Saturday 20 October 2018

Makan Besar - shellout

Bulan lepas...kluarga ganu mai jln2 ke umah kami...alhamdulillah semua datang...budak2 ni tambah sonok...tok abah diaorg pun mai...slalu tok ma aje yg available....so untuk meraikan kedatangan org jauh...kami plan nak masak2 makan semua jenis makanan laut especially yg bercengkerang...sbb kat umah ganu susah dapat species makanan ni...

Maka gigihla abah memesan kpd org untuk dapatkan stok yang secukupnya...ketam nipah n lokan...cadangnya nak ber'shellout' sendiri kat umah...kebetulan kawan FIL ade yang supply jenis2 species cengkerang ni...dengan modal RM50 dapat seguni ketam nipah n seguni lokan...mmg berbaloi yg amat...

Kulitnya lebih berat dr isinya bila dh direbus...

isinya dapat la penuh 2 bekas eskrim ni...

ketam nipah utk yg xpernah kenal...
warnanya mmg hitam sblm dimasak...
ketam fresh mmg manis rasanya...

ginilah rupanya 'shellout' kami...
mmg puas hati masak sendiri...kenyang smp xterkata...


Cerita malam shellout dh selesai...duk ade baki lg ketam n lokan tu...esok malamnya chef jemputan kami masakkan 'maggi ketam' plak...balik dr berjalan ronda padang besar...semua dh kepenatan...maka maggi ketam is served....walllla memikat...

maggi dicampur bersama pucuk manis n ketam yg fresh...mmg terangkat...sgt sedap...
terbaik chef jemputan kami...


Sekian laporan makanan kami kali ni...siaran lain akan diupdate kemudian...

No comments:

Post a Comment