Tuesday, 25 March 2014

Bahaya Fitnah Akhir Zaman (Hedonisme)

Syukur kerana masih diberikan kesempatan utk terus bersama insan2 tersayang n masih diberikan kesempatan masa dan buah fikiran utk terus menulis.
Masih lagi dalam mood bersedih dengan pelbagai musibah yang sedang melanda dunia esp ujian yg Allah turunkan kepada negara kita baru-baru ini dengan apa yang terjadi pada MH370, dan juga kematian mengejut saudara kita ketika konsert FFMA. Berat sungguh ujian yang diberikan, diharap kita melihat dengan mata hati serta mengutip sebanyak mungkin hikmah dari kejadian tersebut, peringatan utk diri sendiri juga.
Ibu tidak akan mengulas tentang kejadian ini, ibu cuma ingin kongsikan sedikit pencerahan tentang nilai diri kita yang menjurus kepada kejadian sedemikian yang mungkin boleh kita sama-sama mengambil pengajaran serta muhasabah diri dan seterusnya mempersiapkan diri sebaik mungkin agar fitnah/musibah sebegini mampu kita elak dikemudian hari.
Dalam bab ini, ibu tertarik dengan sepotong hadis yang telah diriwayatkan oleh Imam Ahmad, An-Nasai & Ibnu Majah,"Sesungguhnya Allah mengharamkan rezeki ke atas seseorang yang melakukan maksiat, dan tiada sesuatu yang mampu menolak takdir melainkan doa dan tidak bertambah umur melainkan dengan melakukan kebaikan."
Jika kita jenguk realiti dunia yang bergelumang dengan maksiat sekarang ini (tidak terkecuali negara kita) maka apakah tandanya Allah SWT menarik rezeki dari bumi kita ini??? Kejadian semasa yang sedang berlaku dimanakah silapnya, takkanlah nak berhibur pun salah, kita kan negara berbilang kaum dan agama. Dan apabila ditimpa musibah panggil tukang tilik, bomoh utk membantu...dan kita cakap itu salah satu ikhtiar kita dalam membantu, agama suruh kita berikhtiar dgn pelbagai cara adlh betul, namun cara yang bagaimana (boleh rujuk tulisan tujuan-hidup-ibadah.)...patutkah itu berlaku dalam masyarakat yang majoritinya beragama ISLAM
Renung-renungkanlah sahabat sekalian...bumi kita sudah sampai penghujungnya. Fitnah akhir zaman makin nyata dengan pengaruh negatif yang menyerang remaja & belia kita pada hari ni sprt HEDONISME. Apa budaya baru ni, xpernah dengar pun. Baik, mengikut The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition, 2001: Hedonisme bermaksud, the doctrine that holds that pleasure is the highest good ("Budaya ini adlh satu doktrin yang menekankan keseronokan adlh kemuncak kepada kebaikan") dan ianya dimanifestasikan dalam bentuk pergaulan bebas, seks bebas, hiburan yang membawa kepada keseronokan melampau dsbg.
Ajaran Islam didatangkan Allah bagi menjaga 5 maslahat utama "Maslahat Daruriyat" iaitu agama, nyawa, akal, keturunan dan harta bendaSekiranya perkara ini hancur maka musnahlah segala nikmat yang Allah kurniakan seperti maksud hadis diatas.
Sedikit perkongsian agar kita sama fikir serta mengkaji dan kembali semula kepada ajaran yang benar (Islam). Bukti-bukti serta petunjuknya telah terang Allah SWT nyatakan dalam kalam-Nya (Al-Quran). Sama-samalah kita berpegang teguh kepada Kalam Allah.


Selamat Beribadah
-sumber bacaan semasa-

No comments:

Post a Comment