Tuesday, 31 July 2012

Parenting Tips: Doa utk anak cerdik

ASSALAMUALAIKUMSejak dikhabarkan diri bakal menjadi ibu...semestinya kita xputus-putus berdoa mohon perlindungan, keselamatan, kesihatan untuk anak-anak kita. Banyak pilihan2 doa yg boleh kita amalkan. Kali  ini mai sama2 kita tgk doa yg saya dapat dr rakan FB saya, sama2 kita kongsikan supaya mendapat manfaatnya bersama: 

- bacalah YA LATHIF (MAHA HALUS) 100 kali dan hembuskan di ubun-ubun anak setiap malam bila anak tidur
- bacalah surah AL-FATIHAH 1 kali
- bacalah surah AL-INSYIRAH (Alam Nasyrah) 1 kali
- bercakap-cakap dengan anak, ketika anak sedang tidur dengan menyeru nama penuh dia dgn berbintikan ibunya. contohnya memberi nasihat atau apa saja pesanan untuk anak dan digalakkan agar ibu bapa menggunakan kata2 doa yang positif ketika berbicara.
- sapu air lebihan wudhu pada muka dan ubun-ubun anak kita.

''Ya Muhaimin (Maha Memelihara), Engkau peliharakanlah kecintaan ku serta keimanan ku supaya aku mendapat keredhaan serta merasai nikmat kecintaan kepadaMU...Ya Haadi (Maha Pemberi Petunjuk), Engkau tunjukilah aku jalan kebenaran, jalan yg engkau pilih bagi orang2 yg soleh...Ya 'Afuww ( Maha Pemaaf), didikilah kesabaran ku dalam urusan ku mendidik 'amanahmu' utk mengenalMU, mencari keredhaanMU, mengutip setiap ilmuMU dan seterusnya agar dapat merasai nikmat kecintaan terhadapMU YA RAHMAN YA RAHIM....'' amin.

sama-sama kita muhasabah diri dengan petikan ceramah Ustaz Don Daniyal...semoga dijadikan panduan

Wallahu a'lam, hanya Allah Maha Benar & pemilik kebenaran mutlak....

No comments:

Post a Comment