Sunday, 17 March 2013

My Edible Garden: Tanaman herba...

''LAMAN HERBA''
 kemas2 laman...tiba2 terpikir plak nak buat sudut laman herba ni...himpunan pokok2 herba dapur yg ade...xbanyak pun...just sonok2 aje tanam...

POKOK KUNYIT


pokok yang paling banyak berjasa stakat ni telah dimenangi oleh pokok ''KUNYIT''....memang sangat banyak berguna...since ibu xgemar sangat pakai serbuk kunyit...suka kunyit yg fresh & lagi abah suka sangat makan rendang...sooooo mmg sangat memerlukan daun kunyit tuk memikat selera....










POKOK HALIA



tempat ke-2 dimenangi oleh pokok ''HALIA''....sangat perlu bila nak masak sup tuk anak2...baunya mmg xsama mcm yg kita beli kat pasar...yg fresh lg best bau dia...













POKOK TEMU




pokok lain yg ade kat edible garden kita...''pokok temu''....ibu saje2 tanam...xtau nak guna tuk ape lg stakat ni...org kate leh buat ulam mentah...tapi xbrani nak makan lg....yg jeruk pernah makan MIL yang buatkan...
pokok temu ni banyak spesies...yg ibu tanam ni...xjelas spesies yg mana satu...so biar ajelah dulu...tanam tuk simpan benih...kut2 berguna nanti...

8 comments:

  1. juara betul kunyit tu..sy br je tanam kunyit baru..

    ReplyDelete
  2. lar tak terpk pun along nk mkn kunyit hidup, biasa tanam sbb
    pk nk pki daun die je..

    kat umah along ada lengkuas, halia takde...nk tryla tanam halia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kunyit hidup lagi best long...daun dia mmg best....masak lemak pun ju taruk daun kunyit....hehehehhe

      Delete
  3. o nanti along try test..dulu tak suke bau kunyit dan daun selasih...skang dh beranak ni...dh suke dah bau2 tu sume..hehe

    ReplyDelete
  4. nak buat jugak edible garden....
    xsabar nak berkebun

    ReplyDelete
  5. nak buat jugak edible garden... xde masa la.. balik keje masak pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dr ct...xpe, kalu minat boleh mula jadikan aktiviti ujung weekend ngan anak2...sambil layan diorg main boleh tanam2 pokok...mula sikit2 dulu...bila tgk hasilnya nanti mesti bertambah semangat lagi...hepi gardening

      Delete