Monday, 21 November 2016

Nasi Ke----Rabu

Agak lama xpost pasal benda2 makan ni kan...bkn ibu xmasak ye...tp energy tuk tulis blog tu xbrapa nak ade...nak kata busy sgt pun...xde jugak...
Haishhhh...entahla nak mula menulis tu mcm xde idea....tp bila dh start...dh xleh benti plak...tiap2 ari nak menulis...hikhikhik

Minggu kuarantin jaga bb ammar...ibu sempat masak nasi kerabu...almaklumlah...skrgkan dh ade pokok bunga telang sendri kat umah...just petik kat laman je...ori pewarna n perasa dr bunga telang segar...ibu tgh usaha nak simpan stok bunga telang kering...sape2 yg minat nak dapatkan...boleh contact je ibu...kalu duduk dekat2 taman ni....mai ajelah rumah petik yg fresh...nak tgk bunga telang blh klik pautan ni....bunga telang a.k.a bunga nasi kerabu

kita jarang boleh jumpa bunga warna biru yang cantik...


Masak nasi kerabu ni paling mudah n senang...ibu xsuka nasi kerabu tumis tu...so masak nasi kerabu budu tu aje...




Bahan2:
semudah ABC aje nak buat nasi kerabu ni...

a) Untuk Nasi 
      - Rendam 20+ tangkai bunga telang (air suam cepat sikit warna dia kuar)
     - Basuh beras (ikut sukatan masing2)
     - 2-3 tangkai daun limau purut (untuk menaikkan aroma wangi nasi - tambah selera)

b) Untuk Kerabu Nyor
     - Kelapa parut (ikut sukatan masing2 jugak)
       (kelapa perlu digoreng hingga wangi nak warna agak kekuningan)
     - Bawang merah 2 ulas*
     - Bawang putih 1 ulas*
     - Lada hitam secukup rasa*
     - Serai dihiris nipis 2 batang*
     - Isi ikan rebus secukup rasa*
(Tumbuk mesra bersama2 semua bahan yang bertanda *, siap ditumbuk boleh digaul sekata bersama kelapa yang telang digoreng td. Gunakan api perlahan untuk dapatkan tekstur kerabu yang sedikit kering dan bolehlah diblend sedikit agar kelapanya halus)

c) Budu (ingredient paling penting dlm nasi kerabu)
     - Boleh guna mana2 stok budu yang available kat dapur...
     - Gula melaka/kerek
     - Jus limau nipis 2 biji
     - Serai ketuk sebatang
       (Masak semua bahan bersama2 atas api perlahan sehingga gula kerek hancur n budu kita masak. Jika suka boleh ditambah bawang merah untuk menaikkan lagi rasa)

d) Air lada (kat umah kami mmg sentiasa ada stock, xyah prepare)
      Nak buat xsusah...mudah aje
     - Cili padi 
     - Gula melaka/kerek
     - Cuka
    (Blend semua bahan sekali...ikut selera masing untuk tahap kepedasan dan kemanisan          gula melaka tu...kalu prepare banyak2 boleh simpan...sbb lg lama simpan lagi      sedap...tambah2 bila campur sekali ngan hirisan halia muda....memang sedap jadinya                                                               jeruk air lada kita)


e) Aksesori +an (yang ini ikut kesukaan serta selera masing2...)
    - Telur masin
    - Ulam-ulaman
    - Keropok goreng
    - Ikan goreng celup tepung
    - Ayam bakar/percik

Makanya siaplah nasi ke----rabu kita...xsusah pun kan...simple sgt...kalu malas nak pikir nak masak ape...inilah menu paling ringkas n berkhasiat...kalu kat umah ni...bila nak makan nasi kerabu tinggal masak nasi, buat kerabu nyor, n goreng ikan or ayam aje...dah siap...semua bahan lain dh mmg sentiasa ready lam peti ais...jadilah nasi kerabu simple dimple namanya...


inilah rupanya nasi kerabu simple dimple tu...itu warna ori bunga telang...utk dapatkan warna biru mcm tu lebih kurang 25 kuntum bunga telang ibu rendam...


Masak sendiri memang paling berbaloi...anak2 pun hepi...paling penting 'orang rumah' kita makan dengan senang hati...bertambah kasih sayang, cinta sampai mati...


No comments:

Post a Comment