Monday, 3 November 2014

Dapur Berasap

Akhirnya...setelah lebih kurang 2 bln lebih dapur umah kita xberasap...mlm semalam ibu dpt energy lebih utk turun ke dapur....
Kesian anak2 n en.somi...muka pun dh mcm muka nasi goreng, nasi kandar n yg seangkatan dgnnya semua...al maklumlah...ibu xsihat nak masuk dapur...(nanti cerita alahan kita masuk entry lain...)
So smlm...balas dendam dh lama xmasak...request dr anak tekak ibu...nak makan 'spaghetti'...hahahah...skali mintak western plak...en.somi ok jelah...

Resepi ibu mudah n simple aje...cuma pastikan semua bahan adlh segar...meh kita tgk cara mudah n ringkas nak masak spaghetti sendiri kat umah...

Bahan-bahan:





1.  Haruslah kena ade spaghettinya...xkisah brand ape pun
2.  Tomato segar - 6-7 biji bergantung pada size 
3.  Baby carrot
4.  Capsicum - mix color
5.  Mushroom
6.  Bawang besar - 1 labu
7.  Olive oil - utk menumis 
8.  Daun kemangi - haaa yg ni dr laman sendiri, wajib ade
9.  Sos prego tradisional - 5 sudu besar
10. Daging cincang - optional kalu xde pun xpe...
11. Mix herb - sikit aje, ibu pakai yg lebihan en.somi buat marinate lamb dia last time
12. Perasa - secukup rasa


Cara masak:


Sebelum kita mula nak masak spaghetti...ibu nak crita cara2 nak buat tomato puree sendiri 'homemade' blend kat umah sendiri...esp utk org2 yg ade tanam tomato sendiri...ibu dah lama xtanam tomato nanti tgg mood gardening datang blk...



rendam tomato lam ais supaya mudah untuk tanggalkan kulitnya nanti
buang kulitnya semua...sbb kulitnya susah nak di digest



bijinya plak kalau xdibuang akan menyebabkan puree kita ade rase sedikit pahit


siap tomato n baby carrot utk diblend

1.  Potong silang hujung buah tomato n rendam dlm air panas selama 3-4 min
2.  Angkat tomato n rendamkan ke dalam mangkuk yang berisi ais @ air sejuk...
3.  Bila dah nampak kulit buah tomato terbuka...boleh ambil keluar n buang kulitnya..
4.  Potong buah tomato kepada 2 bhgn...keluarkan bijinya...(utk buat puree tomato...kita      xpakai kulit & bijinya)
5.  Untuk kali ni sbb tomato xbanyak...ibu campur ngan baby carrot sbgai tambahan rasa 
6.  Blend halus...then boleh gunakan trus

Ok...dah siap puree kita...boleh sambung masak:


1.  Panaskan minyak n tumis bawang yg dah dipotong dadu sehingga naik bau n kekuningan              
2.  Masukkan mix herb sedikit...tumis sehingga baunya semerbak
3.  Masukkan daging ataupun jika yg minat seafood boleh masukkan skali - since ibu xsempat beli seafood so just guna daging yg dh ade.
4.  Tumis sehingga semua mesra n daging agak masak...
5.  Then...boleh masukkan puree homemade kita...
6.  Reneh sampai mendidih...boleh tambah perasa garam  n sos prego secukupnya
7.  Dah agak puas hati dengan kepekatan kuahnya...boleh tambah sayuran lain
8.  Ok...bila dh puas hati...tutup api...boleh trus hidang...yeeeeee
9.  Sebelum tu...potong halus daun kemangi n tabur di atas...terangkat aromanya...


Yeeeee...boleh makan dah...
nak interprem jugak chef kenit ni...bersemangat bila tgk ibu semangat kat dapur...siap pakai glove yg xtahan tu...anak oh anak..

4 comments:

  1. kak mieja dtg menjenguk...air tangan jugak aling sedap utk anak2...take care mama:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak mieja...cuba2 main2 masak aje...

      Delete
  2. salam kenal..singgah blogwalking kat sini..
    wahh rajin jygak turun masak walaupun mabuk2 ye..:)

    ReplyDelete