Monday, 14 July 2014

Listen Listen Listen Drs

Ni cerita betul yang ibu jumpa masa ''Blogwalking''....jalan2 nak cari resepi tuk berbuka, skali terjumpa post ni plak...dah baca rase menarik plak tuk share...original post dia kawan2 blh klik link ni ye...storienya

Teringat slalu kalu p klinik mcm tulah slalunya...kalau jumpa Drs yang detail ok alhamdulillah...tp kalau jenis cincai nak pulak tgh stress ke tension ke penat ke...hmmmmm nasibla...kadang Drs ni ade yang jenis take for granted...''no explanation just only medication'' bcoz we have to pay for that medication, and they only want our money....kejam tak kenyataan ibu ni...mesti ade Drs yg marah bila baca ni...xkisahla janji ni blog i kan...u nak u tulis la lain...

Kadang Drs ni kena paham kita p jumpa Drs bukan nak kan ubat sgt...kalu dah tahu puncanya kami blh p trus beli je ubat kat farmasi or ambik prescription trus p kaunter beli ubat...senang crita n jimat masa...tapinya kebanyakan masanya kami nak jumpa Drs coz we need some explanation, advice or suggestion utk kami hadamkan...kalau xde poblem kesihatan xde org nak p menghadap Drs...n bukan semua patients tu buta huruf n xnak mencari info...lagi kesian kalu tgk makcik pakcik yang tua...mrk pun berhak untuk tahu or diterangkan ttg any condition/procedures/medication yang diberikan kpd mrk....ade my relative yg sakit n warded smp seminggu bila ditanya xtau ape keadaannya...xpernah diberitahu...darah ambik sokmo katenya...tp xde sape pun bgtau resultsnya....kesiannnnnnnnnnnnkan



so for those 'Medical Officers/Medical Practitioners' moral of this story...''LISTEN TO ME DR...IM TELLING U SOMTING...N I NEED UR EXPLANATION NOT ONLY UR MEDICATION OR TERMINOLOGY''

So bacelah sendri crite ni...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt.

Skrg ni teman tgh keje kat kecemasan...Dua bulan teman kat situ...penat betul rasanya..ye lah, mana taknya..semua kes kecemasan, asyik nak cepat je...tak boleh buat keje lambat2..dah la tu, kena perah kepala buat diagnosis cepat2...kalau tak patient makin menimbun kat kecemasan, nanti ramai yg kena tunggu lama kat kecemasan...kesian pulak...

Alkisahnya bila jadi Dr kat kecemasan ni, memandangkan kerja kena cepat dan efficient pada masa yg sama, para Drs kena cekap pilih informasi mana yg relevant, yg diberi oleh patient supaya kita boleh faham cepat apa yg berlaku pada patient..So, memang adakalanya informasi2 yg tak berapa relevent tu, teman kadang2 buat tak endah saja dan concentrate pada benda yg penting. Contohnya lah, kalau patient complain sakit dada, dan pada masa yg sama dia bagitau matanya rasa kering...sudah tentu teman akan concentrate pada simptom sakit dada, dan akan make sure ECG dibuat untuk pastikan sama ada patient tu sedang mengalami heart attack atau tidak...Simptom mata kering yg tak berapa specific tu mungkin hanya akan diteliti selepas teman dah pasti tidak ada perkara 'life threatening' yg patient tu sedang hadapi waktu tu...

Having said that, baru2 ni ada kes kecemasan kelakar yg teman nak share..Bila teman pikir2 pasal kes tu, mesti teman akan tersenyum dan menginsafkan teman agar jadi org yg lebih humble dan dengar.....betul2 dengar apa yg patient nak cuba cakap pada teman...

Hari tu ada seorang apek ini dlm limgkungan umur 70 lebih dtg ke kecemasan, dia datang jauh dari Karak, Pahang...anak2 dia bawak dia ke kl ni...sbb diorg tinggal kat sini...so senang la nak jaga bapaknya...

Kata anak2nya, apek ni tiba2 saja develop slurring of speech dengan severe giddiness sejak dari malam semalam...hmm, apabila dengar saja 'slurring of speech' tu, semestinya mana2 Dr pun akan risau pasal stroke...jadi teman pun bersungguh2 la check apek tu, suruh dia angkat tangan, angkat kaki...angkat kening, senyum...(ye, kalau org kena stoke, sebelah mulut akan senget sebelah, so kira senyum sekerat aje la)...bila dah check semua, nampak mcm apek ni kuat je...takde pun lemah separuh badan...senyum pun hensem lagi...siap cakap kat teman "ini semua gigi original tau..bukan tipu punya" hehe...okay lah uncle...lu pakai colgate ka, gigi banyak kuat...

Tapi bila bercakap memang bunyi mcm lidah ketat...Itu aja yg teman jumpa...tapi memandangkan senior teman yg mula tengok kes tu pada awalnya dah order CT scan utk tengok otak, jadi patient tu pun dihantar utk CT scan...dan spt yg dijangka kan, memang CT scan tu normal...tak nampak mcm stroke pun...so teman pun sembang balik dengan apek n anak2nya..

Kata uncle, 2 hari sebelum dia ke kecemasan..dia terseliuh tangan...jadi dia pegi ke klinik untuk terima injection....balik aje dia di rumah, tetiba dia tersedu2....lama dia tersedu2....pastu dia pegi balik ke klinik tu, klinik tu bagi ubat untuk dia...2 jam lepas makan ubat tu, tetiba lidah dia jadi ketat and dia rasa mulut kering....haus sangat...kepala mula rasa pening.tapi takde lemah separuh badan ke...kebas ke..semua takde...

Hmm...teman pun naik pening dengar cerita dia...masa teman dengar cerita apek tu, yg teman risau 2 benda...ubat apa yg klinik tu bagi...dengan pasal lidah ketat apek tu....teman masih risau kalau2 ada penyakit saraf lain yg apek tu ada...and teman tak peduli sgt pun pasal apek tu cerita yg dia tersedu2....and pasal mulut kering dia tu...

Kebetulan masa tu, anak dia ada dekat teman..kejap2 bapak dia mintak air...kejap2 air....yg terlintas kat fikiran teman masa tu, ish apek ni ada diabetes ke....apa hal asyik nak minum air je...

Yang teman lega sgt masatu, tetiba anak dia kata dia ada bawak ubat yg klinik kat Karak tu bagi kat apek tu..teman pun tengok...."Chlorpromazine" nama ubat tu...Terbeliak mata teman menengokkan ubat tu....mana taknya...ubat tu ubat utk penyakit mental Schizophrenia!! teman pun tengok balik pada anaknya....make sure yg tu ubat yg betul diberi oleh Dr di pahang tu...beriya2 anak2 kata..itulah ubat yg apek tu dpt haritu....teman pun bisik "Bapak u ada penyakit mental ka...cakap sorang2 ka..."

Anak dia pulak yg terbeliak memandang pada teman..."Haiyoo....takda la....apa pasai, itu ubat org gila ka?"

Teman tersenyum..."ya..tapi saya pun tak tau kenapa itu Dr kasi dia ini ubat...takpa, sini ada nombor telefon klinik tu, nanti saya telefon sekejap"

Teman pun telefon la klinik kat Karak tu...mcm2 benda main kat fikiran teman waktu tu....nasib baik ada Dr kat klinik waktu tu...tapi malangnya,bukan Dr yg merawat apek...Dr lain pulak yg cover...

lepas teman memperkenalkan diri, teman pun cerita psl apek tu...Dr tu pun bagitau daripada record mmg uncle tu ada datang 2 kali...sekali pasal sakit tangan...masa tu, Dr yg merawat bagi injection Voltaren (pain killer), tapi malang sekali lagi...masa apek datang utk kali kedua...Dr yg merawat tu hanya rekodkan nama ubat yg diberi je...tak ditulis pulak diagnosis atau sebab ubat tu diberikan...and memang betul ubat Chlorpromazine tu la yg diberi pada apek...

Yang peliknya, ubat tu hanya diberi utk 3 hari...pelik kan...kalau apek tu betul2 gila...dah tentu kena bagi ubat tu bertahun2....huwaaaaaaaaaaaa!!!teman nak nangis waktu tu...betul2 tak tau apa kena dgn uncle...lepas berhempas pulas teman tanya mcm2 kat Dr locum tu (Dr tu pun agaknya dah berpeluh2 menjawab soalan2 teman...kesian dia...dah la tak tau apa2 psl patient tu), teman pun was already on the virge of giving up and saying good bye...

Teman: Well, thank you very much la for helping me out here..

Dr: Sorry, for not being able to help much...But there's no documentation here of why the medication was prescribed

Teman: Yeah.....what to do, maybe I will have to call later when the other Dr is in then...haiyo....I dont know what to do la...so pening...the only thing that the patient told me was that, he had some hiccups then he went back to your clinic for the 2nd time (dengan nada putus harapan)

Dr: Wait a minute...he had hiccups??

Teman: Yeah...why?

Dr: Oh i see!!then maybe that's why la the Dr gave him Chlorpromazine!! sometimes we give short course of that medication for hiccups!!

Teman: Oh really????!!! I've never heard of it!!

So basically, teman tak pernah tau pun yg kalau tersedu ni boleh diubati dgn ubat Schizophrenia....hehe....hampeh..(yep, I still have got sooooooooooo much to learn!!) ...so, lepas thanking the Dr profusely, I put down the phone dengan rasa kemenangan yg puas! Yes, finally, I got the diagnosis!

Apek tu sebenarnya sedang mengalami side effecst of the antipsychotic drug...which is called 'extrapymidal symptoms' (boleh google ye) and simptom2 nya adalah seperti slurring of speech,dry mouth (hence the thirst and continuous drinking of water*slaps forehead*), giddiness, agitation and macam2 lagi....and to think that I was trying to just disregard the non specific symptoms that the patient was trying to tell me! MasyaAllah..thank you for saving me from committing such crime!

So, dapat je diagnosis tu (dengan rasa ala2 puas mcm dpt solve misteri dlm cerita CSI) , teman terus je bagi antidote pada ubat antipsychotic tu...and Alhamdulillah...after about half an hour...the patient dah boleh cakap dengan bunyi yg jelas....no more slurring of speech!!! ;))

It's really satisfying seeing patients improving in front of your very eyes...but of course the earlier part of looking for the root cause is a real headache la...but i guess..it's worth all the effort that you made!

Note to self and to all who inspire to become doctors :

- Never ever stop learning...you can never become 'too good'...Ilmu Allah tu luas...carilah sebanyak mana yg mungkin!

- Listen to your patients!! Listen to what they say...dont disregard something that u do not know as unimportant...coz the brain does not know what the ears cant hear/the eyes cant see!


- Never, ever be cocky...always remain humble like how you were when u were a medical student...coz that's what u'll be for the rest of ur life...a student! ;)

Lastly...bagus Dr ni dia menjalankan amanah dia sehabis baik yg dia mampu...alhamdulillah kalau semuanya begitu....so nak promo la skit usaha Kolej Uni Insaniah dalam melahirkan Drs yg berkualiti dan In shaa Allah diberkati....sila2 tgk iklan ni n pakat mai ok...

Iklan akhbar Harian Metro - kemasukan adalah dibuka sehingga ogos 2014


2 comments:

  1. hehe citer yg menarik...siap promote lagi tu ye...bagus doc tu call doc kat klinik tu, x bnyak doc wat camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa...promote sambil2 je...

      Delete