serta pelengkap bagi seorang suami...segala tuntutan rumahtangga disempurnakan tanpa ragu...
namun kadangkala...isteri dirumah itu turut tewas pada bebanan perasaan...leteran itu adalah sesuatu yang keluar dari jiwanya ketika dia merasa kosong dan tidak berdaya untuk berbuat apa2...luahan perasaan itu sekadar ingin menyatakan apa yang terbuku dihati...janganlah suami meremehkan atau membuat anggapan bahawa isteri itu tidak matang...bukankan isterimu itu penyejuk hati serta mendatangkan ketenangan jiwa apabila bersamanya...maka adillah menilai emosinya saat itu...

apabila setiap kali membelai jemari isteri ataupun tiap kali mengucapkan perkataan sayang...tidakkah terfikir engkau sewenang-wenangnya membiarkan saja isteri tercari2 dan ternanti2 apa sebenarnya dia untukmu? siapa dia dihatimu? adakah kehadirannya benar2 memberi bahagia dalam hidupmu? atau adakah kehadirannya sekadar melengkapkan harapan dan impianmu semata-mata?

sudut pandangan kita berdua berbeza...kerana fitrah penciptaan kita juga berbeza...raikanlah setiap perbezaan itu...emosi isteri cukup rapuh sebenarnya...jangan nanti ia tidak mampu lagi untuk menjaga hatinya...perasaan itu kurniaan-NYA dan milik-NYA...sama2lah kita menjaga agar ia sentiasa dibawah rahmat serta kasih sayang-NYA...




Tuesday, 9 December 2014

seri kuning oren...


Balik dari penang ahad ari tu...tgk2 ade kembang si zinnia kuning oren ni...first time kembang elok...last time musim kemarau dia kembang ibu plak tinggal..kering abis...subhanallah...cantiknya...

Mmg kena simpan utk buat benih...coz tinggal sepokok ni aje yg berjaya hidup n berbunga...alhamdulillah...kalu xsilap ini jenis 'cactus zinnia'...betul ke tak...tuan kedai KBB...hehehhehe

Last order dh sampai...ibu je blm berkesempatan nak semai...sibuk sikit skrg ni...nanti nak semai benih zinnia baru plak...tungguuuuuuu...

sementara ni...layan dulu si kuning2 ni....


Hepi Gardening....

Tuesday, 2 December 2014

This time...at 19 week

Alhamdulillah...tup tup dah 19 mgg usia bb ibu...ohh cepatnya masa berlalu...berdebar plak nak tgg detik ketibaan masa ITU...hahaha...itulah lama sgt bertapa...dh cuak...senang mcm sebelum ni ke...or mcm mn ye nanti...Ya allah permudahkanlah sprt sebelum ini...blh klik sini birth-story-my-doter...

Oklah...xnak risau2...nak enjoy dulu moment2 preggy ni sepenuhnya...betullah mcm mak2 kita duk cakap setiap anak mesti xsama pengalamannya...beruntungnya ibu2 yg anak ramai...mesti lg banyak pengalaman mrk...'semalam entah mcm mn abah blh plak tiba2 ckp...'kan best kalau kita ade 7 org anak'....hahhhhhh...'7 org anak'...mcm mn nak cukupkan 7 tu...sempat ke ngan ibu yg dh lewat ni...huhuhuhu...abah rileks je...'rezeki tu semua rahsia Allah...kalau dh Dia nak bg xde halangan yg boleh ubah, mn tau tahun2 dpn ibu pregnant kembar 4 trus...'.....hmmmm kalau betul...aminnnnnnn

Untuk kali ke-3 ni...alhamdulillah...ibu xdelah alahan yg teruk sgt2...first trimester tu almost 2 bln jugak ibu xmasuk dapur...kali ni ibu cukup sensitif dgn bau...xboleh bau pelik2 sikit...wangi terlebih pun xboleh...hahahahha...sampaikan parfume n deodorant abah pun ibu buang...lagilah plak bau peti ais...asal anak2 buka peti ais ibu berlari ke depan...bertambah lg kalau bau org menumis....alahai dugaan...

Tp bab makan alhamdulillah...boleh makan n bertahan xmuntah...cuma selera tu memilih sikit...nak mkn yg western2 or makanan yg xbertumis...kalau sebelum ni ibu cenderung pada makanan yg manis2...kali ni plak nak yg masam2...emmm...itu yg abah ckp kot kali ni bb boy kot ibu...hmmm...ibu xkisah...asalkan sihat n dipermudahkan...semuanya rezeki dr allah...

Kali ni first time ibu ade buku pink...utk kakak2 sebelum ni xmerasa ibu kelek buku pink gomen tu...kakak alisha pakai buku HUSM...kakak afrina plak ibu checkup kat private buku putih...so kali ni...ibu saje p klinik kerajaan coz nak merasa jugak kelek buku pink yg ramai ibu2 ade...hahaha...lupa plak nak snap pic buku pink ibu...xpelah semua sama jekan...blh agak dh rupanya...

Last week 2nd time TCA ibu...yg lain semua ok....tp bila masuk bab berat...mak aiii...2kg naik dlm sebulan ni...dah kena warning ngan kakak misi...huhuhuhuuhu...selera kena jaga jugak ye...itulah mslhnya asyik rase lapar memanjang...cam mn...Hb plak borderline...hmmmm...ibu dh makan supplement dh...tp turun jugak Hb nya...cam mn...

Cerita bab supplement ni...mcm dulu2 jugak...ibu just ambik 2 supplement tuk ibu n bb selain dr susu...'Pramilet' ngan 'Neurogain'...yg neurogain ni doc masa kat HUSM dulu rekemen...alhamdulillah mmg membantu...so utk adik bb kali ni ibu ambik yg sama jugak...bg adil...

yang ni utk ibu...
neurogain utk adik bb
Oklah...cukup utk kali ni...ibu byk agenda lain nak buat lg...ujung mgg ni berkampung di penang lg...tinggal kakak2 umah tok mi...huhuhuhu...harap adik bb membesar dgn sihat n selamat dibawah lindunganNYA...amin...utk kakak...sabar menunggu adik anda...




Saturday, 29 November 2014

lada solok

Haaaaa....2 mgg lps agak sibuk sikit...xsempat nak belek2 blog...ari ni baru ade kelapangan. nak update pasal pokok cabai last time...sib baik musim hujan kena tinggal pun xlayu mati...alhamdulillah masih membesar dgn jayanya...dh ade yg keluar hasil...xsabar nak tgg petik...jom jamu mata...

buah sulung...

bunga kembang...

cepat jugak besar pokoknya...ibu siram ngan air ikan n kepala ikan bilis campur ngan hampas teh...

Monday, 10 November 2014

Laman depan umah n ulaman kami

Ape tajuk entry ibu kali ni...haahhaha...xkisahla...janji nak hapdet skit laman sejemput kat depan umah ni hah...selagi xdiambil org...bolehla ibu menumpang bercucuk tanam ape yg patut....dah nama pun tanah rezab bahu jalan...

Daripada terbiar naik semak samun aje...baik kita manfaatkan ye idok....ade jugak hasil2 yg boleh dikongsi ngan jiran2...memang berbaloi...jiran sebelah tanam pisang, labu manis, pokok janggus ataupun pucuk tere...kiranya jiran pun sporting pakat tanam2 n tukar2 ulam...yg paling penting jimat belanja n suami hepi...hahahahahahah...

Jom tgk ape ulam yg  ade kat umah ni...


kalu ade yg sempat masak...alhamdulillah

kadang xsempat tgg masak...yg ni pun dah boleh ambik buat ulam cicah budu

xpayah beli pucuk ubi dah...siap2 tanam...pucuk ubi ni memang khas tuk makan pucuk dia...batangnya putih

ulam raja ibu dah jadi juara dh pun...naik meninggi xnak kalah ngan pokok ubi kayu

mcm2 ade...kuchai siap berbunga2...

haaaaa...yg ni kita close-up daun selom ibu...satu pot je pun tp berbaloi...yg pasu kat celah2 tu pudina n cekur

yg ni plak ibu baru semai...anak pokok cili solok...

jangan xtau...pucuk kari ni pun sedap dibuat ulam...dipercayai boleh jadi ubat kencing manis

Saturday, 8 November 2014

Update bunga-bungaan musim hujan...

Assalamualaikum...

Lamanya dah xupdate pasal pokok2 sekalian...xde kerajinan nak menyusun2 n membelek2 pokok...smlm barulah ade tenaga lebih skit (coz dah xtahan tgk laman mcm tonkang pecah dh...kesian kat pokok2 semua...kekurangan kasih sayang dh brapa lama...)

Sambil co-gardener duk susun2...sempatlah ibu snap beberapa pic pokok yg berbunga...hmmm walaupun masih xpuas hati ngan susunan pokoknya xpelah...nanti co-gardener membebel plak...dah nama mintak tolongkan...redha ajelah dulu.......huhuuuhuuuuuu....xleh banyak komen...




antara kembang zinnia yg paling ibu suka...xputus2 ibu tanam...memang berbaloi tanam zinnia...benih dari KBB...thanks diana





ni plak ros memang rajin sangat2 berbunga...skali keluar tunas baru bertangkai2 bunga baru muncul...tapi hujan2 ni bunganya xbertahan lama...kena potong n ambik simpan...ibu ni kata nak buat 'potpuri' bunga ros...blum jadi2 lagi...tgg hormon stabil betul2 dulu...

ni plak rupa laman kat pagar depan umah...hmmmmm...dh jadi rupa ini...xde sentuhan kasih sayang...nantilah ye...pokok2 sekalian...

udah xtau rupa ape...bercampur2 dah deme sekalian...


Hepi Gardening...

Monday, 3 November 2014

Dapur Berasap

Akhirnya...setelah lebih kurang 2 bln lebih dapur umah kita xberasap...mlm semalam ibu dpt energy lebih utk turun ke dapur....
Kesian anak2 n en.somi...muka pun dh mcm muka nasi goreng, nasi kandar n yg seangkatan dgnnya semua...al maklumlah...ibu xsihat nak masuk dapur...(nanti cerita alahan kita masuk entry lain...)
So smlm...balas dendam dh lama xmasak...request dr anak tekak ibu...nak makan 'spaghetti'...hahahah...skali mintak western plak...en.somi ok jelah...

Resepi ibu mudah n simple aje...cuma pastikan semua bahan adlh segar...meh kita tgk cara mudah n ringkas nak masak spaghetti sendiri kat umah...

Bahan-bahan:





1.  Haruslah kena ade spaghettinya...xkisah brand ape pun
2.  Tomato segar - 6-7 biji bergantung pada size 
3.  Baby carrot
4.  Capsicum - mix color
5.  Mushroom
6.  Bawang besar - 1 labu
7.  Olive oil - utk menumis 
8.  Daun kemangi - haaa yg ni dr laman sendiri, wajib ade
9.  Sos prego tradisional - 5 sudu besar
10. Daging cincang - optional kalu xde pun xpe...
11. Mix herb - sikit aje, ibu pakai yg lebihan en.somi buat marinate lamb dia last time
12. Perasa - secukup rasa


Cara masak:


Sebelum kita mula nak masak spaghetti...ibu nak crita cara2 nak buat tomato puree sendiri 'homemade' blend kat umah sendiri...esp utk org2 yg ade tanam tomato sendiri...ibu dah lama xtanam tomato nanti tgg mood gardening datang blk...



rendam tomato lam ais supaya mudah untuk tanggalkan kulitnya nanti
buang kulitnya semua...sbb kulitnya susah nak di digest



bijinya plak kalau xdibuang akan menyebabkan puree kita ade rase sedikit pahit


siap tomato n baby carrot utk diblend

1.  Potong silang hujung buah tomato n rendam dlm air panas selama 3-4 min
2.  Angkat tomato n rendamkan ke dalam mangkuk yang berisi ais @ air sejuk...
3.  Bila dah nampak kulit buah tomato terbuka...boleh ambil keluar n buang kulitnya..
4.  Potong buah tomato kepada 2 bhgn...keluarkan bijinya...(utk buat puree tomato...kita      xpakai kulit & bijinya)
5.  Untuk kali ni sbb tomato xbanyak...ibu campur ngan baby carrot sbgai tambahan rasa 
6.  Blend halus...then boleh gunakan trus

Ok...dah siap puree kita...boleh sambung masak:


1.  Panaskan minyak n tumis bawang yg dah dipotong dadu sehingga naik bau n kekuningan              
2.  Masukkan mix herb sedikit...tumis sehingga baunya semerbak
3.  Masukkan daging ataupun jika yg minat seafood boleh masukkan skali - since ibu xsempat beli seafood so just guna daging yg dh ade.
4.  Tumis sehingga semua mesra n daging agak masak...
5.  Then...boleh masukkan puree homemade kita...
6.  Reneh sampai mendidih...boleh tambah perasa garam  n sos prego secukupnya
7.  Dah agak puas hati dengan kepekatan kuahnya...boleh tambah sayuran lain
8.  Ok...bila dh puas hati...tutup api...boleh trus hidang...yeeeeee
9.  Sebelum tu...potong halus daun kemangi n tabur di atas...terangkat aromanya...


Yeeeee...boleh makan dah...
nak interprem jugak chef kenit ni...bersemangat bila tgk ibu semangat kat dapur...siap pakai glove yg xtahan tu...anak oh anak..

Wednesday, 29 October 2014

it is 3rd time...

Past few years, ibu alwez wondering it is suitable time for us (esp kakak n adik)...tuk terima kehadiran baby baru...huhuhuhu...

Ibu yang lebih xbersedia sebenarnya...bila dipikirkan jarak kakak n adik yg sangat rapat (setahun seorang...) huuuuuu penatnya masih terasa, kasih sayang tu rase mcm xcukup untuk dibahagi-bahagikan lagi...mengandung sorang2 plak time tu...berjauhan ngan abah...ibu need time...but now dah terlebih 3 series dh ni xboleh tangguh2 lagi...

Tapi bila diperhatikan bila kakak n adik makin membesar...berkawan n bermain n belajar bersama...ibu syukur teramat...betullah hanya Allah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita sedang kita tidak mengetahui...perancanganNYA memang terbaik...now diaorg dah jadi best buddy...kadang xpeduli pun kat ibu n abah...huhuhuhu...syukur dikurniakan anak2 yang amat baik n mudah diuruskan...

Now after almost 5 years ibu bertapa...ALHAMDULILLAH....syukur yang teramat amat dengan penghargaan serta penganugerahan buat kali ke-3 untuk ibu n abah...sungguh xjangka...rezeki datang tanpa diduga...syukur kerana terpilih lagi untuk merasai nikmatMu yang satu ini...harapan semoga semuanya selamat serta dipermudahkan...amin

Kecut perut jugak sebab dah lama bertapa...kali ni mcm mn agaknya...but lucky ibu kali ni abah ade bersama...so ibu ade teman...tambah plak 2 orang doc kenit yg akan jaga ibu...nikmat Allah yag mana yang engkau dustakan....

Tadaaaaaaaaaaaaaaaa....perkenalkan 'little lemon' inside me...kakak dah xsabar nak jumpa...tiap2 malam tanya bila baby nak keluar dari perut ibu nih....lambatnya...


scan masa 7 mgg...nak confirmkan kehadiran bb...
scan masa 13 mgg...doc ckp bb tgh azan...masa ni kecik lg so still boleh nmpk the whole body moving around...
In shaa Allah...jika semua dipermudahkan...kakak2 akan boleh peluk cium adik bb ujung bln 4 tahun depan...amin...


Saturday, 25 October 2014

Jeruk Asam Boi

hahahha...semalam dah kongsikan dlm FB...ari ni kita sambung crita kat blog plak...cerita jeruk..

2 mgg sudah...kerap org duk upload pasal jeruk mangga n asamboi ni...nampak mmg 'menggiurkan'...dalam keadaan ibu yg xberapa nak berselera ni nampak pic2 jeruk mcm tu mmg teruja nak cuba buat...dah nak beli yag org jual tu katanya xberapa elok sgt tuk kesihatan...baik buat jeruk sendiri...kalu kat umah kampung...tok ma suka buat jeruk ngan air lada (masak cabai kering ngan gula kerek n cuka tu...) pehhhh mmg best...esp kenakan ngan buah nenas...sedapnya....

so...pagi2 kemarin ajak abah p pasar pagi...cari buah pelam muda...tp xde...jumpa yg agak2 kuning dh...tp kakak tu ckp buahnya masam elok tuk buat jeruk @ mencicah...hmmm oklah kita blk try dulu...

ape lg...balik2 trus proses buah pelam tu dulu...siap2 potong nipis2 n campur gula ngan asam boi, ibu lupa beli cili padi tgk2 stok yg kat umah dah xde, tinggal sikit aje, so xde berasala sgt pedasnya nanti...xpelah....simpan lam peti ais dulu...ptg kita tgk hasilnya....

tadaaaa.............meleleh air liur...


ibu siap jeruk ngan biji2 dia skali...
xrugi buat sendiri...sedap rupanya...nanti nak try buat ngan epal hijau plak...cam mana rasanya...

Sunday, 19 October 2014

Pangkor Island 2012

Semalam sembang ngan tok ma...katanya ayah ngah ajak p jalan2 'Pulau Pangkor' cuti sekolah nanti...emmm mmg teringin nak p pangkor lg...last time p rase xpuas mandi laut...tp bulan depan n seterusnya ibu n abah sgt2 busy...jadual full...cam mn

Ibu plak kesihatan xberapa nak best...abah dh muncung tau sgt ibu mmg tergedik2 nak p jalan2...huhuhhuhuhu...

Xpelah jom imbas kenangan sikit masa p jalan ke pangkor 2 tahun sudah...memang penat ngan anak2 kecik semua lagi...tp best mandi laut...xnak naik...adik na yg kecik tu pun menyelam mcm anak itik...









Banyak keje xsetel lg...xleh p jalan2...huhuuuuuuuuuuuu...

Saturday, 18 October 2014

Daun Selom a.k.a Oenanthe javanica


Ibu baru cuba2 tanam pokok selom ni...coz ibu mmg suka buat ulam makan laksa...so baik tanam sendiri senang tiap kali nak makan dh ade depan mata....abah siap perli2 lg...lps ni semua sayur yg ade kat pasar ibu tanam...rugilah pak cik2 jual sayur kat pasar tu...

tengokkan pada progressnya, alhamdulillah dh tumbuh tunas dh...walau baru tanam 1 mgg...oklah 1 pot dulu...lps ni boleh tanam lagi banyak...pot kosong pun ade banyak...tunggu nak diisi aje...

dah sembang2 pasal selom ni...jom kita tgk ape khasiatnya sikit2...dikatakan mempunyai kandungan air yg tinggi (91.6%)...so air rebusannya amat baik utk melegakan gejala demam selsema, selain tu batangnya boleh digunakan untuk meredakan bisa gigitan haiwan berbisa dan bisul. buah selom pula baik untuk mencuci usus...so sape2 yg ade masalah gangguan usus amalkanlah makan ulam daun selom ni...


Wednesday, 15 October 2014

Report kakak

Assalamualaikum...

Lama dah xupdate blog ni...tgk saje je...xde mood nak menulis...ni pun crita dh lama baru ade kerajinan nak menulis...last month kakak alisha exam for d first time, bila dah masuk KD 5...last year KD 4 xde exam lagi...

so tibalah hari penganugerahan report a.k.a. perjumpaan ibu bapa n guru kelas...bangun pagi2 lagi so excited nak p school...kejut adik bangun suh mandi siap2...around 9 kitaorg smp sek...dah penuh ngan parents yg terlibat....

tiba giliran dia...malu2 bila cikgu Ina (Guru Kelas Inab) tegur...nah ini dia report kakak...


alhamdulillah...u doing well kakak...we all proud of u...walaupun dapat no.7 but still make me hepi...next time target utk dpt lebih baik lagi...overall kakak punya performance n behaviour dlm class BAIK...pandai berkawan n pandai bertolak ansur n berdikari...

Next year dah masuk pra 6 tahun...akan pindah ke bangunan lain dh...pembelajaran pun makin tinggi sikit...hafazan pun makin banyak...ibu n abah doakan kakak jadi anak yang bijak n cemerlang dunia akhirat...amin...

otw balik senyap je dlm kete xmacam waktu nak p ambik report...."knapa kakak senyap je..."...."kakak sedih la ibu...sbb dapat no.7 je..."....ooooooooooooo alahai sedih rupanya...xpelah tu maksudnya usaha xcukup lg...kena banyak menulis n baca lagi....kita cuba next year plak....ok sayang...

Luv u so much...

Wednesday, 10 September 2014

Si putih salju...

haaaa....ini plak ibu nak kongsikan pic bunga yg ibu pun xtau nama ape...ambik kat umah tok ma masa blk dulu...dah bercambah2 n berbunga dengan jayanya...ni antara koleksi bunga bebawang ibu yg ade kat laman...lily n harum sundal malam masih xmau berbunga2 lagi...xtau kenapa...pokoknya rimbun tp xde bunga...almost 2 years dh pelihara...xpelah belum ade rezeki nak keluar bunga...

tengah mencari yg color pink...dah ade tp belum p ambik lg...next week blk SP nak p ambik...mesti cantik kalu mix putih ngan pink...hmmm xsabar plak rasenya...



masa ambil ni bln lepas...skrg dah makin merimbun n xputus2 berbunga...rajin jugak spesies pokok ni berbunga...bertambah ceria warna laman kita...


nanti kita dapat yg pink tu...kita mix kan colornya...mesti lagi ceriakan...


Hepi Gardening...

Wednesday, 27 August 2014

Pegaga ulam kampung



Ibu memang suka ulam pegaga ni...mmg peberet...selain boleh makan mentah, buat urap, boleh juga buat masak lemak cili padi jika teringin nak ubah selera...
Tapi yang paling best...adalah makan yg kita tanam sendiri...fresh n bebas racun...bila teringin trus boleh petik kat laman...
Entry ni ibu nak jugak share ngan semua khasiat daun pegaga ni...dulu masa kecik2...sek rendah...ibu ade masalah buah pinggang sikit...tiap2 bln kena p hospital...menurut cite tok ma...ade org kongsikan petua supaya bagi minum jus pegaga utk mencuci buah pinggang...alhamdulillah berkat kesabaran tok ma...ibu totally sihat sejahtera....berkat usaha & doa seorang ibu + izin Allah SWT...
Selain dari elok utk mencuci buah pinggang kita, daun ni juga sangat bagus bg ibu2 yang lepas bersalin...sangat berkesan bagi mengecutkan peranakan...boleh dibuat urap atau jus semasa dlm pantang...alhamdulillah ibu pun amalkan juga yg ni...berguni2 la en hubby belikan pegaga ni masa ibu lam pantang...
untuk rawatan kecantikan plak...boleh blend lumat daun pegaga ni or tumbuk pun boleh...lps tu campurkan dengan bedak sejuk...dikatakan boleh menghilangkan bintik2 hitam kat muka...ibu blum cuba lagi...nanti lps ni nak cuba jugak...dah ade banyak stok daun segar ni...mana tau lebih gebu kulit muka lps ni...heheheheh
so...itu antara khasiat yg paling significant yg ibu tau ttg daun pegaga ni...sape2 rakan yg tahu kegunaan or khasiat lain sudi2kan kongsi di ruang komen bawah ye...sharing is caring...


Hepi Gardening...


Monday, 18 August 2014

sana sini zinnia lagi...

waaaaa....semua zinnia ibu dah kembang berseri...ingat lagi post yang dulu masa bulan puasa pasal zinnia ibu yg kekeringan sambut-ramadhan-kareem-with-zinnia....so...kali ni ibu pastikan zinnia ibu semua sihat sejahtera...dan inilah hasilnya....cukup untuk puaskan hati ibu...alhamdulillah semua warna kembang cantik...

siap jiran dah cop nak mintak kalu ade benihnya nanti...ok sabar ye...nanti kita kongsi2 supaya laman kita semua segar n berseri ngan warna2 zinnia yang menarik ni....ibu suka zinnia sbb bunganya kembang tahan lama...puas kita dpt belek dia...tiap2 ari duk belek yang sama je...suka hati....

jomla kita layan warna2 yang menarik ni...walllllaaa....

oren garang...

putih  susu...

kuning cair...

merah terang...



semua color berseri2...kalu tanam lagi banyak ni mesti lagi meriah laman

hahaha...berangan cam zinnia valley plak kat tengah taman ni...